Omlet hiszpański

Cebulę kroimy na cienkie krążki, potem te na połówki i rozdzielamy pojedyncze pasma. Obrane kartofle za pomocą obieraczki lub tarki kroimy na bardzo cienkie talarki, dość szybko, aby nie ściemniały.
/ 30.04.2009 16:11

 

Składniki
300 g małych ziemniaków,
1 średnia cebula,
5 dużych jaj,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
patelnia o średnicy 20 cm

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy na cienkie krążki, potem te na połówki i rozdzielamy pojedyncze pasma. Obrane kartofle za pomocą obieraczki lub tarki kroimy na bardzo cienkie talarki, dość szybko, aby nie ściemniały. Osuszamy dokładnie ręcznikiem.
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni do gorąca i wrzucamy cebulę z ziemniakami. Dokładnie mieszamy, aby pokryły się oliwą, zmniejszamy ogień do minimum i doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 20 minut od czasu do czasu potrząsając. Ziemniaki nie powinny za bardzo zbrązowieć.
W tym czasie jajka ubijamy lekko widelcem, bez przesady, i również doprawiamy solą i pieprzem. Zmiękłe kartofle z cebulą dodajemy do miski i mieszamy.
Do tłuszczu pozostałego na patelni dodajemy ostatnią łyżkę oliwy, podkręcamy gaz do średniego i wlewamy mieszankę ziemniaczano-jajeczną. Redukujemy ogień ponownie do minimum i czekamy 20-25 minut od czasu do czasu delikatnie podnosząc brzegi. Gdy na powierzchni nie widać już surowego jajka zsuwamy ostrożnie tortillę na płaski talerz i przewracamy go przekładając omlet na drugą stronę na patelni. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze na 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA