Odrobina chińszczyzny w naszej kuchni

Na egzotyczne jedzenie przywykliśmy raczej wychodzić do etnicznych barów i restauracji. I jakkolwiek przygotowanie sushi w domu może być kłopotliwe, nie ma żadnego powodu, dla którego nie warto by zaskoczyć domowników chińskim pomysłem na wieprzowinę.
/ 15.11.2008 00:35

Na egzotyczne jedzenie przywykliśmy raczej wychodzić do etnicznych barów i restauracji. I jakkolwiek przygotowanie sushi w domu może być kłopotliwe, nie ma żadnego powodu, dla którego nie warto by zaskoczyć domowników chińskim pomysłem na wieprzowinę.

Wieprzowina Moo-Shoo to specjalność z Pekinu, oparta na typowych dla północnochińskiej kuchni składnikach. Nazwa pochodzi od jadalnego żółtego kwiatu, który tradycyjnie był dodawany do potrawy – dziś zastępują go smażone jajka. Całość podawana jest w bardzo łatwych do wykonania plackach, które będą dodatkową atrakcją - ryż nie jest wcale niezbędnikiem w chińszczyźnie!

Wieprzowina Moo-Shoo

3 2/3 szkl mąki
350 g siekanej cienko wieprzowej polędwicy
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wina ryżowego (opcjonalnie)
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szkl. suszonych grzybków chińskich
2 łyżki cukru
½ szkl. oleju sezamowego
2 duże jajka, lekko ubite
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka siekanego imbiru
1 ogórek
250 g pekińskiej kapusty

Przygotowanie placków: mąkę mieszamy z 1 szkl. wrzącej wody, aż do wsiąknięcia. Dodajemy ½ szkl. zimnej wody i wyrabiamy aż do gładkości. Przykrywamy folią i zostawiamy na godzinę.

W dużej misce łączymy wieprzowinę, 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, pieprz, mąkę ziemniaczaną i zostawiamy na pół godziny. W mniejszej misce zalewamy suszone grzybki wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Odcedzamy, suszymy i drobno siekamy. Pozostałe 2 łyżki sosu sojowego łączymy z cukrem.

W małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy ubite jajka – smażymy ok. 1 minuty i wykładamy do miseczki.

Ciasto rozwałkowujemy na podłużny walec o średnicy 2-3 cm i kroimy na ok. 30 plastrów. Rozwałkowujemy każdy kawałek na placek o średnicy 9 cm i lekko zwilżamy olejem łącząc w pary – otrzymujemy 15 naleśnikowych kanapek. Takie podwójne placki rozwałkowujemy ponownie na średnicę 16 cm. Smażymy na patelni zwilżonej olejem ok. 3 minut na każdej stronie, regularnie dodając odrobinę oleju. Każdy placek natychmiast przekładamy na duży talerz i rozdzielamy na dwie części. Placki utrzymujemy w cieple pod zwilżoną ściereczką.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy ¼ szkl. oleju, dodajemy imbir, czosnek i wieprzowinę i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy grzyby, kapustę i ogórka i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy jajka, sos sojowy z cukrem i jeszcze prze minutę smażymy. Podajemy w zrolowanych plackach.

Redakcja poleca

REKLAMA