Naleśnikowe torty

Poniżej znajdziecie przepisy na naleśnikowe torty z warzywami, mięsem i na słodko. Będą nie tylko wybornie smakować, ale także cieszyć oko nietuzinkowym wyglądem.
/ 11.06.2013 07:00

Naleśniki to jedno z najbardziej popularnych dań, chcętnie zjadanych zwłaszcza przez najmłodszych. Ale jeżeli znudziły wam się naleśniki w wersji klasycznej, wypróbujcie koniecznie naleśnikowych tortów. Naleśniki przekładane rożnymi farszami będą nie tylko smaczne, ale także bardzo efektowne.

 Naleśnikowe torty

Torty naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów, na słodko, pikantnie. W zależności od wykorzystanych składników mogą stanowić zwykły codzienny posiłek, albo być ozdobą wytwornego przyjęcia. Na następnych stronach znajdziecie przepisy na naleśnikowe torty z warzywami, mięsem i na słodko. Będą nie tylko wybornie smakować, ale także cieszyć oko nietuzinkowym wyglądem. A poniżej przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe:

Ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy, ciasto nie powinno mieć grudek. Patelnię silnie rozgrzewamy z odrobiną oleju, łyżką wazową wlewamy ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni, odwracamy naleśnik na drugą stronę.

Kilka praktycznych wskazówek dotyczących przygotowania ciasta naleśnikowego i smażenia naleśników znajdziesz w artykule: Sposoby na smaczne i udane naleśniki

 

Torty naleśnikowe z warzywami

Naleśnikowe torty

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Gdy woda wyparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Fetę kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy zimne mleko, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Naczynie żaroodporne lub tortownicę smarujemy masłem, układamy naleśnik, smarujemy szpinakiem, posypujemy fetą, nakładamy następny i powtarzamy czynność, aż do wyczerpania składników. Zalewamy beszamelem i zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Tort naleśnikowy z kapustą

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 800 g białej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 600 g cebuli
  • 200 ml śmietanki
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby płuczemy, moczymy przez 30 minut w 400 ml wody, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Odcedzamy, siekamy, a wywar przecedzamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. Kapustę zalewamy wrzątkiem, gotujemy z dodatkiem soli do momentu, aż woda zawrze. Odcedzamy, siekamy, dodajemy połowę cebuli, dusimy 30 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy połowę grzybów i połowę wywaru z grzybów. Dusimy do momentu, aż płyn wyparuje. Pozostałą cebulę i grzyby zalewamy pozostałym wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy mąkę wymieszana ze śmietaną, gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smak solą i pieprzem.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go farszem, lekko przyciskamy następnym i tak do wyczerpania farszu. Ostatni naleśnik polewamy sosem grzybowym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

 

Torty naleśnikowe z mięsem

Naleśnikowe torty

Tort naleśnikowy z mielonym mięsem

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 40 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 40 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra.

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, rozdrabniając je widelcem. Dodać pokrojone w kostkę cebule i razem podsmażać. Papryki i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier i keczup. Całość doprawić solą pieprzem i papryką. Zdjąć z ognia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne lub tortownicę posmarować delikatnie olejem, a następnie układać kolejno naleśniki posmarowane warstwą farszu i posypane lekko serem. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku przez ok.15 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.

Tort naleśnikowy z kurczakiem

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule
  • 40 dag sera zółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka, chilli
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule i razem podsmażać. Podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pomidory i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne lub tortownicę posmarować delikatnie olejem, a następnie układać kolejno naleśniki posmarowane warstwą farszu i posypane lekko serem. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku przez ok.15 min w temperaturze 180 st.

 

Torty naleśnikowe na słodko

Naleśnikowe torty

Naleśnikowy tort czekoladowy

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 200 g serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • krem czekoladowy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Pierwszy naleśnik smarujemy kremem czekoladowy, przykrywamy drugim posmarowanym serkiem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik smarujemy czekoladą. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

Tort naleśnikowy z truskawkami

Składniki:

  • ok. 10 naleśników
  • 1 kg g truskawek,
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu,
  • 300 g sera homogenizowanego naturalnego,
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Połowę truskawek zmiksować z 3 łyżkami cukru. Resztę truskawek pokroić na ćwiartki. Ser zmiksować z jogurtem i pozostałym cukrem.

Naleśniki przekładać serem i owocami. Polać owocowym przecierem.

Redakcja poleca

REKLAMA