Naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta

Aby przygotować naleśniki z nadzieniem szpinakowym, musisz najpierw przygotować ciasto. W tym celu wymieszaj za pomocą miksera mleko z mąką, jajkami, żółtkami, olejem i szczyptą soli.
/ 21.02.2012 07:03

Składniki

  • Naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta

    1/2 kg szpinaku, najlepiej świeżego,
  • bulionetka Bulion drobiowy Knorr
  • szklanka mleka
  • sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 200 gramów sera feta
  • 120 gramów mąki
  • 30 mililitrów oleju
  • 150 gram pomidorów typu sherry
  • 3 stuki szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, ostra sproszkowana papryka
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Aby przygotować naleśniki z nadzieniem szpinakowym, musisz najpierw przygotować ciasto. W tym celu wymieszaj za pomocą miksera mleko z mąką, jajkami, żółtkami, olejem i szczyptą soli. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Na drugiej patelni przygotuj nadzienie. W tym celu poszatkuj cebulki i czosnek i podsmaż. Po chwili dodaj umyty i osuszony szpinak, a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr i duś do momenty, gdy wszystkie składniki się połączą. Jeśli na patelni zostało jeszcze trochę płynu, to go odlej. Poczekaj aż nadzienie ostygnie.

Ser feta pokrój na kawałki i wymieszaj z nadzieniem. Dopraw ostrą papryką.

Naleśniki nadziewamy masą i zwijamy w rulon. Tak przygotowane podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Ciepłe naleśniki podajemy z sosem Spaghetti Toscana Knorr.

Przepis naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta pochodzi z serwisu przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA