Naleśniki na pikantnie II

Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.
/ 19.10.2006 10:57

Składniki

ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 1,5 szkl. mleka 3,2 lub 2%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 35 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina)
  • 15 dag pieczarek
  • 850 ml pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skórki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

sos:

  • 10 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1/2 szkl. mleka 3,2 lub 2%
  • 1/2 szkl. bulionu z kostki

Sposób przygotowania

Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki.

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smażyć 3-5 minut.

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać.

Naleśniki posmarować farszem, zwinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 min. w 200 stopniach. Gotowe posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA