Najbardziej trendy sylwestrowe drinki

Można być tradycjonalistą i pić szampana. Można też zaszaleć… w końcu to Sylwester! O północy zresztą i tak się nie obejdzie bez lampki pełnej szlachetnych bąbelków, ale impreza przed i po dwunastej powinna rozbrzmiewać smakiem wielu alkoholowych rozkoszy.
/ 28.12.2009 08:14

Można być tradycjonalistą i pić szampana. Można też zaszaleć… w końcu to Sylwester! O północy zresztą i tak się nie obejdzie bez lampki pełnej szlachetnych bąbelków, ale impreza przed i po dwunastej powinna rozbrzmiewać smakiem wielu alkoholowych rozkoszy.

Generalnie królują wszystkie kolorowe, owocowe i efektowne drinki, które mają smakiem i wyglądem wtopić się w szaleństwo konfetti, brokatu i rozbawionych pań.

Najbardziej trendy sylwestrowe drinkiSzampan może zresztą być bazą wielu różnych drinków, które zachowują tradycję, ale też inspirują. Do wzmocnienia musującego wina najczęściej wykorzystuje się takie klasyki jak run, Burbon i whisky - stąd już droga do szaleństwa jest bardzo krótka…

Karaibski toast
Składniki:

  • ½ miarki rumu kokosowego,
  • ½ miarki likieru bananowego,
  • szampan

Wykonanie:
Wlać rum i likier do lampki, zalać szampanem i ozdobić plastrem pomarańczy.

Południowy Szampan
Składniki:

  • ½ miarki Burbonu,
  • szampan,
  • orzechy pekan

Wykonanie:
Wlać Burbon do lampki, zalać szampanem, dorzucić do środka dwie połówki pekanów.

Irlandzki toast
Składniki:

  • ½ miarki whisky,
  • ½ miarki kremu miętowego,
  • szampan

Wykonanie:
Wlać do lampki whisky i krem, zalać szampanem. Uwaga: ładny zielony kolor!

Wiśniowy Nowy Rok
Składniki:

  • ½ miarki rumu waniliowego,
  • ½ miarki rumu Black Cherry,
  • szampan,
  • wisienka

Wykonanie:
Wlać rum do lampki, zalać szampanem i dorzucić wisienkę.

Kto chce być bardziej imprezowy, może postawić na drinki z wódki albo poncz, który w okresie świątecznym robi zawsze dużą furorę. Do dekoracji wykorzystajmy jak najwięcej egzotycznych owoców dorzucając je do drinków, bądź przyozdabiając nimi szklanki.

Najbardziej trendy sylwestrowe drinkiFioletowa krowa (duży dzban)
Składniki:

  • Po 0,5 l lemoniady i napoju grejpfrutowego,
  • 2 kwarty wody,
  • 1 ½ szkl. cukru,
  • wódka do smaku,
  • lód

Wykonanie:
Zmieszać napoje w dzbanku, dolać wódki i dosypać lodu.

Różowe uszy słonia
Składniki:

  • 0,5 l wódki,
  • 2 butelki różowej lemoniady,
  • 1 limonka,
  • lód

Wykonanie:
Zmieszać składniki, limonkę wkroić w plasterkach

Ośli poncz
Składniki:Najbardziej trendy sylwestrowe drinki

  • 3 miarki soku pomarańczowego,
  • 2 miarki imbirowego ale,
  • 1 miarka soku ananasowego,
  • 1 miarka rumu,
  • ¼ miarki grenadyny

Wykonanie:
Zmieszać wszystko w misie i wkroić pomarańczę w plastrach.

Gdyby ktoś zastanawiał się, dlaczego te drinki mają wszystkie odzwierzęce nazwy, radzę poczekać na Sylwestrowy wieczór. Na pewno ktoś będzie potrafił to wyjaśnić.

Wreszcie, najciekawszym chyba, choć pracochłonnym pomysłem, które w Stanach cieszy się wielką popularnością, głównie ze względu na intensywność kieliszka, są żelatynowe drinki zwane Jellos. Kolorowe, egzotyczne i w nieziemskiej jak na alkohol konsystencji na pewno zrobią wielką karierę na przełomie 2009/2010. Na zdrowie!

Żelatynki (przepis na 28 porcji po 30 ml)
Składniki:

  • 2 szkl. wrzątku,
  • 170 g kolorowej galaretki,
  • ¾ szkl. zimnej wody,
  • 1 ¼ szkl. schłodzonej wódki

Wykonanie:
Zagotować wodę i zdjąć z ognia, dodać żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać zimnej wody i wódki, rozlać do kieliszków i w każdym zatopić łyżeczkę lub wykałaczkę, aby było łatwiej wyjąć. Wstawić do lodówki ma 2-4 godziny. Można również rozlewać mieszankę do plastikowych kubeczków, które potem się obraca i wyjmuje zastygniętą alko-galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA