Polki.pl
kom. (1)

Mazurek z bakaliami

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 300 g bakalii,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

Masło posiekać nożem z mąką, dodać 100 g cukru, żółtka i wszystko zagnieść. Jeżeli jest zbyt suche - dodać śmietanę.

Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Ciasto posmarować powidłami i następnie ubitymi białkami z resztą cukru (50 g). Pokroić bakalie i posypać nimi wierzch placka.

Piec 30-40 min w temp. 180-200 st.

Oceń3.00 / 2

Podobne w temacie Ciasta

  • Drożdżowe ciasto wielkanocneWielkanocne wianuszki drożdżoweAlternatywa dla tradycyjnej wielkanocnej babki - pulchne wianuszki drożdżowe! Pyszny wypiek na święta...
  • Słoneczny sernik mangoSłoneczny sernik mangoSernik na zimno – idealne ciasto na gorące dni! Lekkie, puszyste i owocowe osłodzi upalne popołudnie...
  • Minitarty z malinamiMinitarty z malinami125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i...
  • Babka orzechowa - przepisBabka orzechowo-migdałowaOryginalny pomysł na pyszne ciasto! Ciasto wzbogacone subtelnym smakiem migdałów i orzechów - niebo w gębie.

Skomentuj Mazurek z bakaliami

Gość
mjsdfvm wiuosy
Środa | 4 Kwi 12, 17:50
+1    oceniono 1 raz
mjsdfvm wiuosy
avpyszne polecam

Podobne do Mazurek z bakaliami

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl