Marynaty do mięs na grilla: garść pomysłów na idealne grillowanie

Marynaty do mięs na grilla fot. Adobe Stock, Alexander Rath
Marynaty do mięs na grilla muszą nasycać mięso kompozycją smaków - kluczowe są tu takie składniki, jak miód, musztarda, olej oraz przyprawy. Marynata do ryb i owoców morza z grilla bazuje na oliwie, sosie sojowym lub cytrynie. Aby idealnie przygotować mięso na grilla, musisz wiedzieć, co warto ze sobą łączyć.
Edyta Liebert / 27.04.2022 05:09
Marynaty do mięs na grilla fot. Adobe Stock, Alexander Rath

Najlepsze marynaty do mięs na grilla to takie, które sprawiają, że danie jest soczyste, rozpływa się w ustach, a dodatkowo nadaje intensywny smak, który kojarzy się ze słonecznymi dniami i wieczornym grillowaniem. Marynata do karkówki czy kurczaka z grilla, to podstawa udanego i smacznego grillowania.

Spis treści:

  1. Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?
  2. Jakie marynaty do mięs na grilla są najlepsze?
  3. Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
  4. Marynata do żeberek z grilla
  5. Marynata do kurczaka z grilla
  6. Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku
  7. Marynata do krewetek z grilla
  8. Marynata do ryby z grilla

Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?

Marynaty do mięs na grilla warto dopasować do określonego typu mięs i wiedzieć, które z nich w ogóle się do tego nadają. Do marynowania doskonale sprawdzi się karczek bez kości, piersi drobiowe, schab, wołowina, żeberka, skrzydełka, nóżki. Idealnie pasują również ryby i owoce morza. W szczególny sposób muszą być marynowane mięsa czerwone, ponieważ przed upieczeniem powinny skruszeć.

Ryby, i owoce morza marynujemy właściwie po to, by nadać im smaku i aromatu. Marynata do kurczaka nadaje dodatkowo szlachetniejszego posmaku. Warto wiedzieć, jak dobrać marynatę do mięs.

Jak marynować mięso na grilla?

Zaprawy do grillowanych potraw mogą być przeróżne — ostre, łagodne, z alkoholem. Niemniej jednak podstawą dobrej marynaty do mięs na grilla jest oliwa lub olej oraz sok z cytryny albo ocet. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną, dzięki czemu przyprawy i zioła łatwiej wnikną do środka mięsa.

Pamiętaj, żeby mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do marynaty. Jeśli to zrobisz, utraci ono swoją soczystość i będzie źle się grillować. Mięso na grilla powinniśmy marynować minimum 12 godzin. Idealnie byłoby nawet całą dobę przed grillowaniem — im dłużej będzie trwało marynowanie, tym bardziej intensywny będzie smak i aromat. Należy również pamiętać, aby w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przemieszać, tak by każda jego część nabrała smaku.

W przygotowywaniu marynat można eksperymentować na wszelkie sposoby, więc warto szukać, łączyć różne składniki i opracować swoją własną, unikatową recepturę na marynatę do potraw z grilla, ale jeżeli nie macie do tego weny twórczej, to możecie zajrzeć do naszych sprawdzonych propozycji.

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla 

Składniki:
  • 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
  1. Miód, olej i musztardę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Marynatę do karkówki z grilla dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Karkówkę na grilla marynuj co najmniej godzinę przez grillowaniem. 

marynaty do mięs na grilla karkówka
fot. Marynata do karkówki z grilla/Adobe Stock, Maciej

Marynata do żeberek z grilla

Składniki:

  • pół szklanki piwa,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
  2. Oliwę z oliwek, miód oraz piwo wymieszaj w osobnej misce, następnie dopraw mieszankę przyprawami.
  3. Żeberka posmaruj marynatą do mięs na grilla, a potem wstaw do lodówki na dzień przed grillowaniem.

marynaty do mięs na grilla żeberka
fot. Marynata do żeberek z grilla/Adobe Stock, season

Marynata do kurczaka z grilla

Składniki:

  • cebula,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 8 łyżek oleju,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki estragonu,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami.
  2. Składniki mokre wymieszaj i dodaj do cebuli.
  3. Marynatę do kurczaka z grilla mieszaj do połączenia się składników i posmaruj nią drób. 
  4. Piersi z kurczaka marynuj przez kilka godzin od czasu do czasu obracając w lodówce. 

marynata do mięs na grilla kurczak
fot. Marynata do kurczaka z grilla/Adobe Stock, shaiith

Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku

Składniki:

  • szklanka keczupu,
  • 6 łyżek oleju,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty do skrzydełek na grilla dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka przed grillowaniem pozostaw w marynacie na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

marynaty do mięs na grilla skrzydełka
fot. Marynata do skrzydełek z grilla/Adobe Stock, voro

Marynata do krewetek z grilla

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 lampka białego wina,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 
  2. Krewetki oczyść i umieścić w misce,  zalej marynatą.
  3. Pozostaw krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej przez około 3 godziny, kilkukrotnie mieszając. 
  4. Gotowe krewetki w marynacie do grilla nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

marynaty do mięs na grilla krewetki
fot. Marynata do krewetek z grilla/Adobe Stock, Joshua Resnick

Marynata do ryby z grilla

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sok  z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Pęczek koperku drobno posiekaj. 
  2. Wszystkie składniki marynaty do ryby z grilla dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek. 
  3. Łososia natrzyj dokładnie z obydwu stron, włożyć do miski i zalej resztą marynaty.
  4. Łososia pozostaw w marynacie na 4 godziny.

marynaty do mięs na grilla ryby
fot. Marynata do ryb z grilla/Adobe Stock, exclusive-design

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.04.2012.

Czytaj także: Szybkie sałatki do potraw z grilla

6 marynat do mięs, które warto znać