Składniki
-
- 25 dag zmielonej wołowiny
- 1 posiekana średnia cebula
- 1-2 cebule dymki (tylko szczypior)
- 2 łyżki oleju
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka przyprawy chilli
- 1 szklanka wywaru wołowego lub wody z łyżeczką rozkruszonej kostki rosołowej
- 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
Olej przyprawowy:
- 4 łyżki oleju
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować (patrz Makaron z sosem mięsnym). Mięso posiekać z cebulą. Olej rozgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, włożyć mięso, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, mieszając smażyć do zrumienienia, zmniejszyć płomień, dodać chilli, miód lub cukier, mieszając smażyć na średnim ogniu 2 min. Wlać wywar, zamieszać, zmniejszyć gaz, dusić pod przykryciem 20 minut, na bardzo małym ogniu.
Makaron wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub sojowego, przełożyć na czystą patelnię, mocno podgrzać, trzymając na średnim ogniu 2-3 min. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, dodać czosnek i imbir, mieszając smażyć 15 sek na średnim ogniu. Wlać do gorącej miski, rozprowadzić po ściankach.
Włożyć gorący makaron do miski z olejem przyprawowym, zalać gorącym sosem, przybrać kawałkami szczypioru.