Składniki
- 1-2 filety z kurczaka
-
10 dag makaronu (ja miałam grubsze rurki)
- 10 dag pieczarek
- łyżeczka posiekanego świeżego oregano (ewentualnie pół łyżeczki suszonego)
- łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (ewentualnie pół łyżeczki suszonego)
- łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżka oleju (sałatkowego najlepiej)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso ugotować, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Makaron ugotować, wrzucając go do osolonej wrzącej wody, do której uprzednio wrzuciliśmy wymienione zioła. Pieczarki posiekać i razem z pokrojonym mięsem dorzucić do gotującego się makaronu - mniej więcej w połowie gotowania.
Po zagotowaniu, całość odcedzić na gęstym sitku i pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem, polać całość olejem i zmieloną kolendrą, doprawić solą i pieprzem według uznania.