Polki.pl
kom. (38)

Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6

Tłuszcz jest składnikiem pożywienia mającym najwyższą gęstość energetyczną wśród makroskładników i jest wykorzystywany w organizmie człowieka przede wszystkim jako źródło energii.

Z jednej strony fakt ten może być istotny ze względu na wykorzystanie tłuszczu np. w poprawie stanu odżywienia (dieta bogatokaloryczna), z drugiej jednak przestrzega się przed spożywaniem go w nadmiarze, co w konsekwencji - jak się powszechnie uważa - prowadzi do otyłości i miażdżycy naczyń. Czy jednak tłuszcz występujący we współczesnej diecie jest głównym czynnikiem sprawczym wymienionych schorzeń? Jak się okazuje ten makroskładnik sam w sobie nie jest zagrożeniem. Problemem jest rodzaj tłuszczu, który zaczyna dominować w naszych dietach. Sprawcą wzrastającego ryzyka chorób cywilizacyjnych są nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w tłustym mięsie, śmietanie, lodach, maśle czy tłustym serze. Wiadomo jednak, że istnieją tłuszcze pomagające w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.
Większość lipidów może być wytwarzana w organizmie człowieka, jednak nie potrafimy syntetyzować wiązań nienasyconych w pozycji n – 3 i n – 6 (przy 3 i 6 atomie węgla), dlatego kwasy te muszą być dostarczane z pożywieniem i są nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).
Zapobiegają one m. in. rozwojowi miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu w surowicy oraz zmniejszanie agregacji płytek krwi, czyli ich zdolności do wytwarzania zakrzepów naczyniowych, które prowadzą do zawałów czy udarów mózgu. NNKT wchodzą także w skład błon komórkowych, są prekursorami hormonów tkankowych (prostaglandyn, leukotrienów i tromboksanów), sterujących wieloma ważnymi procesami życiowymi takimi jak różnicowanie się komórek, procesy krzepnięcia krwi, reakcje naczynioworuchowe, zwężenie oskrzeli, jak również reakcje układu odpornościowego. Prostaglandyny, leukotrieny czy tromboksany nie są wytwarzane – w odróżnieniu do innych hormonów – przez specjalny gruczoł dokrewny i przechowywane w nim, do momentu, kiedy będą potrzebne. Zamiast tego komórki organizmu syntetyzują je z NNKT na żądanie do natychmiastowego wykorzystania.
Organizm człowieka najczęściej wykorzystuje kwasy omega- 3 i omega- 6 w postaci zmetabolizowanej do długołańcuchowych wielonienasyconych pochodnych (LC – PUFA – long chain polyunsaturated fatty acids). Ponieważ z dietą dostarczane są niewielkie ilość LC – PUFA, organizm człowieka wykształcił odpowiednie „szlaki” metaboliczne umożliwiające ich syntezę z prekursorów. W procesie enzymatycznej desaturacji (wytwarzanie podwójnych wiązań - nienasyconych) i elongacji (wydłużanie łańcucha kwasu tłuszczowego) z kwasu α- linolenowego (ALA - podstawowego kwasu w szeregu n – 3) powstają: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), natomiast z kwasu linolowego (LA) powstają pochodne szeregu omega- 6: kwas gamma – linolenowy, kwas dihomogammalinolenowy, kwas arachidonowy (AA) oraz kwas dokozatetraenowy.
DHA (szereg n – 3) i AA (szereg n – 6) stanowią ponad 30 % fosfolipidów w mózgu człowieka, podczas gdy zawartość w nich kwasu α- linolenowego i linolowego jest niewielka.
U wcześniaków i noworodków ze względu na niedojrzałość układów enzymatycznych, syntetyzujących długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, powinny być one dostarczane z pokarmem. Niemowlęta urodzone przedwcześnie wydają się być szczególnie zagrożone niedoborem LC – PUFA, ponieważ zbyt wczesny poród przerywa ich gromadzenie przez płód w tkankach zdając niemowlę na źródła pokarmowe (mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza) i niewystarczającą syntezę endogenną. Pokarm wytwarzany przez matkę jest bogatym źródłem tych kwasów, a od niedawna suplementuje się nimi również mieszanki do sztucznego żywienia wcześniaków. Stwierdzono, że LC – PUFA u niemowląt urodzonych przedwcześnie wpływają znacząco na poprawę funkcji siatkówki oka i dojrzewania ostrości widzenia (zwłaszcza jeśli pokarm jest uzupełniany w te kwasy w pierwszych miesiącach życia).
ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii i Żywienia Dzieci) zaleca, ale nie stawia wymogu takiej suplementacji. Określa jednak zalecane poziomy podaży LC - PUFA dla niemowląt urodzonych przedwcześnie: przynajmniej 0,2% (wszystkich kwasów tłuszczowych) DHA i 0,35% AA oraz dla niemowląt urodzonych o czasie: 0,35% DHA i 0,4% AA.

Rodzina omega – 3
Kwasy n - 3 obniżają przede wszystkim poziom trójglicerydów (TG) w surowicy krwi, poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz wpływają na wzrost HDL (tzw. „dobry” cholesterol). Jest to bardzo korzystne zjawisko, gdyż wysoki poziom TG, uznawany jest za niezależny czynnik ryzyka miażdżycy, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL.
Kwasy te hamują rozwój guzów, namnażanie się tkanki nowotworowej w tym również jej rozprzestrzenianie. W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Szczególnie dotyczy to raka gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego.
EPA i DHA zapobiegają zapaleniom stawów, przez co łagodzą bóle reumatoidalne, wspomagają leczenie stanów zapalnych, choroby Leśniowskiego – Crohna, astmy i zapalenia dziąseł.
DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości, dzięki takim właściwościom jak: łagodzenie uczucia łaknienia (poprzez uaktywnianie leptyny – hormonu odpowiedzialnego za zmniejszanie apetytu i łatwiejsze spalanie kalorii) oraz zapobieganie wahaniom poziomu cukru we krwi. Poza tym kwas ten uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
DHA wchodzi w skład tkanki nerwowej, a w szczególności kory mózgowej, przez co usprawnia jej pracę. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM). Podejrzewa się także, że ma wpływ na dysleksję i inteligencję, a poza tym przeciwdziała depresji, stresowi i agresji. Ponadto kwas dokozaheksaenowy wchodzi w skład siatkówki oka, przez co korzystnie wpływa na wzrok.
Omega- 3 ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.
Odgrywają również znaczącą rolę w rozwoju płodu. Zapobiegają przedwczesnym porodom, warunkują odpowiednią masę urodzeniową noworodków.
Jeśli w organizmie występuje ich niedobór (szczególnie DHA), zwłaszcza w późnym okresie życia płodowego oraz we wczesnym niemowlęctwie, może to doprowadzić do osłabienia centralnego układu nerwowego, a w następstwie – do pogorszenia zdolności uczenia się, spadku inteligencji oraz innych funkcji psychicznych. Szczególnie ważne jest więc, aby kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz we wczesnym okresie karmienia piersią otrzymywały odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych omega – 3, gdyż przechodzą one z diety matki do płodu i pokarmu kobiecego, stanowiąc naturalne ich źródło dla dziecka.
Niestety ich synteza zostaje zahamowana w podeszłym wieku, co prowadzi do pogorszenia funkcjonowania układu nerwowego. Kwasy te są w znacznym stopniu podatne na utlenianie oraz posiadają nieakceptowany przez niektórych smak i zapach.
Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3 są oleje roślinne tj. rzepakowy, lniany i sojowy oraz ryby i ssaki morskie, a także żółtko jaja, nasiona soi i orzechy włoskie. Spożycie 100-200 g ryb morskich dostarcza 2 g tych kwasów.
Można je również przyjmować w formie kapsułkowanej lub z produktami specjalnie wzbogacanymi w EPA i DHA. Ostatnio na rynku pojawiły się produkty spożywcze fortyfikowane kwasami tłuszczowymi z rodziny n – 3 takie jak jajka (karmione kwasami n – 3 kury gromadzą je w żółtku), margaryny czy mleko.

Omega – 6
Kwas linolowy (główny przedstawiciel rodziny n – 6) wydaje się być istotny z punktu widzenia zapewniania odpowiedniego wzrostu, gojenia ran, czynności nerek i wątroby oraz zapobiegania zakażeniom. Kwasy omega- 6 wykazują również korzystne oddziaływanie w odniesieniu do obniżania poziomu tzw. „złego” cholesterolu (frakcji LDL). Stwierdzono jednak, że wysokie spożycie tych kwasów, oprócz obniżania „złego” cholesterolu może powodować również obniżenie tzw. „dobrego” cholesterolu (frakcji HDL).
Kwasy tłuszczowe omega-6 zwiększają utlenianie cholesterolu LDL, co w konsekwencji może prowadzić do odkładania utlenionego tłuszczu na ściankach tętnic prowadząc do ich stwardnienia, zwężenia światła naczyń krwionośnych, a w przyszłości chorób serca. Skutkiem działania hormonów tkankowych wytwarzanych przez n - 6 jest także proliferacja i rozrost komórek nowotworowych szczególnie w okolicach gruczołu sutkowego, jelita grubego i prostaty. Dzieje się tak, kiedy zachwiana zostaje równowaga między proporcjami kwasów z rodziny n – 3 i rodziny n – 6. Należy więc bezwzględnie zadbać o odpowiednie proporcje między nimi. Stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 we współczesnej diecie waha się pomiędzy wartościami 20:1 oraz 40:1 co stanowi ogromną różnicę wobec podobnych wskaźników ustalonych dla diety naszych przodków. Ta niekorzystna zmiana w odżywianiu może odbijać się na długości życia i ogólnym stanie zdrowia współczesnego człowieka.
Zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4: 5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego, które zawierają kwasy n – 3.
Gdy stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 wzrasta, tworzenie tych drugich w organizmie spada, ponieważ kwasy te konkurują o te same, osiągalne w ograniczonych ilościach enzymy. Dlatego też stosunek kwasów n – 6 do n – 3 w pożywieniu może mieć duży wpływ na rolę, które mogą one odegrać w ustroju.
Kwasy tłuszczowe omega – 6 znajdują się w dużych ilościach w olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym oraz w produkowanych z nich margarynach. Pamiętać przy tym należy, że oleje roślinne bogate w te kwasy należy spożywać w postaci surowej. Nie powinno się ich używać do smażenia.
Podczas smażenia powstają związki (nadtlenki, wodorotlenki lipidowe), które wykazują miażdżycorodne działanie i prawdopodobnie mają działanie pronowotworowe. Spożywanie utlenionych olejów stwarza także warunki do rozwoju stanu zapalnego, chorób degeneracyjnych oraz przedwczesnego starzenia się komórek i tkanek.
Jedynymi tłuszczami nadającymi się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach, czyli smażenia i pieczenia, są olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy oraz oliwa z oliwek. Te dwa tłuszcze zawierają przede wszystkim kwasy jednonienasycone (MUFA). Pozostałe oleje, dostarczające głównie kwasów wielonienasyconych (PUFA), są niezbędne w prawidłowym żywieniu, lecz tylko wtedy, gdy są spożywane na surowo.

Jeśli ktoś został zachęcony właściwościami omega-3 powinien oprócz zachowania odpowiednich proporcji kwasów z obu rodzin, przestrzegać kilku innych zaleceń. Przede wszystkim spożywać w mniejszej ilości olej słonecznikowy, krokoszowy, kukurydziany zastępując je olejem rzepakowym, lnianym, a także oliwą z oliwek.
Należy regularnie spożywać ryby (co najmniej 300 g ryb morskich tygodniowo).
Pamiętajmy także o diecie bogatej w zielone warzywa, które wpłyną na wchłanianie omega-3 oraz produktów bogatych w witaminę E, która przeciwdziała skutkom utleniania (co najmniej 0,5 mg ekwiwalentu tokoferolu na 1g kwasu linolowego).

Oceń4.57 / 58

Podobne w temacie ABC odżywiania

Skomentuj Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 16 Cze 14, 18:34
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Najprościej zadbać o dostarczenie tych kwasów do naszego organizmu przy okazji robienia sałatki/surówki. Dodajemy trochę oleju tłoczonego na zimno (ja zwykle korzystam z lnianego Oleofarm) i jest zdrowiej oraz smaczniej przy okazji :).
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 26 Kwi 13, 12:05
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6ja uwielbiam ryby ale nie przepadam za mięsem i mam uczulenia na pomidory no i jeszcze kilka rzeczy i ja stosuje witaminy bo inaczej nie dostarczyłabym potrzebnych składników dziecku
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 24 Kwi 13, 19:25
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6może lepiej jakąś suplementację, tabletka zawiera w sobie wtedy więcej tych składników potrzebnych kobiecie w ciąży
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 20 Kwi 13, 16:33
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6zwykłe witaminy wystarczą żeby uzupełnić dietę w kwas omega 3 połykasz tabletunie i wszystko będzie cacy
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 10 Kwi 13, 13:31
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6nie cierpię ryb:/ co mam zrobić jak inaczej mogę dostarczyć dziecku kwasy omega 3?
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 3 Gru 12, 19:40
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Kwasy tuszczowe Omega-3 i Omnega-6Dobry artykul klarownie wyjasniajacy zasady zdrowego żywienia przede wszystkim roznice miedzy kwasami i wlaściwe zastosowanie olejow roślinnych w odzywianiu wspolczesnego czlowieka.
de.anna
Sobota | 1 Gru 12, 21:13
0    nie oceniono 0
de.anna
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Kiedyś to była okropnie oleista ciecz, zmora mojego dzieciństwa. Jak dobrze, że teraz oleje ryb zawarte są w kapsułkach, a syropki mają smak cytrynowy.
józefka
Piątek | 30 Lis 12, 19:46
0    nie oceniono 0
józefka
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Dobrze, że jest wybór i syrop i kapsułki. No i teraz te syropy z olejami ryb nie są takie niesmaczne jak kiedyś. Dzieci przynajmniej nie uciekają od nich ;)
kryszka
Czwartek | 29 Lis 12, 22:36
0    nie oceniono 0
kryszka
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6U nas tez jest podobnie bo młodszy prawie 4 letni synek zupełnie nie umie połykać kapsułek ale za to ładnie pije wszystkie syropy i te smaczne i mniej smaczne :)
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 28 Lis 12, 22:30
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Mój starszy 9-cio latek łyka kapsułki, młodszy 4-ro latek pije syrop bo nie umie połykać tabletek. Syrop jest dobry w smaku mój mały pije go bez problemu.
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 21 Lis 12, 21:28
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6a ile mają lat? nie wolały łykać? czy ten syrop ma taką samą konsystencję jak tran, oleistą?
halszka2
Wtorek | 20 Lis 12, 08:07
0    nie oceniono 0
halszka2
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Macie rację, ja podaję swoim dzieciom ten syrop od dawna i efekty są już widoczne, bo rzadziej chorują. Z koncentracją tez jakby lepiej, więc teraz tylko profilaktyczne dawki podaję.
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 19 Lis 12, 12:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6ja też mam zamiar kupić i podawać kapsułki vitamarin junior. moje dziecko nie jada wogóle ryb tak więc kwasy omega 3 i omega 6 nie są mu dostarczane praktycznie wogóle.
sabriii
Wtorek | 13 Lis 12, 09:25
0    nie oceniono 0
sabriii
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Ten syrop to można podawać dzieciom, które jedzą ryby. Organizm powinien byc dobrze wysycony kwasami omega 3 aby bronić się przed chorobami.
xenia
Czwartek | 8 Lis 12, 08:25
0    nie oceniono 0
xenia
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Jeśli dzieci nie chcą jeść ryb to taki syropek jest świetnym rozwiązaniem. Dobrze wiemy jak wartościowy jest vitamarin junior i jak dobrze wpływa na zapamiętywanie i naukę dzieci.
anastkaa
Środa | 7 Lis 12, 22:11
0    nie oceniono 0
anastkaa
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Ja też podaję swoim dzieciom ten syropek już dłuższy czas, odpukać są zdrowe jak ryby ;) Dla mnie tez ważne jest, że syrop nie zawiera żadnych sztuczności, barwników, cukru itp. a maluchy bez problemu go piją.
hanka34
Środa | 7 Lis 12, 09:24
0    nie oceniono 0
hanka34
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6I słusznie bo w Vitamarinie masz oleje ryb i olej słonecznikowy, dodatkowo witaminę E
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 6 Lis 12, 18:30
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Moje dziecko nie jada wogóle ryb, nie pije oleju rzepakowego bo szczerze sama go nie używam dlatego te kwasy omega 3 daję starszemu dziecku w formie suplementu diety vitamarin junior. chętnie je połyka a ja jestem zadowolona z działania :D
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 31 Paź 12, 11:58
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6ja tak sobie średnio przepadam za rybami, dlatego skupiam się na tranie tudzież innych kapsułkach (takich jak te np. produktyOmega3.pl), ale za to uwielbiam olej lniany, który ma sporo kwasu ALA i podobno jest świetny jeśli chodzi o intensywność nasycania komórek kwasami omega 3 - lubię go zwłaszcza z twarożkiem tak jak u dr Budwig, mniam
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 17 Paź 12, 17:41
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Wcale się nie dziwię, bo vitamarin to nic innego jak oleje z ryb, z sardeli bodajże i z tuńczyka:)
agraffka1
Piątek | 5 Paź 12, 16:24
0    nie oceniono 0
agraffka1
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6My z mężem ryby jadamy a nasze dzieci z kolei w ogóle, też podaje im ten sam syropek. Na razie trzymamy się wszyscy dobrze, żadnych chorób nie ma ;)
kasskaq
Piątek | 5 Paź 12, 12:46
0    nie oceniono 0
kasskaq
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6U nas w domu ryby to podstawa, jedynie dzieciom Vitamarin Junior podaję i na zdrowie nie narzekamy. Dzieci to nawet kataru nie miały w tym roku.
Mirkam
Środa | 25 Kwi 12, 10:23
0    nie oceniono 0
Mirkam
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne dla funkcjonowania organizmu człowieka. Polecam poczytać artykuł o roli jaką odgrywają w codziennej diecie: http://kwasyomega3.wordpress.com/2012/04/13/jaka-role-odgrywaja-kwasy-tluszczowe-omega-3-w-naszym-zyciu/
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 20 Mar 12, 14:49
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Zauważyłem błąd: "Zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4: 5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego, które zawierają kwasy n – 3." Olej rzepakowy posiada stosunek omega6/omega3 jak 2/1, więc nie można pisać, że...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 25 Lis 11, 22:01
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Chciałabym się odnieść do kwasów omega 3. Cytuję: "Kwasy te hamują rozwój guzów, namnażanie się tkanki nowotworowej w tym również jej rozprzestrzenianie. W ten sposób wpływają na zapobieganie nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby. Szczególnie dotyczy to raka gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego."...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 4 Lip 11, 16:26
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Troche falszywych informacji tutaj sie znalazlo wg wielu specjalistwo spozycie kwasow omega-6 do omega-3 wynosic powinno 3:1 a nie 4:5. Ogólnie dosyć fajny artykuł oprócz pewnych błędów. Nadmiar WNKT ( czyli wielnonienasyceniowych kwasów tłuszczowych tj n-3 i n-6) głownie n-6 moze powodowac nasilenie procesow oksydacyjnych wraz z powstaniem...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 29 Mar 10, 11:53
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Polecam suplement diety Vegepa. Zawiera kwasy Omega 3 i 6 w starannie dobranych proporcjach. Ja sprowadzam go z Anglii, ale ponoć można go już kupić w Polsce.
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 2 Sty 10, 02:24
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6profesjonalny artykuł
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 15 Paź 09, 13:53
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Kwasy Omega3 sa tez niezbedne w prawidłowym widzeniu , oraz ma za zadanie chronić głównie przed uszkodzeniem plamki żółtej i soczewki.Dlatego tez ja przyjmuje SuperOptic,suplement diety , w którym te kwasy sie znajduja.
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 7 Wrz 09, 12:34
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Pokrętne i z BŁĘDAMI:
omega-3 i -6 to absolutnie nie to samo co n-3 i -6, poprawnie chodzi o podwójne wiązania licząc od KOŃCA łańcucha a oznaczenie n odnosi się do C od gr. karboksylowej tj. początku łańcucha. Niby nic, ale rzeczone n-3 i n-6 są szkodliwe a gdy występują w izomerii trans - rakotwórcze.
W sumie najlepsze jest prawdziwe...więcej »
omen
Sobota | 12 Wrz 09, 13:22
0    nie oceniono 0
omen
Re: Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Nie posiadam Twoich kompetencji w zakresie biochemi. Udało mi się jednak, intuicyjnie, znaleść niezły, jak sądzę sposób, na zastępowanie w diecie tłuszczy zwierzęcych, olejem roślinnym - w postaci emulsji, która mimo ogromnej przewagi tłuszczu, pozostaje emulsją typu tłuszcz w wodzie. Micele, mikro-(?) nano-(?) drobiny tłuszczu, otoczone wodą,...więcej »
ja
Środa | 21 Kwi 10, 12:01
0    nie oceniono 0
ja
Re: Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6wg wydzialu chemii n-3 to omega 3.
omen - Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 2 Sie 09, 15:06
0    nie oceniono 0
omen - Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Udaje mi się w dziecinnie prosty sposób, bez utwardzania, zamieniać oleje w krem o zawartości 80 - 90% tłuszczu. Z powodzeniem, gdy trzeba zastępuje smalec, masło, margaryny, majonez, i śmietanę. Jest łatwo przyswajalny, syci prawie natychmiast. Poprzez smakową neutralność (smakuje niemal jak woda} znakomcie komponuje się ze wszystkim. Na bazie...więcej »
Marian
Wtorek | 11 Sie 09, 10:44
0    nie oceniono 0
Marian
Re: Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Hmmmm, zastępujesz majonez majonezem? Przecież majonez to roztrzepany olej rzepakowy(albo inny);-)))) Majonez jest takim właśnie kremem o zawartości tłuszczu na poziomie 99%. Jeżeli zrobisz majonez z oleju rzepakowego to możesz go "wciągać" z kanapkami;-), nie jest przecież utwardzany.
omen
Czwartek | 13 Sie 09, 20:52
0    nie oceniono 0
omen
Re: Re: Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6Zgadza się. NIe stosuję jednak, jak w typowym majonezie, jaj i nie dodaję przypraw. Emulsja jest dość gęsta i stabilna. Pozwala się dowolnie, bez rozwarstwiania, rozprowadzać płynami zawierającymi wodę. Spożywana więc może w na różne sposoby. Podgrzewana, nie roztapia się, przechodząc. w wyniku parowania zawartej w niej wody, niemal skokowo,...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 4 Cze 09, 17:44
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6żal
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 26 Mar 09, 17:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6tak właśnie jest, nie ważna jest ilość NNKT np. w olejach ale najważniejsza jest odpowiednia proporcja omega 6 do omega 3, i fajnie jest dowiedzieć się że olej rzepakowy jest taki zdrowy
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 27 Lut 09, 19:04
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6ciekawe
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 i OMEGA-6

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl