Kuchnia włoska - Lazania ze szpinakiem

Jak kuchnia włoska to oczywiście makarony. Nie mogło ich zabraknąć podczas Kulinarnych Spotkań z We-Dwoje.pl. Przyrządziliśmy zatem lazanię ze szpinakiem.
/ 01.07.2010 08:17

Jak kuchnia włoska to oczywiście makarony. Nie mogło ich zabraknąć podczas Kulinarnych Spotkań z We-Dwoje.pl. Przyrządziliśmy zatem lazanię ze szpinakiem.

Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku (tak jak np. ja), to niech nie nastawia się negatywnie na samym początku, gdyż potrawa ta zaskoczyła mnie zupełnie. Znienawidzony od dziecka gorzki smak szpinaku całkiem zatopił się w kaskadzie sera, pomidorów i ziół.

A więc do dzieła!

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • makaron lazania
  • 700 gram mięsa mielonego indyczego
  • pomidory w puszce
  • mrożony szpinak
  • sos neapoli
  • sos serowy
  • 500 g sera żółtego startego
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano, sól, pieprz,
  • świeża bazylia

Sposób przyrządzenia:

Mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

Przyrządzamy sosy, pomidorowy i serowy. Serowy według przepisu na opakowaniu, natomiast neapolitański dodajemy do pomidorów w zalewie.

W naczyniu żaroodpornym wylewamy na dno sos pomidorowy, następnie układamy makaron. Na to kładziemy warstwę mięsa mielonego.

Na mięso znów wlewamy sos i posypujemy żółtym serem.

Rozmrożony szpinak (najlepiej rozmrażać na patelni, aby woda wyparowała) nakładamy na ser. Na to znów makaron i polewamy sosem serowym.

Wszystkie te czynności powtarzamy dwa razy. Ostatnią warstwę sosu pomidorowego posypujemy dodatkowo ziołami.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach przez około 35-45 minut.


Gotową lazanię dekorujemy listkiem bazylii.

fot. Maga Balul

Smacznego życzy Redakcja We-Dwoje.pl

Redakcja poleca

REKLAMA