Polki.pl
kom. (35)

Krówka

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa I:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 "śmietan-fix"

Masa II:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

Oceń4.36 / 22

Podobne w temacie Ciasta

  • Sernik na WielkanocSernik na WielkanocPyszne wielkanocne ciasto - koniecznie spróbuj!
  • Tarta z gruszkami i cranberryTarta z gruszkami i cranberryJednym z atutów jesieni są gruszki, które o tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Można je jeść na...
  • Babeczki z jagodami Goji i orzechami laskowymi tartymiBabeczki z jagodami Goji i...Jaja ubić z cukrem i cukrem z prawdziwa wanilią. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować. Dodać...
  • Minitarty z malinamiMinitarty z malinami125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i...

Skomentuj Krówka

Gość
ogarnijsiefacet
Niedziela | 5 Sie 12, 15:44
0    nie oceniono 0
ogarnijsiefacet
Re: Krówkammmmmm ;D
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 22 Sty 11, 16:44
-2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaNie dobre to ciasto...nie polecam!!!
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 21 Lip 13, 14:52
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkaciasto jest pyszne!!!!!!!!!!!
żelka
Piątek | 3 Gru 10, 11:58
0    nie oceniono 0
żelka
Re: Krówkajakie są wymiary blaszki ?????
proszę o szybką odpowiedź :)
żelka
Piątek | 3 Gru 10, 11:58
0    nie oceniono 0
żelka
Re: Krówkajakie są wymiary blaszki ?????
proszę o szybką odpowiedź :)
slodycze24
Czwartek | 1 Lip 10, 21:37
0    nie oceniono 0
slodycze24
Re: Krówkaslodycze24.com Wszystkie, Twoje ulubione słodycze w jednym miejscu! Przypomnij sobie smak słodyczy z dzieciństwa! krówka, galaretka w cukrze, wiśnie - agrest - rodzynki w czekoladzie..
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 29 Kwi 10, 22:21
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaJeżeli jest napisane, że jest to mleko zagęszczone, to trzeba je gotować ok. 3h. Na gotowej masie jest napisane np."masa krówkowa" lub kajmak - no i jest to gęsta karmelowa masa, a nie płynne mleko. Link do tego jak wygląda - poniżej. Ugotowanego mleka już się nie gotuje. Można je tylko włożyć z puszką do gorącej wody na jakieś 5-10 minut przed...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 23 Mar 10, 13:19
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkawitam:)mam pytanie jakie mają wymiary blachy do ciasta.Co do mleka kupiłam gotowe(ugotowane) czy muszę je jeszcze gotować?
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 26 Lut 10, 11:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkawitam, zakupłam własnie składniki na to ciasto, ale mam wątpliwości co do mleka. Podobno jest juz takie gotowe, którego nie trzeba tak długo gotować. Ja kupiłam zagęszczone słodzone firmy Gostyń. Otworzyłam jest gęste kremowe, a może ma być brązowe, puszka czerwona. Czy je należy gotować, czy to jest już to, którego nie trzeba gotować??? Było...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 16 Sty 10, 18:20
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkapychotka, moje ulubione,ale do ciasta daję 3 jajka - łatwiej się wyrabia i jest lepsze:)
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 1 Sty 10, 19:00
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaNie dobre nie polecam. Ciasto jest strasznie słodkie, lepiej już założyć full T4 i iść do crossroads na BG. Lepsze itemy i fajnie się expi.
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 18 Paź 09, 10:29
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkato jest lubella
lucynda
Czwartek | 21 Maj 09, 19:15
0    nie oceniono 0
lucynda
Re: Krówkasama słodycz 2 kawałki i jestem zaslodzona na kilka dni :) super przepis polecam!
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 5 Maj 09, 13:58
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkapodobno, żeby bita śmietana nie podchodziła woda i dobrze sie trzymała, pod koniec ubijania nalezy do niej dodać niedużą łyżkę mleka w proszku
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 8 Kwi 09, 21:37
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkaciasto jest świetne
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 4 Kwi 09, 19:03
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaPyszne polecam każdemu łasuchowi ^^
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 27 Mar 09, 18:10
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaCiasto z bitą śmietaną najlepsze na 3 dzień? Hm...
Czy to ciasto jest kruche?
;p
Niedziela | 28 Lut 10, 12:38
0    nie oceniono 0
;p
Re: Re: Krówkaniee .. nie jest kruchee .. ; ))
dorota1
Niedziela | 22 Mar 09, 21:45
0    nie oceniono 0
dorota1
Re: Krówkajadłam podobne ciasto,ale na śmietanę były położone krakersy,a na krakersach była wylana krówka.Wtedy,to ciasto nie jest takie słodkie.
Grow
Niedziela | 22 Mar 09, 13:46
0    nie oceniono 0
Grow
Re: Krówkazaraz upieke to ciacho i zoaczymy czy takie dobre =D
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 14 Mar 09, 09:31
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkaczy do ciasta nie trzeba dodać proszku do pieczenia??????
Anett
Środa | 18 Mar 09, 17:26
0    nie oceniono 0
Anett
Re: Re: Krówkafunkcje proszku do pieczenia spełnia soda oczyszczona
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 15 Lut 09, 15:04
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaCo tam ja bym zjadla od razu aha i nie chce orzechow i smietany fix;d;d
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 25 Sty 09, 17:15
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkaupieke to ciacho :)
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 8 Sty 09, 12:09
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkaciasto jest super!!!!!!!!!!!!!! MMMMMMMMMMM PALCE LIZAC !!!!!!!
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 21 Gru 08, 16:16
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkao zal
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 11 Gru 08, 20:33
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaCiasto jest pyszne!!! Polecam przepis:))
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 10 Lis 08, 17:59
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: KrówkaCo do ostatniego zdania z przepisu" Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień" To kłamstwo...... na trzeci dzień to nie ma śladu po ciście w lodówce.... prawda
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 9 Lis 08, 18:21
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkapolecam gotowa krowke w puszce.zaoszczedzicie czasu z gotowaniem 3 godz.
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 27 Paź 08, 07:31
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Krówkasuper strona
Tusia:))
Wtorek | 24 Cze 08, 20:11
0    nie oceniono 0
Tusia:))
Re: Krówkaciasto jest zajefajne,bardzo pyszne,mojemu skarbowi bardzo smakuje i nie tylko jemu:))),moglby je jesc codziennie:)))KCŁ:*
100krotka
Poniedziałek | 19 Lis 07, 19:15
0    nie oceniono 0
100krotka
Re: Krówkamoim zdaniem ciasto jest za słodkie. Proponuje pod warstwę bitej śmietany położyć powidła śliwkowe. Naprawdę wtedy smakuje świtnie. SMACZNEGO
kojotka
Wtorek | 1 Kwi 08, 22:43
0    nie oceniono 0
kojotka
Re: Re: KrówkaTo ciasto właśnie takie ma być , to cały jego urok.
Jeżeli ktoś nie lubi tak słodkich ciast niech z niego zrezygnuje i wybierze coś wg swoich upodobań.
beatajawien
Sobota | 3 Kwi 10, 09:41
0    nie oceniono 0
beatajawien
Re: Re: Re: Krówkajakie mają być wymiary foremki?
frog
Czwartek | 29 Kwi 10, 22:25
0    oceniono 2 razy
frog
Re: Re: KrówkaJak można zepsuć takie ciasto powidłami?? To właśnie chodzi o ten smak. Jak nie smakuje to nie piec, a nie psuć jakimiś powidłami. Krówka to krówka, a nie jakiś przekładaniec z powidłami.
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Krówka


Zobacz także w We-Dwoje.pl

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl