Polki.pl
kom. (0)

Krem pieczarkowy

Składniki

  • 30 dkg małych pieczarek,
  • 20 dkg sera topionego,

  • 10 dkg sera pleśniowego,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • koperek,
  • 1 litr mleka,
  • pieprz cayenne,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól.

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczarki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem. Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową.

Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem lub grzankami.

Oceń3.67 / 3

Podobne w temacie Zupy

  • Chłodnik pomidorowyChłodnik pomidorowyWszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie...
  • Zupa ze świeżych szparagówZupa ze świeżych szparagówNaturalną przyprawę wymieszaj z 1 łyżka oliwy z oliwek i natrzyj nią umyte i osuszone dzwonka łososia. Odstaw...
  • Zupa krem z seleraZupa krem z seleraUgotuj wywar z 2 litrów wody, mięsa i warzyw, z dodatkiem przypraw oraz kostki Rosołu z kury z pietruszką i...
  • Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamoleChłodnik z pomidorów malinowych...W najnowszej książeczce kulinarnej "Party" Robert Sowa podaje swój przepis na wyjątkowy chłodnik. Nam bardzo...

Skomentuj Krem pieczarkowy

Gość

Podobne do Krem pieczarkowy

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl