Polki.pl
kom. (1)

Karczek ze śliwkami

Składniki

  • ok. 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego b/k (chudego)

  • 2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 15-20 dkg śliwek węgierek
do natarcia mięsa:
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 2 czubate łyżeczki czosnku suszonego granulowanego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej,
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki 30%
do smaku:
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami, ew. związać nicią kuchenną nadając zgrabny kształt pieczeni, odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Cebule i marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch położyć mięso. Całość podlać ok. 1-1,5 szkl. wody i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C, często polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie dołożyć umyte, wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i piec dalsze 30-40 min. też polewając sosem co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo nam odparuje możemy uzupełniać go dolewając wody, ale nie za dużo na raz. Kiedy mięso jest upieczone (po głębokim nakłuciu drewnianą szpadką wypływa przeźroczysty sok) przekładamy je na talerz aby odpoczęło a sos przecedzamy i przecieramy warzywa ze śliwkami. Sos ponownie podgrzewamy, doprawiamy octem balsamicznym, solą, cukrem, pieprzem i zabielamy śmietanką. Przetarte warzywa dostatecznie go zagęszczą i nie potrzeba mąki. Pieczeń podajemy pokrojoną w dość grube plastry, z sosem, ziemniakami albo kluseczkami i surówką.

Oceń3.00 / 5

Podobne w temacie Wieprzowina

  • Faszerowane papryki z żółtym seremFaszerowane papryki z żółtym seremUgotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany...
  • Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowymStek z polędwiczki wieprzowej z...Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią...
  • Crostinis z mielonymi kotlecikami, sałatką z cranberry i modrej kapustyCrostinis z mielonymi...Jesień to czas, kiedy możemy kupić świeżą żurawinę. Jej cierpki, owocowy smak doskonale łączy się z mięsem...
  • Schab po kubańskuSchab po kubańskuSchab pokrój na plastry grubości ok. 1cm. Kminek rozgnieć w moździerzu. W misce wymieszaj składniki marynaty:...

Skomentuj Karczek ze śliwkami

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 28 Sty 11, 16:58
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Karczek ze śliwkamiPo przeczytaniu całego przepisu nabrałam chęci do wypróbowania go. Zastanawia mnie tylko jakie śliwki mają być użyte, bo dotychczas do mięsa zawsze używałam śliwki suszone. Wydaje mi się , że chyba należy dodać jednak świeże owoce. Jest miesiąc styczeń,więc tylko mrożone węgierki można tylko teraz użyć

Podobne do Karczek ze śliwkami

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl