Gulasz z dziczyzny

Mięso wypłukać, nakroić na kostki i osolić. Słoninę pokroić w kostkę i rozpuścić w dużym garnku; dodać cebulę i zeszklić.
/ 23.02.2009 11:47

Składniki
750 g łopatki z dzika, sarny lub jelenia,
6 plasterków słoniny,
2 większe cebule,
½ łyżeczki kminku,
majeranek,
1 listek bobkowy,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka octu,
1 łyżka mąki,
2 szkl. wywaru,
4 łyżki łagodnego keczupu,
4 łyżki białego wina,
zielona pietruszka,
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Mięso wypłukać, pokroić w kostki i osolić. Słoninę pokroić w kostkę i rozpuścić w dużym garnku; dodać cebulę i zeszklić. Do garnka dołożyć mięso i szybko osmażyć ze wszystkich stron. Dodać paprykę i inne przyprawy, zmiażdżony czosnek i ocet; podlać wodą i dusić aż połowicznie zmięknie (w razie potrzeby uzupełniać wodę). Sos powinien się częściowo zesmażyć. Osypujemy mięso mąką, obsmażamy, dodajemy wywar, keczup i wino i warzymy aż mięso będzie miękkie. Podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypany natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA