Zimną pora częściej raczymy się ciepłymi napojami. Zwłaszcza rozgrzewającymi i aromatycznymi, przywołując niebanalne doznania zmysłowe... Grzane piwo jest świetnym urozmaiceniem smutnego, zimowego wieczoru, po raz kolejny spędzonego przed telewizorem...
Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu...
Potrzebne składniki:
-
500ml ulubionego piwa, najlepiej jęczmienne o delikatnym smaku
- pół laski wanilii
- 2 plasterki kłącza imbiru
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziarenek pieprzu
- szczypta owoców anyżu
- skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, aż płyn będzie się dymił. Od czasu, do czasu mieszamy. Następnie cedzimy napój przez sitko i przelewamy do kufla.
Grzane piwo o kolorze kawy z mlekiem... - czyli grzana wariacja
Można urozmaicić nieco przepis, włączając do niego żółtko i mleko zagęszczone lub śmietanka do kawy. Wówczas nie dodajemy miodu do podgrzewanego piwa. W to miejsce ucieramy żółtko z trzema łyżeczkami cukru trzcinowego, w oddzielnym garnku. Podgrzane piwo z przyprawami, także cedzimy, a następnie stopniowo wlewamy do naczynia z utartym żółtkiem – ciągle mieszając. Tak powstałą miksturę podgrzewamy przez około minutę na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Uważamy, by żółtko się nie ścięło. Napój przelewamy do kufla i dodajemy około 50ml mleka zagęszczonego lub śmietanki do kawy.
Aby nasze piwo wyglądało atrakcyjniej, możemy kufel przyozdobić cukrem cynamonowym lub trzcinowym. Wykonujemy to następująco:
zwilżamy krawędzie kufla i obtaczamy je w wybranym cukrze. Nalewamy piwo, tak aby zachować 3-centymetrowy odstęp od cukrowej ozdoby. Na brzegu kufla umieszczamy gwiazdkę anyżu.
Z takim trunkiem, nie straszne nam mroźne wieczory!