Ten aromatyczny sos do makaronu ze zmiksowanych świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka i szałwia), świeżego czosnku, oliwy z oliwek, migdałów i startego parmezanu to istna bomba witaminowa. Jego składniki to istne skarbnice witamin i dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników, które w jednym daniu przekazują ogromną dawkę zdrowia.
Teraz, z początkiem czerwca świeże zioła są bardzo łatwo dostępne, a winny czosnek, mniej ostry od jego starszego brata nadaje temu sosowi aromatu i smaku.
Makaronem z tym sosem zajadają się także moje dzieci, który to fakt wykorzystuję z premedytacją, bo jedynie świeży czosnek w tej postaci chętnie zjadają.
Do wykonania tego sosu będziemy potrzebować:
- wiązki świeżych ziół takich jak: bazylia, mięta, szałwia i pietruszka (można dodać także świeże oregano lub szczypiorek itp.),
- garść migdałów bez skórki,
- szklanka startego parmezanu,
- szklanka oliwy z oliwek,
- 5 ząbków świeżego czosnku (lub mniej, według gustu),
- szczypta soli,
- makaron świderki.
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy „al dente”.
Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia, wlewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy szczyptę soli.
Miksujemy na papkę (można regulować wielkość listków czy rozdrobnienie migdałów poprzez krótsze miksowanie).
Odcedzamy makaron.
Wlewamy sos do makaronu…
… i mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz dekorując go świeżym listkiem bazylii i posypując startym parmezanem.
Smacznego!
AL