Polki.pl
kom. (1)

Golonka gotowana

Składniki

  • 1 golonka
  • 1 pęczek włoszczyzny

Zalewa:

  • 2,5 I wody
  • 7 płaskich łyżek soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3-4 goździki
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę.

Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona.

Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Oceń2.00 / 5

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Golonka gotowana

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 6 Mar 10, 13:39
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Golonka gotowanamój szybkowar osiąga ciśnienie w 2min co mam zrobić?/?

Podobne do Golonka gotowana

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl