Tradycyjna francuska zupa cebulowa podawana z grzanką i zapieczonym na wierzchu serem. Bardzo aromatyczna, pełna intensywnego smaku, sycąca, po prostu wyborna.
Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie wywodzi się z prostej kuchni, gdy dla wielu cebula była jednym z nielicznych dostępnych zimą warzyw. Dopiero z czasem dodano do niej wino, a zamiast wody zastosowano wywar mięsno-warzywny. I tak też powstał klasyk kuchni francuskiej. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 3 łyżki masła
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 łyżek startego żółtego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 ząbek czosnku
- szczypior do dekoracji
- kromki bułki paryskiej
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy je na 2 łyżkach masła. Cebulę podlewamy winem, odparowujemy alkohol i wlewamy bulion. Dodajemy tymianek i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęszczamy zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na łyżce masła rumienimy grzanki, posypujemy je połową żółtego sera. Nalewamy zupę do kokilek, układamy grzanki na górze, posypujemy je resztą sera i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści. Podajemy udekorowane szczypiorkiem.