zupa dyniowa

napisał/a: ~Waldemar Krzok 2007-11-05 17:44
Hej,

w ramach inspekcji post-haloweenowej przydrożnych sklepów nabyłem drogą
zakupu maleńką dynię (ok. 4kg). Z tej dyni została sporządzona
zapiekanka, a z resztek (znaczy 1.5kg) zrobiłem wczoraj zupę. Przepis
był na 4 osoby i wymagał 300g dyni, więc zrobiłem porcyjkę na 20 osób.
Spotkała się ze zrozumieniem nieletnich, zeżarli 2/3 zawartości garnka.
Jak kogoś interesuje, to zapodam przepis. Sprawa prosta, tylko obranie
gada wymaga siły i dobrego noża.

Waldek
napisał/a: ~Lia 2007-11-05 17:45
McDreamy or McSteamy? *Waldemar Krzok*. Seriously? Seriously.

> Hej,
>
> w ramach inspekcji post-haloweenowej przydrożnych sklepów nabyłem drogą
> zakupu maleńką dynię (ok. 4kg). Z tej dyni została sporządzona
> zapiekanka, a z resztek (znaczy 1.5kg) zrobiłem wczoraj zupę. Przepis
> był na 4 osoby i wymagał 300g dyni, więc zrobiłem porcyjkę na 20 osób.
> Spotkała się ze zrozumieniem nieletnich, zeżarli 2/3 zawartości garnka.
> Jak kogoś interesuje, to zapodam przepis. Sprawa prosta, tylko obranie

Co za pytanie?
Jak już zrobiłeś zupie taką reklamę to dawaj przepis :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID iskanna@jabberpl.org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
napisał/a: ~mysza 2007-11-05 18:31
Poprosimy ten przepis..
napisał/a: ~Waldemar Krzok" 2007-11-05 18:42
Lia :
> McDreamy or McSteamy? *Waldemar Krzok*. Seriously? Seriously.
>> Hej,
>> w ramach inspekcji post-haloweenowej przydrożnych sklepów nabyłem drogą
>> zakupu maleńką dynię (ok. 4kg). Z tej dyni została sporządzona
>> zapiekanka, a z resztek (znaczy 1.5kg) zrobiłem wczoraj zupę. Przepis
>> był na 4 osoby i wymagał 300g dyni, więc zrobiłem porcyjkę na 20 osób.
>> Spotkała się ze zrozumieniem nieletnich, zeżarli 2/3 zawartości garnka.
>> Jak kogoś interesuje, to zapodam przepis. Sprawa prosta, tylko obranie
> Co za pytanie?
> Jak już zrobiłeś zupie taką reklamę to dawaj przepis :)

Oto przepis.


Zupa z dyni

Składniki:
- włoszczyzna,
- 50 dag dyni,
- mały kawałek świerzego stolca
- 3 pomidory,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- łyżka masła,
- natka pitruszki.

Jak przyrządzić?
Ugotować włoszczyznę.Dynie oczyścić i pokroić w kostkę.
Następnie wrzucić ją do wywaru.Gotowac do czasu, aż będzie
miękka i zmiksować.Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Poddusić na maśle i dodać do zupy. Na końcu przystroić
świerzym posiekanym w trójkąty kałem. Smacznego.

Waldek
napisał/a: ~medea 2007-11-05 19:12
Waldemar Krzok pisze:

> Poddusić na maśle i dodać do zupy. Na końcu przystroić
> świerzym posiekanym w trójkąty kałem. Smacznego.

NTG
proponuję otwarcie nowej grupy pl.rec.koprofagia

Ewa
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2007-11-05 20:29
Lia schrieb:
> McDreamy or McSteamy? *Waldemar Krzok*. Seriously? Seriously.
>
>> Hej,
>>
>> w ramach inspekcji post-haloweenowej przydrożnych sklepów nabyłem drogą
>> zakupu maleńką dynię (ok. 4kg). Z tej dyni została sporządzona
>> zapiekanka, a z resztek (znaczy 1.5kg) zrobiłem wczoraj zupę. Przepis
>> był na 4 osoby i wymagał 300g dyni, więc zrobiłem porcyjkę na 20 osób.
>> Spotkała się ze zrozumieniem nieletnich, zeżarli 2/3 zawartości garnka.
>> Jak kogoś interesuje, to zapodam przepis. Sprawa prosta, tylko obranie
>
> Co za pytanie?
> Jak już zrobiłeś zupie taką reklamę to dawaj przepis :)

rozumiem, że coponiektórzy poznaniacy cienko mają i muszą dziwne rzeczy
jeść, ale by ich nie było stać na własny adres internetowy oraz nick, no
nie wiem.

Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):

Składniki:
30 dag dyni
3 dag imbiru (może być więcej)
0.25l bulionu z kury
0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
2 szalotki
sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
sok z pomarańczy
olej dyniowy lub winogronowy

Procedura:
Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
bulionem i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez
przykrycia, aby masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku
limonki albo pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół
opakowania, ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można
posypać prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie
zjadliwa zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę
zabiorę.

Waldek
napisał/a: ~enes" 2007-11-05 22:26


Użytkownik "Waldemar Krzok" napisał w
wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>
> Składniki:
> 30 dag dyni
> 3 dag imbiru (może być więcej)
> 0.25l bulionu z kury
> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
> 2 szalotki
> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
> sok z pomarańczy
> olej dyniowy lub winogronowy
>
> Procedura:
> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać bulionem
> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.


Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
ryzowy, słonecznikowy, sojowy.


napisał/a: ~Ikselka 2007-11-05 22:32
enes pisze:
>
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" napisał w
> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>> 2 szalotki
>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>> sok z pomarańczy
>> olej dyniowy lub winogronowy
>>
>> Procedura:
>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>> bulionem
>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>
>
> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.

...i rycynowy


--
XL wiosenna
napisał/a: ~Theli 2007-11-05 22:32
enes pisze:

> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.

Wszystko na raz? To jeszcze tylko zasmazki brakuje.

th
napisał/a: ~Theli 2007-11-05 22:33
Waldemar Krzok pisze:

> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>
> Składniki:
> 30 dag dyni
> 3 dag imbiru (może być więcej)
> 0.25l bulionu z kury
> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)

Z takiej ilosci, to rzeczywiscie porcyjki :)

th
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2007-11-05 22:34
enes schrieb:
>
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" napisał w
> wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>> 2 szalotki
>> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
>> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
>> sok z pomarańczy
>> olej dyniowy lub winogronowy
>>
>> Procedura:
>> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
>> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać
>> bulionem
>> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
>> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
>> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
>> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
>> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
>> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
>
>
> Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
> czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
> półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
> tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
> ryzowy, słonecznikowy, sojowy.

jak smakuje, to czemu nie

Waldek
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2007-11-05 22:41
Theli schrieb:
> Waldemar Krzok pisze:
>
>> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>>
>> Składniki:
>> 30 dag dyni
>> 3 dag imbiru (może być więcej)
>> 0.25l bulionu z kury
>> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
>
> Z takiej ilosci, to rzeczywiscie porcyjki :)

to były oryginalne ilości. Chyba tylko na przystawkę.

Waldek