zamarynowany kurczak... co z nim?

napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-11 23:41
Hej,

dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej,
przyprawy), ale nie za bardzo znowu mam ochote na:

1) kurczaka po meksykansku
2) kurczaka po chinsku z warzywami :P
3) spaghetti z kurczaka

Macie jakie pomysly?
Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
dodatku smietana jest tlusta ;P

Poradzcie ;)

Pozdrawiam

napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-09-11 23:48
** San.Francisco wrote:

> dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej, przyprawy),

Całego zamarynowałeś? Respect. :)

> ale nie za bardzo znowu mam ochote na:

> 1) kurczaka po meksykansku 2) kurczaka po chinsku z warzywami :P

Ale to się chyba tasakuje delikwenta przed marynowaniem. Z chińskich to może po
chińsku ale z orzeszkami? :P

> 3) spaghetti z kurczaka

Makaron z kurczaka?

> Macie jakie pomysly? Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo
> przepisow), a w dodatku smietana jest tlusta ;P

Może po prostu go upiecz w całości?

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-12 00:12
> Całego zamarynowałeś? Respect. :)

[cut]

No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki.
Ale mi si to juz znudzilo ;P

Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.

napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-09-12 00:19
** San.Francisco wrote:

>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect. :)

> [cut]

> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).

A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to oczywiste,
że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.

> Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki. Ale mi si to juz
> znudzilo ;P

Ale spaghetti to rodzaj makaronu. Ew. możesz mówić spaghetti (makaron) z
kurczakiem.

> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.

Już go zamarynowałeś co nieco zawęża pole do popisu.

Ale jakbyś go nie marynował to np. makaron z kurczakiem w bulionie to ciekawa
opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki" robi
za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-09-12 00:24
** San.Francisco wrote:

> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.

No i poszukaj w archiwum grupy. Ostatnio (~miesiąc temu) Pani Magdalena Bassett
podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś tam
jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-12 00:25
> Ale jakbyś go nie marynował to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
> ciekawa
> opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki"
> robi
> za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.

Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)

napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-12 00:27
> No i poszukaj w archiwum grupy. Ostatnio (~miesiąc temu) Pani Magdalena
> Bassett
> podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś
> tam
> jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)

OK, sprawdze.
A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem?
Sos szpinakowy? ;)
Mam zamrozony worek szpinaku...

napisał/a: ~Ewa (siostra Ani) N." 2007-09-12 00:30

Le mercredi 12 septembre 2007 ŕ 00:19:02, dans vous écriviez :

> ** San.Francisco wrote:

>>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect.

>> [cut]

>> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).

> A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to oczywiste,
> że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.



Dla mnie tez to bylo jasne - w zadnym przypadku to nie mogly byc (na
przyklad) nozki.



Ewcia

--
Niesz
http://www.krolestwa.com
napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-09-12 00:47
** San.Francisco wrote:

>> Ale jakby? go nie marynowa? to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
>> ciekawa opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha
>> "zupki" robi za ca?e danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie
>> banalne.

> Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)

Nie wiem na ile to wietnamskie i oryginalne ale ja robię tak (na 2l wywaru):

Wywar:
- "gorsze" części z drobiu, korpus, skrzydełka, szyjki, żołądki, wątróbki -
raczej bez tłuszczu i skóry, ok. 1,5kg
- umyta i niedbale pocięta średnia marchewka
- pół niewielkiego selera umytego i niedbale pociętego
- mały por pocięty (również niedbale)
- średnia niedbale (a jak) pocięta cebula
- kilka gwiazdek anyżu
- kawałek imbiru, pocięty (niedbale) w plasterki, nawet obierać nie trzeba
- kilka (niedbale) rozgniecionych ząbków czosnku
- sól do smaku

Gotowanie wywaru:
- zalewamy ok. 2,5l wody
- doprowadzamy do wrzenia, usuwamy na bieżąco szumowiny
- gotujemy ok. 1,5h na wolnym ogniu
- przecedzamy aby pozbyć się wszystkiego co pływa w wywarze, ma być klarowny

Dodatki podczas gotowania (można dodać co Ci pasuje - to wszystko opcje):
- pierś z kurczaka - wrzucamy do wywaru i gotujemy z ok. 10 min, wyciągamy i
gorącą (uwaga, wymaga wprawy) tniemy tasakiem na małe paseczki i zwracamy do
wywaru (ew. do miseczek)
- marchew pocięta w zapałki (gotujemy 3 min.)
- grzyby mun nasączone w ciepłej wodzie i pocięte w zapałki (10 min.)
- pędy bambusa np. z zalewy pocięte w paski
- zielony ogórek pocięty w zapałki (gotujemy 2 min.)
- cokolwiek co Ci podpasuje nawet np. cząstki pomidora

Do michy (weź DUŻĄ michę - to jest jedno danie, dobre na śniadanie, lunch,
obiad czy kolację):
- makaron (jaki lubisz - sojowy, ryżowy, mączny, nawet spaghetti) przygotowany
w/g przepisu na opakowaniu - tego dużo, od biedy może też być wczorajszy ryż
- mięso (np. ta pierś z kurczaka, ale może być też chuda wieprzowina, wołowina
czy owoce morza)
- warzywa i dodatki z poprzedniego punktu
- zalewasz gorącym wywarem, wywar należy zagotować i w momencie kiedy wrze
dodać dwie łyżki sosu rybnego, pogotować z minutę i zgasić, nalać do miseczek

Do przyozdobienia/smaku (te składniki możesz albo zapakować od razu, albo podać
na półmisku aby każdy sobie wybrał co chce do tego):
- młoda cebulka pocięta w talarki
- poszatkowany szczypior z cebulki
- porwane liście świeżej kolendry czy bazylii
- pokruszone orzeszki ziemne
- kiełki sojowe (oczywiście umyte wcześniej)
- drobno pocięte papryczki chilli

Do doprawienia (jako opcja dla jedzącego):
- sos chili/sambal
- dobry sos sojowy
- sos hoisin
- limonka (w cząstkach do wciśnięcia)

Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
wywarze. :)

Takie +/- wietnamskie Pho.
http://images.google.com/images?q=pho+vietnam&svnum=10&um=1&hl=en&sa=G&imgsz=small|medium|large|xlarge

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~PabloGT" 2007-09-12 00:48

Użytkownik "San.Francisco"
napisał w wiadomości news:fc73s2$cej$1@news.onet.pl...
>> Całego zamarynowałeś? Respect. :)
>
> [cut]
>
> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
> Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki.
> Ale mi si to juz znudzilo ;P
>
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.

Zrób ognisko, pod koniec wypalania drewna wrzuć tego kuraka zawinietego w
folie (al)do ognicha i przykryj popiołem można nad nim utrzymywać niewielki
ogień za jakiś czas (zależy od ogniska) wyjmujemu kuraka, zazwyczaj folia
zabiera skórkę ( no i dobrze bo nieraz w pióra leci) ale reszyta jest pycha


PabloGT

napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-09-12 00:49
** San.Francisco wrote:

> A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem? Sos szpinakowy?
> ;) Mam zamrozony worek szpinaku...

Use Google Luke:
http://www.google.com/search?q=chicken+spinach+recipe&um=1&sa=N&tab=iw

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-12 00:55
> Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
> wywarze. :)

Brzmi supoer, sprawdze wkrotce, jak zjem tego zamarynownaego najpierw ;)

pozdr.
SF