zamarynowany kurczak... co z nim?
napisał/a:
~San.Francisco"
2007-09-11 23:41
Hej,
dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej,
przyprawy), ale nie za bardzo znowu mam ochote na:
1) kurczaka po meksykansku
2) kurczaka po chinsku z warzywami :P
3) spaghetti z kurczaka
Macie jakie pomysly?
Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
dodatku smietana jest tlusta ;P
Poradzcie ;)
Pozdrawiam
dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej,
przyprawy), ale nie za bardzo znowu mam ochote na:
1) kurczaka po meksykansku
2) kurczaka po chinsku z warzywami :P
3) spaghetti z kurczaka
Macie jakie pomysly?
Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
dodatku smietana jest tlusta ;P
Poradzcie ;)
Pozdrawiam
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-09-11 23:48
** San.Francisco wrote:
> dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej, przyprawy),
Całego zamarynowałeś? Respect. :)
> ale nie za bardzo znowu mam ochote na:
> 1) kurczaka po meksykansku 2) kurczaka po chinsku z warzywami :P
Ale to się chyba tasakuje delikwenta przed marynowaniem. Z chińskich to może po
chińsku ale z orzeszkami? :P
> 3) spaghetti z kurczaka
Makaron z kurczaka?
> Macie jakie pomysly? Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo
> przepisow), a w dodatku smietana jest tlusta ;P
Może po prostu go upiecz w całości?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> dzisiaj zamarynowalem na szybko kurczaka (ocet balsamiczny, olej, przyprawy),
Całego zamarynowałeś? Respect. :)
> ale nie za bardzo znowu mam ochote na:
> 1) kurczaka po meksykansku 2) kurczaka po chinsku z warzywami :P
Ale to się chyba tasakuje delikwenta przed marynowaniem. Z chińskich to może po
chińsku ale z orzeszkami? :P
> 3) spaghetti z kurczaka
Makaron z kurczaka?
> Macie jakie pomysly? Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo
> przepisow), a w dodatku smietana jest tlusta ;P
Może po prostu go upiecz w całości?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~San.Francisco"
2007-09-12 00:12
> Całego zamarynowałeś? Respect. :)
[cut]
No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki.
Ale mi si to juz znudzilo ;P
Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
[cut]
No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki.
Ale mi si to juz znudzilo ;P
Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-09-12 00:19
** San.Francisco wrote:
>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect. :)
> [cut]
> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to oczywiste,
że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.
> Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki. Ale mi si to juz
> znudzilo ;P
Ale spaghetti to rodzaj makaronu. Ew. możesz mówić spaghetti (makaron) z
kurczakiem.
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
Już go zamarynowałeś co nieco zawęża pole do popisu.
Ale jakbyś go nie marynował to np. makaron z kurczakiem w bulionie to ciekawa
opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki" robi
za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect. :)
> [cut]
> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to oczywiste,
że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.
> Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki. Ale mi si to juz
> znudzilo ;P
Ale spaghetti to rodzaj makaronu. Ew. możesz mówić spaghetti (makaron) z
kurczakiem.
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
Już go zamarynowałeś co nieco zawęża pole do popisu.
Ale jakbyś go nie marynował to np. makaron z kurczakiem w bulionie to ciekawa
opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki" robi
za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-09-12 00:24
** San.Francisco wrote:
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
No i poszukaj w archiwum grupy. Ostatnio (~miesiąc temu) Pani Magdalena Bassett
podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś tam
jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
No i poszukaj w archiwum grupy. Ostatnio (~miesiąc temu) Pani Magdalena Bassett
podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś tam
jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~San.Francisco"
2007-09-12 00:25
> Ale jakbyś go nie marynował to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
> ciekawa
> opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki"
> robi
> za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.
Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
> ciekawa
> opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha "zupki"
> robi
> za całe danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie banalne.
Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
napisał/a:
~San.Francisco"
2007-09-12 00:27
> No i poszukaj w archiwum grupy. Ostatnio (~miesiąc temu) Pani Magdalena
> Bassett
> podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś
> tam
> jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)
OK, sprawdze.
A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem?
Sos szpinakowy? ;)
Mam zamrozony worek szpinaku...
> Bassett
> podawała taki ciekawy przepis na filety z kurczaka z białym winem i czymś
> tam
> jeszcze. To było w wątku z tych o kolacji we dwoje. ;)
OK, sprawdze.
A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem?
Sos szpinakowy? ;)
Mam zamrozony worek szpinaku...
napisał/a:
~Ewa (siostra Ani) N."
2007-09-12 00:30
Le mercredi 12 septembre 2007 ŕ 00:19:02, dans vous écriviez :
> ** San.Francisco wrote:
>>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect.
>> [cut]
>> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
> A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to oczywiste,
> że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.
Dla mnie tez to bylo jasne - w zadnym przypadku to nie mogly byc (na
przyklad) nozki.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-09-12 00:47
** San.Francisco wrote:
>> Ale jakby? go nie marynowa? to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
>> ciekawa opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha
>> "zupki" robi za ca?e danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie
>> banalne.
> Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
Nie wiem na ile to wietnamskie i oryginalne ale ja robię tak (na 2l wywaru):
Wywar:
- "gorsze" części z drobiu, korpus, skrzydełka, szyjki, żołądki, wątróbki -
raczej bez tłuszczu i skóry, ok. 1,5kg
- umyta i niedbale pocięta średnia marchewka
- pół niewielkiego selera umytego i niedbale pociętego
- mały por pocięty (również niedbale)
- średnia niedbale (a jak) pocięta cebula
- kilka gwiazdek anyżu
- kawałek imbiru, pocięty (niedbale) w plasterki, nawet obierać nie trzeba
- kilka (niedbale) rozgniecionych ząbków czosnku
- sól do smaku
Gotowanie wywaru:
- zalewamy ok. 2,5l wody
- doprowadzamy do wrzenia, usuwamy na bieżąco szumowiny
- gotujemy ok. 1,5h na wolnym ogniu
- przecedzamy aby pozbyć się wszystkiego co pływa w wywarze, ma być klarowny
Dodatki podczas gotowania (można dodać co Ci pasuje - to wszystko opcje):
- pierś z kurczaka - wrzucamy do wywaru i gotujemy z ok. 10 min, wyciągamy i
gorącą (uwaga, wymaga wprawy) tniemy tasakiem na małe paseczki i zwracamy do
wywaru (ew. do miseczek)
- marchew pocięta w zapałki (gotujemy 3 min.)
- grzyby mun nasączone w ciepłej wodzie i pocięte w zapałki (10 min.)
- pędy bambusa np. z zalewy pocięte w paski
- zielony ogórek pocięty w zapałki (gotujemy 2 min.)
- cokolwiek co Ci podpasuje nawet np. cząstki pomidora
Do michy (weź DUŻĄ michę - to jest jedno danie, dobre na śniadanie, lunch,
obiad czy kolację):
- makaron (jaki lubisz - sojowy, ryżowy, mączny, nawet spaghetti) przygotowany
w/g przepisu na opakowaniu - tego dużo, od biedy może też być wczorajszy ryż
- mięso (np. ta pierś z kurczaka, ale może być też chuda wieprzowina, wołowina
czy owoce morza)
- warzywa i dodatki z poprzedniego punktu
- zalewasz gorącym wywarem, wywar należy zagotować i w momencie kiedy wrze
dodać dwie łyżki sosu rybnego, pogotować z minutę i zgasić, nalać do miseczek
Do przyozdobienia/smaku (te składniki możesz albo zapakować od razu, albo podać
na półmisku aby każdy sobie wybrał co chce do tego):
- młoda cebulka pocięta w talarki
- poszatkowany szczypior z cebulki
- porwane liście świeżej kolendry czy bazylii
- pokruszone orzeszki ziemne
- kiełki sojowe (oczywiście umyte wcześniej)
- drobno pocięte papryczki chilli
Do doprawienia (jako opcja dla jedzącego):
- sos chili/sambal
- dobry sos sojowy
- sos hoisin
- limonka (w cząstkach do wciśnięcia)
Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
wywarze. :)
Takie +/- wietnamskie Pho.
http://images.google.com/images?q=pho+vietnam&svnum=10&um=1&hl=en&sa=G&imgsz=small|medium|large|xlarge
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
>> Ale jakby? go nie marynowa? to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
>> ciekawa opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna micha
>> "zupki" robi za ca?e danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to danie
>> banalne.
> Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
Nie wiem na ile to wietnamskie i oryginalne ale ja robię tak (na 2l wywaru):
Wywar:
- "gorsze" części z drobiu, korpus, skrzydełka, szyjki, żołądki, wątróbki -
raczej bez tłuszczu i skóry, ok. 1,5kg
- umyta i niedbale pocięta średnia marchewka
- pół niewielkiego selera umytego i niedbale pociętego
- mały por pocięty (również niedbale)
- średnia niedbale (a jak) pocięta cebula
- kilka gwiazdek anyżu
- kawałek imbiru, pocięty (niedbale) w plasterki, nawet obierać nie trzeba
- kilka (niedbale) rozgniecionych ząbków czosnku
- sól do smaku
Gotowanie wywaru:
- zalewamy ok. 2,5l wody
- doprowadzamy do wrzenia, usuwamy na bieżąco szumowiny
- gotujemy ok. 1,5h na wolnym ogniu
- przecedzamy aby pozbyć się wszystkiego co pływa w wywarze, ma być klarowny
Dodatki podczas gotowania (można dodać co Ci pasuje - to wszystko opcje):
- pierś z kurczaka - wrzucamy do wywaru i gotujemy z ok. 10 min, wyciągamy i
gorącą (uwaga, wymaga wprawy) tniemy tasakiem na małe paseczki i zwracamy do
wywaru (ew. do miseczek)
- marchew pocięta w zapałki (gotujemy 3 min.)
- grzyby mun nasączone w ciepłej wodzie i pocięte w zapałki (10 min.)
- pędy bambusa np. z zalewy pocięte w paski
- zielony ogórek pocięty w zapałki (gotujemy 2 min.)
- cokolwiek co Ci podpasuje nawet np. cząstki pomidora
Do michy (weź DUŻĄ michę - to jest jedno danie, dobre na śniadanie, lunch,
obiad czy kolację):
- makaron (jaki lubisz - sojowy, ryżowy, mączny, nawet spaghetti) przygotowany
w/g przepisu na opakowaniu - tego dużo, od biedy może też być wczorajszy ryż
- mięso (np. ta pierś z kurczaka, ale może być też chuda wieprzowina, wołowina
czy owoce morza)
- warzywa i dodatki z poprzedniego punktu
- zalewasz gorącym wywarem, wywar należy zagotować i w momencie kiedy wrze
dodać dwie łyżki sosu rybnego, pogotować z minutę i zgasić, nalać do miseczek
Do przyozdobienia/smaku (te składniki możesz albo zapakować od razu, albo podać
na półmisku aby każdy sobie wybrał co chce do tego):
- młoda cebulka pocięta w talarki
- poszatkowany szczypior z cebulki
- porwane liście świeżej kolendry czy bazylii
- pokruszone orzeszki ziemne
- kiełki sojowe (oczywiście umyte wcześniej)
- drobno pocięte papryczki chilli
Do doprawienia (jako opcja dla jedzącego):
- sos chili/sambal
- dobry sos sojowy
- sos hoisin
- limonka (w cząstkach do wciśnięcia)
Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
wywarze. :)
Takie +/- wietnamskie Pho.
http://images.google.com/images?q=pho+vietnam&svnum=10&um=1&hl=en&sa=G&imgsz=small|medium|large|xlarge
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~PabloGT"
2007-09-12 00:48
Użytkownik "San.Francisco"
napisał w wiadomości news:fc73s2$cej$1@news.onet.pl...
>> Całego zamarynowałeś? Respect. :)
>
> [cut]
>
> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
> Na spaghetti - siekam to w mikserze, do potrwki - kawalki.
> Ale mi si to juz znudzilo ;P
>
> Mysle wlasnie o czyms ciekawszym.
Zrób ognisko, pod koniec wypalania drewna wrzuć tego kuraka zawinietego w
folie (al)do ognicha i przykryj popiołem można nad nim utrzymywać niewielki
ogień za jakiś czas (zależy od ogniska) wyjmujemu kuraka, zazwyczaj folia
zabiera skórkę ( no i dobrze bo nieraz w pióra leci) ale reszyta jest pycha
PabloGT
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-09-12 00:49
** San.Francisco wrote:
> A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem? Sos szpinakowy?
> ;) Mam zamrozony worek szpinaku...
Use Google Luke:
http://www.google.com/search?q=chicken+spinach+recipe&um=1&sa=N&tab=iw
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> A nie ma ktos pomyslu na jakas fuzje kurczaka ze szpinakiem? Sos szpinakowy?
> ;) Mam zamrozony worek szpinaku...
Use Google Luke:
http://www.google.com/search?q=chicken+spinach+recipe&um=1&sa=N&tab=iw
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~San.Francisco"
2007-09-12 00:55
> Ważne, że tych dodatków ma być dużo - to nie jest zupka, tylko kluski w
> wywarze. :)
Brzmi supoer, sprawdze wkrotce, jak zjem tego zamarynownaego najpierw ;)
pozdr.
SF
> wywarze. :)
Brzmi supoer, sprawdze wkrotce, jak zjem tego zamarynownaego najpierw ;)
pozdr.
SF