Polki.pl

Zakwaszanie gleby raz jeszcze

pl.rec.ogrody

Zakwaszanie gleby raz jeszcze

autor: Hokusai  2005-08-02 21:05:53
Witam Szanownych Grupowiczów
Niedawno na tej grupie czytalem o zakwaszeniu gleby przy uzyciu
rozmoczonego chleba. Niestety nie bylo przepisu jak to dokladnie zrobic
(ile chleba na ile wody itd), jak i kiedy stosowac.
Mój znajomy leje np. pod rhododendrony rozcieńczony ocet - twierdzac ze
dzieki temu niema problemów z chorobami grzybowymi. Nie wiem czy to nie
herezja, dlatego wolalbym sprawdzony przepis.

Pozdrawiam Hokusai
www.kondefer.com

Re: Zakwaszanie gleby raz jeszcze

autor: Miłka  2005-08-02 22:11:53
> Niedawno na tej grupie czytałem o zakwaszeniu gleby przy użyciu
rozmoczonego chleba.

Powiem krótko, ostatnio Babcia rzuciła kawałki nie zjedzonego chleba w
klomb z funkiami a nazajutrz spotkałam tam stadko ucztujących pomrowów
wielkości kiełbasek z wczorajszego grilla :-(

Serdecznie Miłka

Re: Zakwaszanie gleby raz jeszcze

autor: nocnik  2005-08-02 22:25:07
Moi sąsiedzi wysypują pod swoje borówki mirabelki spod drzewa jakie mają.
Fakt, kwaśne są, glebe zakwaszają ale czy to zdrowe dla bororek tak na
dłuzszą mete? Poki co borówki mają duuzo owoców i nie widze zeby mieli z
nimi problemy. hmmm ciekawy sposób...
--------------------------
pozdr
nocnik

Re: Zakwaszanie gleby raz jeszcze

autor: random name  2005-08-02 23:36:11

Użytkownik "Hokusai" napisał w wiadomości news:MPG.1d5879819b735d8298968a@news.tpi...

>Niedawno na tej grupie czytalem o zakwaszeniu gleby przy uzyciu
>rozmoczonego chleba. Niestety nie bylo przepisu jak to dokladnie zrobic
>(ile chleba na ile wody itd), jak i kiedy stosowac.
>Mój znajomy leje np. pod rhododendrony rozcieńczony ocet - twierdzac ze
>dzieki temu niema problemów z chorobami grzybowymi. Nie wiem czy to nie
>herezja, dlatego wolalbym sprawdzony przepis.

Do zakwaszania gleby tradycyjnie stosuje sie kwasny trof.
Stosowanie chleba? Moze byc w tym jakas racja. Przeciez
z maki zytniej (w przeciwienstwie do pszennej) robi sie kwas chlebowy.
Zastosowanie chleba do zakwaszania to bedzie chyba lepszy pomysl niz ocet.
Sprawdzonego przepisu nie mam ale robilbym mieszanke- roztwor w takich
proporcjach (lub 2,3 x wiekszych) niz w przepisach na kwas chlebowy.

Re: Zakwaszanie gleby raz jeszcze

autor: Rafał Wolski  2005-08-03 11:02:52
> Do zakwaszania gleby tradycyjnie stosuje sie kwasny trof.
> Stosowanie chleba?


Do zakwaszania gleby tradycyjnie stosuje się siarczan amonu a kwaśnym torfem
to się glebę zastępuje po prostu - szczególnie w przypadku rododendronów.
Chleb zakwasi ale to trochę dużo pracy. Ocet jak najbardziej.
Przepis:
weź kubełek
włóż chleb
zalej wodą
proporcje dobierz na zdrowy, chłopski (jak to w ogrodzie) sposób
odczekaj aż zacznie farmentowć i wylej pod rośliny...
bez względu na ilość zastosowanego chleba, czy wody masz małe szanse by coś
zepsuć....


albo zobacz w archiwum grupy tysiące innych sposobów




--
Pozdrawiam, Rafał Wolski
http://ogrody.agrosan.pl/ - strona grupy pl.rec.ogrody
http://wrzosowisko.pl/sklep/ - sklep z wrzosami



Podobne do Zakwaszanie gleby raz jeszcze

JESZCZE RAZ !!! (1)2007-07-12, 18:31
Co jeszcze z Czech?? (47)2007-06-02, 09:13
JESZCZE RAZ !!! (2)2007-07-12, 18:30
JESZCZE RAZ (1)2007-08-15, 07:48
Czy jest jeszcze szansa... (4)2007-07-01, 21:57
Jeszcze raz- co to za drzewo? (2)2007-07-11, 20:04
(xxx) jeszcze raz o zakładkach (7)2007-06-06, 21:48


Zobacz najpopularniejsze na Facebook

Polecamy w We-Dwoje.pl