W czym piec rybe?

napisał/a: ~Fedor 2012-01-06 14:38
W czym pieczecie ryby?

W wiekszosci przepisow, np. na pieczonego pstraga, nalezy zawinac rybe w
folie aluminiowa i tak piec przez wiekszosc czasu. Problem w tym, ze
skora wtedy przylepia sie do folii i tylko z jednej strony mozna
stworzyc efekt chrupiacej skorki (po zdjeciu folii i podpieczeniu).
napisał/a: ~J-23 2012-01-06 16:55
On 6 Sty, 14:38, Fedor wrote:
> W czym pieczecie ryby?
>
> W wiekszosci przepisow, np. na pieczonego pstraga, nalezy zawinac rybe w
> folie aluminiowa i tak piec przez wiekszosc czasu. Problem w tym, ze
> skora wtedy przylepia sie do folii i tylko z jednej strony mozna
> stworzyc efekt chrupiacej skorki (po zdjeciu folii i podpieczeniu).

moze w soli? albo na ruszcie - potrzebny taki zamykany
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-01-06 17:30
J-23 wrote:

> On 6 Sty, 14:38, Fedor wrote:
>> W czym pieczecie ryby?
>>
>> W wiekszosci przepisow, np. na pieczonego pstraga, nalezy zawinac rybe w
>> folie aluminiowa i tak piec przez wiekszosc czasu. Problem w tym, ze
>> skora wtedy przylepia sie do folii i tylko z jednej strony mozna
>> stworzyc efekt chrupiacej skorki (po zdjeciu folii i podpieczeniu).
>
> moze w soli? albo na ruszcie - potrzebny taki zamykany

W soli nie będzie chrupiącej skórki. Można we frytownicy. Np. w takich
sprytnych kleszczach-ruszcie.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Fedor 2012-01-06 18:17
W dniu 2012-01-06 17:30, Waldemar Krzok pisze:
>> moze w soli? albo na ruszcie - potrzebny taki zamykany
>
> W soli nie będzie chrupiącej skórki. Można we frytownicy. Np. w takich
> sprytnych kleszczach-ruszcie.

Ja chce ja upiec a nie usmazyc. Te folie alumioniowa smarowalem maslem
przed pieczeniem (sama ryba z maslo+czosnek+bazylia+sol+pieprz).

Jedynym sposobem jest przewracanie jej co 5min, zeby nie przywarla w
czasie pieczenia, czy moze jeszcze sa jakies patenty?
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-01-06 18:44
Fedor wrote:

> W dniu 2012-01-06 17:30, Waldemar Krzok pisze:
>>> moze w soli? albo na ruszcie - potrzebny taki zamykany
>>
>> W soli nie będzie chrupiącej skórki. Można we frytownicy. Np. w takich
>> sprytnych kleszczach-ruszcie.
>
> Ja chce ja upiec a nie usmazyc. Te folie alumioniowa smarowalem maslem
> przed pieczeniem (sama ryba z maslo+czosnek+bazylia+sol+pieprz).
>
> Jedynym sposobem jest przewracanie jej co 5min, zeby nie przywarla w
> czasie pieczenia, czy moze jeszcze sa jakies patenty?

na ruszcie w piekarniku? Sam osobiście nie robię ryb w całości, więc nie mam
problemów. Smażę po stronie skórki, a potem obracam i praktycznie duszę do
gotowości. Albo kładę na poplasterkowane ziemniaki i wkładam całość do
piekarnika.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-01-10 10:12
Można zawinąć w papier do pieczenia,
ale nie jest to optymalne rozwiązanie,
bo według opisu papier ma do 200 st. Celcjusza.

--
(tekst w nowej ortografi: Ăłu, chh, rzĹź lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Aicha 2012-01-10 14:41
W dniu 2012-01-10 10:12, Stokrotka pisze:

> według opisu papier ma do 200 st. Celcjusza.

A jak ma powyżej, to znaczy, że ma gorączkę? :)
Biedny Celsius, w grobie się przewraca...

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
napisał/a: ~XL 2012-01-10 21:39
Dnia Tue, 10 Jan 2012 10:12:24 +0100, Stokrotka napisał(a):

> Można zawinąć w papier do pieczenia,
> ale nie jest to optymalne rozwiązanie,
> bo według opisu papier ma do 200 st. Celcjusza.

Celsjusza.


--
XL