Tarty z ciasta francuskiego
napisał/a:
~czeremcha"
2007-10-01 23:01
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Pieczone specjały"
Arkusz gotowego ciasta francuskiego pokroić na kwadraty ok. 10x10 cm. Brzegi
posmarować wodą i zawinąć do środka tworząc podwyższone brzegi szer. 1 cm.
Porcje ciasta przykryć folią aluminiową. Piec przez 10 min. w temp. 200
stopni, po czym zdjąć folię i piec kolejne 5 minut. Nałożyć farsz i dopiec -
ok. 15 min. lub do chwili, gdy ciasto nabierze złocistej barwy. Można
podawać na gorąco i na zimno.
Farsz: Pokrojone w paski warzywa ułożyć w blaszce, wymieszać z oliwą,
przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami /ja dałam prowansalskie/.
Podpiec w piekarniku, aż zmiękną. Moją mieszankę warzyw stanowiły: pokrojony
uprzednio, posolony i odcieknięty bakłażan, cukinia, czerwona cebula /ta
pokrojona w grube piórka/, koper włoski i pozbawiona skóry czerwona
papryka /papryce oszczędziłam dodatkowego podpiekania/. Pozostałe składniki
farszu - pomidorki koktajlowe i plastry mozzarelli. Na swoją porcję
dorzuciłam troszkę owoców morza /tylko ja z grona jedzących je lubię /.
Bardzo proste, efektowne i dające się przygotować etapami - czyli niezłe
danie np. na imprezę.
Oryginalny przepis zawiera tylko paprykę, cebulę, pomidory i ser.
Ania
--
Arkusz gotowego ciasta francuskiego pokroić na kwadraty ok. 10x10 cm. Brzegi
posmarować wodą i zawinąć do środka tworząc podwyższone brzegi szer. 1 cm.
Porcje ciasta przykryć folią aluminiową. Piec przez 10 min. w temp. 200
stopni, po czym zdjąć folię i piec kolejne 5 minut. Nałożyć farsz i dopiec -
ok. 15 min. lub do chwili, gdy ciasto nabierze złocistej barwy. Można
podawać na gorąco i na zimno.
Farsz: Pokrojone w paski warzywa ułożyć w blaszce, wymieszać z oliwą,
przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami /ja dałam prowansalskie/.
Podpiec w piekarniku, aż zmiękną. Moją mieszankę warzyw stanowiły: pokrojony
uprzednio, posolony i odcieknięty bakłażan, cukinia, czerwona cebula /ta
pokrojona w grube piórka/, koper włoski i pozbawiona skóry czerwona
papryka /papryce oszczędziłam dodatkowego podpiekania/. Pozostałe składniki
farszu - pomidorki koktajlowe i plastry mozzarelli. Na swoją porcję
dorzuciłam troszkę owoców morza /tylko ja z grona jedzących je lubię /.
Bardzo proste, efektowne i dające się przygotować etapami - czyli niezłe
danie np. na imprezę.
Oryginalny przepis zawiera tylko paprykę, cebulę, pomidory i ser.
Ania
--