Sernik z truskawakami - tylko ten i tylko teraz :-)

napisał/a: ~ikselk@gazeta.pl" 2008-06-21 18:24
SERNIK Z TRUSKAWKAMI
---------------------------------------
Górne warstwy (galaretka i serek)

1 kg ładnych truskawek
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa (albo lepiej 2, jak coś zostanie,
można zastudzić osobno)
1 l śmietany gęstej 18-procent lub wyżej
1 l mleka
2 jajka
1 kostka b. miekkiego masła
1 tor. cukru waniliowego
cukier (ok. pół szklanki)

Biszkopt z 2 jajek (przepis w tekście)

Serek:
-mleko nastawić do gotowania (w zwilżonym wodą garnku - nie przypali się)
na małym ogniu
-jajka ubić z cukrem do białości, wlać śmietanę, wymieszać dokładnie
-wrzące mleko zamieszać, wlewać powoli masę śmiet.-jajeczną, mieszając
powolutku
-ogrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż będzie widać kłaczki i grudki sera
-wstawić garnek do zimnej wody (wodę często zmieniać), aby wystudzić
szybko; ser zbierze się warstwą na powierzchni
-ostudzony ser zebrać z wierzchu płynu płaską łyżką do pierogów (taką z
dziurkami) lub rzadkim sitkiem małym i kłaść ostrożnie na duże gęste sito -
do całkowitego odsączenia np. na noc (nie w lodówce!)
-Wyjąć też z lodówki na noc kostkę masła, aby zmiękło do rana
-rano zmiksować serek z masłem, cukrem i cukrem waniliowym

Biszkopt:
Upiec biszkopt (2 jaja ubić z 2 łyżkami wody i 2 czubatymi łyżkami cukru
oraz 2 płaskimi łyżeczkami cukru waniliowego, wsypać 2 czubate łyżki mąki
tortowej wymieszanej z 1 lekko czubatą łyżeczką proszku do pieczenia,.

Dalej:
Kłaść na zimny biszkopt 1/2 serka, warstwę truskawek w małych odstępach
(tych brzydszych), znowu serek - wciskając go dobrze między truskawki, aby
połączyć warstwy sera górną z dolną między truskawkami, wyrównać.
Na wierzch znowu truskawki, wciskając je lekko w serek.
Ostudzić wszystko godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotować galaretkę - dając 2/3 zalecanej ilości wody.
Wystudzoną, lekko tężejącą galaretką polewać truskawki, aż do osiągnięcia
górnego poziomu. Mozna wsypać też poziomki i jagody.
Odstawić do lodówki na parę godzin, aby wszystko dobrze stężało (zwłaszcza
środek).



UWAGA!
W WYSOKOŚCI TORTOWNICY NALEŻY PRZEWIDZIEĆ MIEJSCE NA GALARETKĘ!
UWAGA!
PRZED WLANIEM GALARETKI DOKŁADNIE ZASMAROWAĆ NIESZCZELNOŚĆ W bocznym STYKU
TORTOWNICY miękkim MASŁEM, używając po prostu palca. Świetny sposób.