kiełbasa własnej roboty

napisał/a: ~asik" 2008-02-05 15:27
Witam

Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co do
flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne możliwości
napchania mięsa oprócz flaka?

Pozdrawiam
Asik

napisał/a: ~Tomasz Murgrabia" 2008-02-05 15:41
Użytkownik "asik" napisał w wiadomości
> Witam
>
> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co
> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>
Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
czy cienkie.
Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... na
targowisku od chłopa.

Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia.

Pozdrowienia
Tomek

napisał/a: ~Ikselka 2008-02-05 16:16
Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):

> Użytkownik "asik" napisał w wiadomości
> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości co
>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>
> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
> czy cienkie.
> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... na
> targowisku od chłopa.
>
> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia.
>
> Pozdrowienia
> Tomek

Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić najcieńsze
jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
pozostałą wodę.
napisał/a: ~asik" 2008-02-05 22:03

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Tue, 5 Feb 2008 15:41:02 +0100, Tomasz Murgrabia napisał(a):
>
>> Użytkownik "asik" napisał w wiadomości
>> news:fo9s4k$638$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>>
>>> Zastanawiam sie właśnie nad zrobieniem kiełbasy. Mam tylko wątpliwości
>>> co
>>> do flaka. Gdzie można coś takiego kupić i czy może są jakieś inne
>>> możliwości napchania mięsa oprócz flaka?
>>>
>> Flaki czyszczone widziałem ostatnio w Tesco nie zwracałęm uwagi czy grube
>> czy cienkie.
>> Równie dobrze możesz poszukać w lokalnych masarniach, lub ... na
>> targowisku od chłopa.
>>
>> Jeżeli chodzi o jakieś syntetyki to nie mam pojęcia.
>>
>> Pozdrowienia
>> Tomek
>
> Nie należy kupować na targu "od chłopa", jeśli się nie ma praktyki - takie
> jelita trzeba umieć przygotować, nie można ich użyć od razu, w stanie, w
> jakim sa sprzedawane. Pewnym źródłem zaopatrzenia są sklepy z artykułami
> masarskimi - trzeba kupić jelita(osłonki) naturalne kalibrowane oraz
> peklosól lub saletrę do peklowania. jelita sprzedawane sa w dość małych
> ilościach - po około 30 metrów. Do domowej kiełbasy trzeba kupić
> najcieńsze
> jakie są. Są mocno zasolone, aby się nie psuły.
> Potrzebną ilość przed napełnianiem wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu kilku
> godzin, przepłukać pod kranem(środek też) i wycisnąć wzdłuż, aby wytłoczyć
> pozostałą wodę.

Dziękuję za odpowiedź. Na targu i tak bym nie kupowala. Nie mam przekonania
co do jakosci a przede wszystkim badan weterynaryjnych takiego miesa.

Pozdrawiam
Asik

napisał/a: ~duzymis@autograf.pl" 2008-02-06 09:30
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889

Kupowałem różne wysyłkowo i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
Duży Miś