Pytanie o przepis na sos

napisał/a: ~GalAnonim 2012-12-06 17:48
Witam!
Moja kobitka zamęczy mnie o przepis. Szukałem w necie ale mam tysiące
wyników i żaden odpowiedni :(
Czy ktoś zna przepis na sos do mięs na bazie dżemu z czarnej porzeczki?
Jeśli tak, to byłbym wdzięczny na podzielenie się nim, może wreszcie to
będzie taki, jak pamięta sprzed wielu lat, a wykonawca tego przepisu już
od dłuższego czasu nie żyje.
Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
Z góry dzięki
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-12-06 20:01
Am 06.12.2012 17:48, schrieb GalAnonim:
> Witam!
> Moja kobitka zamęczy mnie o przepis. Szukałem w necie ale mam tysiące
> wyników i żaden odpowiedni :(
> Czy ktoś zna przepis na sos do mięs na bazie dżemu z czarnej porzeczki?
> Jeśli tak, to byłbym wdzięczny na podzielenie się nim, może wreszcie to
> będzie taki, jak pamięta sprzed wielu lat, a wykonawca tego przepisu już
> od dłuższego czasu nie żyje.
> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
> Z góry dzięki
>


To, co znalazłem w papiórach (ale nie robiłem sam, więc bez gwarancji)

2 ŁS masła
3 drobno pokrojone szalotki (cebula dymka, OIDP)
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
60ml brandy
120ml dżemu z czarnej porzeczki
60ml musztardy dijon
60ml białego wina (wytrawnego)
sól i pieprz do smaku

rozpuścić masło, dodać cebulę i czosnek i gździć na średnim ogniu 3-5
minut (nie rumienić, tylko zeszklić)
Dodać brandy, dżem, wino i musztardę
Gotować na małym ogniu ok. 10 minut
Przyprawić
Wcinać

Jak pisałem, sam nie robiłem, tylko przejąłem od dziadków. Osobiście
dałbym mniej musztardy i więcej dżemu i ewentualnie wina.

Waldek




--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~GalAnonim 2012-12-06 20:18
W dniu 06.12.2012 20:01, Waldemar Krzok pisze:
> Am 06.12.2012 17:48, schrieb GalAnonim:
>> Witam!
>> Moja kobitka zamęczy mnie o przepis. Szukałem w necie ale mam tysiące
>> wyników i żaden odpowiedni :(
>> Czy ktoś zna przepis na sos do mięs na bazie dżemu z czarnej porzeczki?
>> Jeśli tak, to byłbym wdzięczny na podzielenie się nim, może wreszcie to
>> będzie taki, jak pamięta sprzed wielu lat, a wykonawca tego przepisu już
>> od dłuższego czasu nie żyje.
>> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
>> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
>> Z góry dzięki
>>
>
>
> To, co znalazłem w papiórach (ale nie robiłem sam, więc bez gwarancji)
>
> 2 ŁS masła
> 3 drobno pokrojone szalotki (cebula dymka, OIDP)
> 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
> 60ml brandy
> 120ml dżemu z czarnej porzeczki
> 60ml musztardy dijon
> 60ml białego wina (wytrawnego)
> sól i pieprz do smaku
>
> rozpuścić masło, dodać cebulę i czosnek i gździć na średnim ogniu 3-5
> minut (nie rumienić, tylko zeszklić)
> Dodać brandy, dżem, wino i musztardę
> Gotować na małym ogniu ok. 10 minut
> Przyprawić
> Wcinać
>
> Jak pisałem, sam nie robiłem, tylko przejąłem od dziadków. Osobiście
> dałbym mniej musztardy i więcej dżemu i ewentualnie wina.
>
> Waldek
>
>
>
>
Dzięki :)
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 00:26
Dnia Thu, 06 Dec 2012 17:48:05 +0100, GalAnonim napisał(a):

> Witam!
> Moja kobitka zamęczy mnie o przepis. Szukałem w necie ale mam tysiące
> wyników i żaden odpowiedni :(
> Czy ktoś zna przepis na sos do mięs na bazie dżemu z czarnej porzeczki?
> Jeśli tak, to byłbym wdzięczny na podzielenie się nim, może wreszcie to
> będzie taki, jak pamięta sprzed wielu lat, a wykonawca tego przepisu już
> od dłuższego czasu nie żyje.
> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
> Z góry dzięki

Sos cumberland?
Albo: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=612
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Aicha 2012-12-07 00:37
W dniu 2012-12-07 00:26, Ikselka pisze:

>> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
>> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
>> Z góry dzięki
>
> Sos cumberland?
> Albo: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=612

Cumberland to cumberland.
http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/phttp://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/p

To coś powyżej z koncentratem to profanacja!
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 01:05
Dnia Fri, 07 Dec 2012 00:37:48 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2012-12-07 00:26, Ikselka pisze:
>
>>> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
>>> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
>>> Z góry dzięki
>>
>> Sos cumberland?
>> Albo: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=612
>
> Cumberland to cumberland.
> http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/phttp://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/p
>
> To coś powyżej z koncentratem to profanacja!

Umiesz czytać? Niby gdzie jest koncentrat w sosie cumberland? Linkowałam
cumberland, a potem było "ALBO".
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 01:08
Dnia Fri, 7 Dec 2012 01:05:18 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Fri, 07 Dec 2012 00:37:48 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2012-12-07 00:26, Ikselka pisze:
>>
>>>> Z tego co pamięta, to podobno oprócz dżemu z czarnej porzeczki (który
>>>> jest głównym składnikiem) był tam jakiś alkohol i chyba miód...
>>>> Z góry dzięki
>>>
>>> Sos cumberland?
>>> Albo: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=612
>>
>> Cumberland to cumberland.
>> http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/phttp://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159888763/sos+cumberland/p
>>
>> To coś powyżej z koncentratem to profanacja!
>
> Umiesz czytać? Niby gdzie jest koncentrat w sosie cumberland? Linkowałam

tj WYMIENIŁAM

> cumberland, a potem było

linkowane

> "ALBO".

Czyli cóś innego.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Aicha 2012-12-09 15:00
W dniu 2012-12-07 01:05, Ikselka pisze:

> potem było "ALBO".

To z przepracowania :P
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-09 22:20
Dnia Sun, 09 Dec 2012 15:00:53 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2012-12-07 01:05, Ikselka pisze:
>
>> potem było "ALBO".
>
> To z przepracowania :P

Nie tłumacz się.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)