Pytanie do speca od pieczenia chleba

napisał/a: ~Marek 2011-10-21 13:57
Witam,

Mam pewien kłopot z chlebem żytnim. Otóż góra chleba zapada się mniej
więcej po 5-10 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia chleba. Chleb robi
się wklęsły u góry. Jest bardzo smaczny lecz tylko estetyka szwankuje.
Przypadkiem udało mi się raz doprowadzić do sytuacji, w której wyszedł
idealnie lecz było to skutkiem jakiegoś niedopatrzenia więc ciężko mi
odtworzyć procedurę. Szczerze mówiąc nie wiem jak gęste ciasto powinno być
aby szacować właściwą ilość składników. Otóż na 800g chleba stosuję:

30g namoczonego siemienia lnianego (100g po namoczeniu)
zakwas (225g mąki 720 i 225g wody)
mąka żytnia 720 - 350g
woda (z solą) 200g

Chleb wyrasata 1h 40min zwiększając swoją objętość ok 3x

Ciasto jest bardzo gęste - gdy wyjmuję mieszadło z miksera, to całość
ciasta oblepia mieszadło (haki) i nie spada.
napisał/a: ~Marek 2011-10-24 20:31
Znalazłem przyczynę - wątek zdezaktualizował się