pizza w piekarniku czy na grylu

napisał/a: ~Agryppa 2007-07-26 00:48
Witam,
Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić? Jakie efekty smakowe
można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill musi być
zamknięty?

Dzięki

Agryppa
napisał/a: ~Konrad Kosmowski 2007-07-26 01:01
** Agryppa wrote:

> Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
> restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić?

Zasadniczo to wydaje mi się, iż to zależy głównie od temperatury pieca oraz
tego czym jest opalany (a nie czy jest w restauracji czy nie).

Te stosowane w restauracjach mają większe temperatury, zdarza się, że są
opalane węglem drzewnym czy w ogóle drzewem oraz mają solidny podkład (w sensie
nie lezą na byle piekarnikowej blasze).

Ktoś tu kiedyś reklamował coś co się nazywało pizza stone - tzn. kawał
kamienia, który umieszczasz w piekarniku i na tym kładziesz pizzę. Nie wiem czy
to coś pomoże ale z pewnością urozmaici. :)

> Jakie efekty smakowe można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill
> musi być zamknięty?

Grillu w sensie? Raczej zamknięty aby była równomierna temperatura, pizzy
raczej nie obracasz na grillu :), a jak nie obrócisz to z zewnątrz będzie
surowa, a od spodu spalona.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a: ~MONI| 2007-07-26 09:44

>
> Ktoś tu kiedyś reklamował coś co się nazywało pizza stone - tzn. kawał
> kamienia, który umieszczasz w piekarniku i na tym kładziesz pizzę. Nie
wiem czy
> to coś pomoże ale z pewnością urozmaici. :)


Jest jeszcze coś takiego jak : Elektryczna patelnia do pizzy
http://www.turalp.eu/index.php?d=produkt&id=349

odradzam zakup tego wynalazku, do pizzy na pewno to się nie nadaje

Pozdrawiam

Monika