pizza w piekarniku czy na grylu
napisał/a:
~Agryppa
2007-07-26 00:48
Witam,
Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić? Jakie efekty smakowe
można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill musi być
zamknięty?
Dzięki
Agryppa
Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić? Jakie efekty smakowe
można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill musi być
zamknięty?
Dzięki
Agryppa
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-07-26 01:01
** Agryppa wrote:
> Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
> restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić?
Zasadniczo to wydaje mi się, iż to zależy głównie od temperatury pieca oraz
tego czym jest opalany (a nie czy jest w restauracji czy nie).
Te stosowane w restauracjach mają większe temperatury, zdarza się, że są
opalane węglem drzewnym czy w ogóle drzewem oraz mają solidny podkład (w sensie
nie lezą na byle piekarnikowej blasze).
Ktoś tu kiedyś reklamował coś co się nazywało pizza stone - tzn. kawał
kamienia, który umieszczasz w piekarniku i na tym kładziesz pizzę. Nie wiem czy
to coś pomoże ale z pewnością urozmaici. :)
> Jakie efekty smakowe można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill
> musi być zamknięty?
Grillu w sensie? Raczej zamknięty aby była równomierna temperatura, pizzy
raczej nie obracasz na grillu :), a jak nie obrócisz to z zewnątrz będzie
surowa, a od spodu spalona.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> Zastanawiam się czy pieczenie pizzy we własnym piekarniku (a nie w
> restauracji) można jeszcze bardziej urozmaicić?
Zasadniczo to wydaje mi się, iż to zależy głównie od temperatury pieca oraz
tego czym jest opalany (a nie czy jest w restauracji czy nie).
Te stosowane w restauracjach mają większe temperatury, zdarza się, że są
opalane węglem drzewnym czy w ogóle drzewem oraz mają solidny podkład (w sensie
nie lezą na byle piekarnikowej blasze).
Ktoś tu kiedyś reklamował coś co się nazywało pizza stone - tzn. kawał
kamienia, który umieszczasz w piekarniku i na tym kładziesz pizzę. Nie wiem czy
to coś pomoże ale z pewnością urozmaici. :)
> Jakie efekty smakowe można osiągnąć piekąc pizze na grylu? Czy taki grill
> musi być zamknięty?
Grillu w sensie? Raczej zamknięty aby była równomierna temperatura, pizzy
raczej nie obracasz na grillu :), a jak nie obrócisz to z zewnątrz będzie
surowa, a od spodu spalona.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~MONI|
2007-07-26 09:44
>
> Ktoś tu kiedyś reklamował coś co się nazywało pizza stone - tzn. kawał
> kamienia, który umieszczasz w piekarniku i na tym kładziesz pizzę. Nie
wiem czy
> to coś pomoże ale z pewnością urozmaici. :)
Jest jeszcze coś takiego jak : Elektryczna patelnia do pizzy
http://www.turalp.eu/index.php?d=produkt&id=349
odradzam zakup tego wynalazku, do pizzy na pewno to się nie nadaje
Pozdrawiam
Monika