Polki.pl

naturalne barwniki do ciasta

pl.rec.kuchnia

naturalne barwniki do ciasta

autor: Barbara K.  2007-10-04 18:56:56
Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.

Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
tort na pierwsze urodziny Małej).
Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
szpinaku?
Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?

Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Marysia

Re: naturalne barwniki do ciasta

autor: Magdalena Bassett  2007-10-04 20:27:35
Barbara K. wrote:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>


Dodanie jakiegokolwiek plynu do biszkoptu nie pozwoli mu wyrosnac. Poza
tym soki warzywne dodaja smaku. Nie ma sensu kolorowac ciasta -
najlepiej kolorowe swieczki albo jakas ozdobe, a ciasto zostaw w
spokoju, przynajmniej bedzie jadalne :)

MB

Re: naturalne barwniki do ciasta

autor: Ikselka  2007-10-04 20:32:13
Barbara K. pisze:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
>
Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
(prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły. Jadłam
taki kolorowy biszkopt przełożony białą masą - smaczny i ładny. Tort był
polany polewa z białej czekolady. Kolorowe przybranie z winogron itp.

--
XL wiosenna

Re: naturalne barwniki do ciasta

autor: Ikselka  2007-10-04 20:33:03
Ikselka pisze:

> (prócz barwinków

barwników :-)

--
XL wiosenna

Re: naturalne barwniki do ciasta

autor: Barbara K.  2007-10-04 20:53:21
Uzytkownik "Magdalena Bassett" napisal w
wiadomosci news:13gac4pmnr2r56b@corp.supernews.com...
> Dodanie jakiegokolwiek plynu do biszkoptu nie pozwoli mu wyrosnac. Poza
> tym soki warzywne dodaja smaku. Nie ma sensu kolorowac ciasta - najlepiej
> kolorowe swieczki albo jakas ozdobe, a ciasto zostaw w spokoju,
> przynajmniej bedzie jadalne :)

Kurcze, a juz mialam nadzieje, ze mój pomysl wypali... Tak mi sie zamarzyl
kolorowy tort urodzinowy dla Malej. Myslalam juz nawet o barwnikach
spozywczych, ale one sa sztuczne, a zalezalo mi na naturalnych. Czy to
znaczy, ze ciasta nie da sie "pokolorowac" naturalnie, bo zawsze zmieni to
troche jego smak?
Barbara i Marysia


Podobne do naturalne barwniki do ciasta

co z ciasta francuskiego (3)2007-08-27, 20:55
Tarty z ciasta francuskiego (1)2007-10-01, 23:01
naturalne barwniki do ciasta (48)2007-10-04, 18:56
gdzie pudelka na tort/ciasta? (4)2007-12-20, 11:16
Naturalne mleko (6)2005-08-29, 13:14
Naturalne spalenie tłuszczu (8)2006-02-22, 19:08
naturalne bloto z morza czarnego (5)2005-05-07, 15:23


Zobacz najpopularniejsze na Facebook

Polecamy w We-Dwoje.pl