masa do tortu

napisał/a: ~BBjk 2007-08-13 21:48
Paulinka pisze:

> Kajam się.

No nie aż tak...
Ale faktycznie taka odmiana dźga w oczy.
Choć nie aż tak, jak ten perfum.
--
BBjk, co czasem może powinna ugryźć się w język
napisał/a: ~Alek" 2007-08-13 23:31
Użytkownik "Paulinka" napisał
>
> A może na stole powinna się pojawić kaszka, w końcu to urodziny
> roczniaka, może goście powinni się dostosowac do gospodarza?

Masz dziwne pojęcie o gościnności.
napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 02:52
On Mon, 13 Aug 2007 19:31:49 +0200, "Panslavista"
wrote:


>Najlepiej (i fonetycznie), bo skojarzeniowo pasuje minóg...

Erotyczne podteksty erotycznymi podtekstami ale ty wez nie rob ludziom
smaku - zapiekane w ciescie minogi marynowane w occie w drewnianej
knajpie Bochenka na Bielanach (w lasku, kolo slonia...)

Ja chce pijawe! Duzo pijaw, ja lubie strunowce smoczkouste!!!
Najbardziej lubie smazone i marynowane!

Gdzie minogi??? Nie ma minogow??? Buuuuuuu...

--
Darek
napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-15 03:05

"Dariusz K. Ladziak" wrote in message
> On Mon, 13 Aug 2007 19:31:49 +0200, "Panslavista"
> wrote:
>
>
> >Najlepiej (i fonetycznie), bo skojarzeniowo pasuje minóg...
>
> Erotyczne podteksty erotycznymi podtekstami ale ty wez nie rob ludziom
> smaku - zapiekane w ciescie minogi marynowane w occie w drewnianej
> knajpie Bochenka na Bielanach (w lasku, kolo slonia...)
>
> Ja chce pijawe! Duzo pijaw, ja lubie strunowce smoczkouste!!!
> Najbardziej lubie smazone i marynowane!
>
> Gdzie minogi??? Nie ma minogow??? Buuuuuuu...
>
> --
> Darek

Można z humorem do jedzenia - wszak ma ono wpływ bezpośredni na humor.... i
erotykę.
Życzę zaspokojenia żądnych ust...

napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 03:42
On Sun, 12 Aug 2007 19:51:16 +0200, "Panslavista"
wrote:

>
>"Dominika" wrote in message
>news:f9ngre$ol3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam :)
>> Mam do Was prośbę : czy znacie może przepis na masę do tortu : bez masła ,
>> margaryny, masła , mleka , śmietany....( wszelkiego nabiału ). Mój synek
>> ma skazę białkową a za 10 dni kończy roczek .....
>> Jeśli tylko przyjdzie Wam coś do głowy ( jakiś przepis na taką masę ) to
>> proszę napiszcie.
>> Pozdrawiam Dominika
>
>Galaretki

Agar-agar, guma guar czy podobne zageszczacze niebialkowe?

--
Darek
napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 03:42
On Sun, 12 Aug 2007 23:20:30 +0100, Krysia Thompson
wrote:


>A po co probowac? Jak ladny i kolorowy ten tort to nalepiej
>wymiedlic w rekach :PPP

No jakies herezje normalnie, panie dzjejku... Toc jak cos sjie daje
wymiedlc w rekach taz i sprobowac tego nalezy sjie...

--
Darek
napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 03:42
On Mon, 13 Aug 2007 10:20:37 +0200, "Aicha"
wrote:

>Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> Posmaruj masłem orzechowym
>
>No sorry, będę bezlitosna. Orzeszki ziemne to jeden z groźniejszych
>alergenów pokarmowych - ich spożycie może skończyć się śmiercią. Poza
>tym tuczenie rocznego dziecka utwardzonym (przynajmniej częściowo, jak
>sądzę) tłuszczem roślinnym nie jest najlepszym pomysłem.

Raz na rok to akurat utuczyc jak brojlera raczej nie dasz rady. Ale ze
niektore skladniki orzeszkow arachidowych potrafia byc uczulajace to
wierze (mimo ze sam jestem uczulony na wszystko co do jedzenia sluzy
jesli jest jedzone za pozno badz w za malych ilosciach...).

Jak pisalem - agar-agar, guma guar, ktos inny dorzucil - pektyny z
jablek, porzeczek, agrestu albo sliwek, z syntetykow - totalnie
obojetna i nieprzyswajalna a bardzo masowo wydajna jako zageszczacz
guma ksantanowa - podobnie do teflonu i platkow zlota w wodce
gdanskiej jak jednym koncem wejdzie tak drugim w niezmienionej postaci
wyjdzie.

To tyle jesli chodzi o zageszczacze do mas tortowych.

Unikanie alergenow wsrod substancji smakowo - zapachowych to juz
znacznie bardziej szczegolowa wiedza, praktycznie osobnicza. Nie
podejmuje sie.

--
darek