Kurczak grilowany w piekarniku
napisał/a:
~Jan_Werbiński
2008-11-25 23:07
Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
Poprzednia próba:
W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko
pyszne. Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na 6
części kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
1,5 godziny w rękawie,
+ 0,5 godziny rozdarty rękaw
+0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
Pyszne, ale mało chrupiące.
PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
Poprzednia próba:
W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko
pyszne. Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na 6
części kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
1,5 godziny w rękawie,
+ 0,5 godziny rozdarty rękaw
+0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
Pyszne, ale mało chrupiące.
PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
napisał/a:
~Panslavista"
2008-11-25 23:22
"Jan Werbiński" wrote in message
Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
napisał/a:
~Jan_Werbiński
2008-11-26 00:10
Panslavista pisze:
> Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
taką prosto z pyty?
PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
> Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
taką prosto z pyty?
PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
napisał/a:
~Jan_Werbiński
2008-11-26 02:51
Powyższa wiadomość nie jest mojego autorstwa. Moje wiadomości na tą grupę
wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
Można to łatwo stwierdzić obecnością w nagłówku na przykład takiego tekstu:
"X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1227650898 6012 83.15.174.34 (25 Nov
2008 22:08:18 GMT)"
W nagłówku wyraźnie widać moje IP.
Podszywający się nie potrafią podrobić IP. Proszę ich ignorować.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
wychodzą tylko z IP 83.15.174.34
Można to łatwo stwierdzić obecnością w nagłówku na przykład takiego tekstu:
"X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1227650898 6012 83.15.174.34 (25 Nov
2008 22:08:18 GMT)"
W nagłówku wyraźnie widać moje IP.
Podszywający się nie potrafią podrobić IP. Proszę ich ignorować.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
napisał/a:
~Panslavista"
2008-11-26 05:36
"Jan Werbiński" wrote in message
> Panslavista pisze:
>
> > Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
>
> taką prosto z pyty?
Nie interesuje mnie twoje zaopatrzenie.
napisał/a:
~Krzysztof Tabaczynski"
2008-11-26 13:31
UĹźytkownik "Jan WerbiĹski" napisaĹ w
wiadomoĹci news:gght0i$5rs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Ale jak nie zafajdaÄ caĹego piekarnika?
>
> Poprzednia prĂłba:
> W rÄkawie, ale wtedy skĂłrka nie byĹa wogĂłle chrupiÄ ca. ChociaĹź miÄsko
> pyszne. Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieĹ grilowe do natarcia rozĹoĹźonego na
> 6 czÄĹci kuraka. PóŠszklanki wody do rÄkawa.
> Pieczenie 200 stopni, grzaĹka gĂłrna i dolna, wyĹÄ czony gril:
> 1,5 godziny w rÄkawie,
> + 0,5 godziny rozdarty rÄkaw
> +0,5 godziny rozdarty rÄkaw i dodatkowo termoobieg.
> Pyszne, ale maĹo chrupiÄ ce.
>
CaĹego kurczaka lub filety z kurczaka warto zamarynowaÄ
w soli z czosnkiem na 24 godziny przed pieczeniem
lub smaĹźeniem. DuĹźo soli i duĹźo czosnku pokrojonego
na pĹatki. Przed pieczeniem lub smaĹźeniem otrzÄ snÄ Ä
z soli i czosnku.
Pozdrowienia. Krzysztof z TychĂłw.
Nie kaĹźdy Ĺťywiec to piwo...
napisał/a:
~JaMyszka
2008-11-26 16:38
On 25 Lis, 23:07, Jan Werbiński wrote:
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
> [...]
A próbowałeś już pieczenie kuraka na soli? Trochę mniej zafajda Ci się
piekarnik (bo nie będzie odprysków od blachy), skórka raczej nie
dojedzenia - ale sam kurak wyśmienity!
Trzeba kurczaka natrzeć zewnątrz i wewnątrz przyprawami i położyć go
na kg soli (najlepiej kamiennej) oraz wstawić do gorącego piekarnika.
Po pół godzinie odwraca się go. Po następnych 30 minutach jest już
gotowy do jedzenia.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
> [...]
A próbowałeś już pieczenie kuraka na soli? Trochę mniej zafajda Ci się
piekarnik (bo nie będzie odprysków od blachy), skórka raczej nie
dojedzenia - ale sam kurak wyśmienity!
Trzeba kurczaka natrzeć zewnątrz i wewnątrz przyprawami i położyć go
na kg soli (najlepiej kamiennej) oraz wstawić do gorącego piekarnika.
Po pół godzinie odwraca się go. Po następnych 30 minutach jest już
gotowy do jedzenia.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a:
~TomekD"
2008-11-30 22:32
"Jan Werbiński" wrote in message
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
>
> Poprzednia próba:
> W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko pyszne.
> Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na 6 części
> kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
> Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
> 1,5 godziny w rękawie,
> + 0,5 godziny rozdarty rękaw
> +0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
> Pyszne, ale mało chrupiące.
Zapytaj Google o kurczaka na butelce lub kurczaka na siedząco.
Nie używam piwa tylko wody, siedzi na słoiku (mam taki jeden idealny - zwężający
się ku górze więc wygodny można posadzić głęboko bo jak się przewali to
tragedia), nie sadzam na puszce czy butelce.
Tylko sól, majeranek, czosnek (ostrożnie), drobina tymianku, rozmarynu, czasem
trochę oleju.
Efekt doskonały tak wizualnie jak i smakowo.
180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra+dół, tak jak ktoś kiedyś napisał na
1kg 1h + 20 minut extra.
Szyję i skrzydełka zawijamy w folię Al.
Słoik stawiamy na talerzu z którego wybierzemy n akoniec pyszny tłuszcz do pyrów
(ja z Pyrlandii).
Piekarnik nie wymaga czyszczenia.
Skórki zjesz pochrupując.
TomekD