Kapusta na surówkę - surówka z kapusty

napisał/a: ~Abmer 2012-07-21 00:18
Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
"sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię
tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie),
sól i pieprz do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca
jest takie, jak sobie "wymarzyliśmy" :).

pzdr

"AZ" z Krakowa

napisał/a: ~Justyna Vicky S." 2012-07-21 00:45

Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).

Jak dla mnie brak cukru....

Pozdrawiam

--
Justyna Vicky S.
napisał/a: ~Abmer 2012-07-21 01:38
W dniu 2012-07-21 00:45, Justyna Vicky S. pisze:
>
> Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
> news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
>> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
>> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
>> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię
>> tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
>> winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale
>> nie), sól i pieprz do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie
>> do końca jest takie, jak sobie "wymarzyliśmy" :).
>
> Jak dla mnie brak cukru....
>
> Pozdrawiam
>
Oj...tam... zapomniałam! - cukier też był, ale to ciągle nie TO!!! - mam
wrażenie,że kapusta zamiast świeżej powinna być albo podkiszona, albo
jakoś przerobiona wcześniej!!!

AZ
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-21 02:00
Dnia Sat, 21 Jul 2012 00:18:06 +0200, Abmer napisał(a):

> Ja robię
> tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
> winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie),

Słusznie nie wiesz, bo pasuje, jak najbardziej, ja sobie bez oliwy/oleju
nie wyobrażam żadnej surówki.
Salatkę Colesław sobie zrób. Sporo wersji jest w necie.
--
XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-21 02:01
Dnia Sat, 21 Jul 2012 00:45:04 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):

> Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
> news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
>> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
>> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
>> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
>> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
>> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
>> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
>> sobie "wymarzyliśmy" :).
>
> Jak dla mnie brak cukru....
>

Owszem. I tu mi do kapusty raczej sok z cytryny pasuje, nie ocet winny.


--
XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-21 02:06
Dnia Sat, 21 Jul 2012 01:38:54 +0200, Abmer napisał(a):

> kapusta zamiast świeżej powinna być albo podkiszona, albo
> jakoś przerobiona wcześniej

To się nazywa "macerowanie". Wygląda ono różnie w zależności od surowca -
tutaj rzecz polega na lekkim posoleniu i posłodzeniu kapusty (ew. razem z
innymi warzywami surowymi, o ile wchodzą w sklad surówki), wymieszaniu i
delikatnym wygnieceniu czystymi dłońmi, po czym uklepaniu i pozostawieniu w
lodowce na godzinę. Po tym odlewamy nadmiar soku (i wypijamy go), nastęonie
dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz resztę ew. przypraw, mieszamy i
podajemy.

--
XL
napisał/a: ~misiczka" 2012-07-21 02:32

Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości

> Oj...tam... zapomniałam! - cukier też był, ale to ciągle nie TO!!! - mam
> wrażenie,że kapusta zamiast świeżej powinna być albo podkiszona, albo jakoś
> przerobiona wcześniej!!!

Ja szatkuję kapustę, a następnie solę i cukrzę i ugniatam ją w rękach do momentu
aż zrobi się szklista i dopiero wtedy daję ocet i inne dodatki.

--
misiczka
napisał/a: ~misiczka" 2012-07-21 02:34

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Sat, 21 Jul 2012 00:18:06 +0200, Abmer napisał(a):
>
>> Ja robię
>> tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
>> winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie),
>
> Słusznie nie wiesz, bo pasuje, jak najbardziej, ja sobie bez oliwy/oleju
> nie wyobrażam żadnej surówki.

Amber chodzilo o to, że do surówki z kapusty nie pasuje OLIWA tylko OLEJ.

--
misiczka
napisał/a: ~Qrczak 2012-07-21 08:16
Dnia 2012-07-21 01:38, niebożę Abmer wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-07-21 00:45, Justyna Vicky S. pisze:
>> Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
>> news:juclev$rtg$1@news.task.gda.pl...
>>> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
>>> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
>>> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię
>>> tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
>>> winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale
>>> nie), sól i pieprz do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie
>>> do końca jest takie, jak sobie "wymarzyliśmy" :).
>>
>> Jak dla mnie brak cukru....
>>
>> Pozdrawiam
>>
> Oj...tam... zapomniałam! - cukier też był, ale to ciągle nie TO!!! - mam
> wrażenie,że kapusta zamiast świeżej powinna być albo podkiszona, albo
> jakoś przerobiona wcześniej!!!

Po co podkiszać?
Wystarczy taką posoloną trochę w ręcach wymiętolić.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-21 17:22
Dnia Sat, 21 Jul 2012 02:34:43 +0200, misiczka napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:19aaihdz8bqfb$.1jigxyytxdknl.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 21 Jul 2012 00:18:06 +0200, Abmer napisał(a):
>>
>>> Ja robię
>>> tak: biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet
>>> winny/sok z cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie),
>>
>> Słusznie nie wiesz, bo pasuje, jak najbardziej, ja sobie bez oliwy/oleju
>> nie wyobrażam żadnej surówki.
>
> Amber chodzilo o to, że do surówki z kapusty nie pasuje OLIWA tylko OLEJ.

Oliwa nie? - a to jak komu, widocznie. Mnie pasuje i to, i to.
--
XL
napisał/a: ~Justyna Vicky S." 2012-07-22 16:01

Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>

A mnie dziś natchnęło na taką surówkę. Tylko, że zamiast białej kapusty
zszatkowałam pekińską. Do tego pietruszka, marchewka, koperek, sok z
limonki, cukier, sól, olej. Jeszcze się nie przegryzła, ale już jest pyszna
:) a w zasadzie już jej niemal nie ma ;)

Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
napisał/a: ~lemonka" 2012-07-25 11:33

Użytkownik "Abmer" napisał w wiadomości
> Ciągle szukam "sposobu" na surówkę z białej kapusty - proszę o Wasze
> "sposoby", moje nie do końca mnie satysfakcjonują, ostatnio byliśmy w
> restauracji, i znów mieli lepszą surówkę z kapusty od mojej. Ja robię tak:
> biała kapusta poszatkowana, cebula, marchew, koperek, ocet winny/sok z
> cytryny, olej(oliwa "nie pasuje" - nie wiem czemu, ale nie), sól i pieprz
> do smaku - niby wszystko o.k. - ale to ciągle nie do końca jest takie, jak
> sobie "wymarzyliśmy" :).
>

Też miałam ten problem i udało się go rozgryźć z pomocą pani Kazi. Pani
Kazia robiła surówki za PRLu w stołówce szkolnej i zakładowej a dziś pracuje
w pewnej restauracji i robi kapitalną surówkę z kapusty.
Pani Kazia twierdzi, że tajemnica tkwi w ilości surówki. Jak robisz tego
pełną miednicę to smak wychodzi jak trzeba. A w małej misce - nie bardzo.
Ale moim zdaniem powód jest taki, że pani Kazia tę surówkę na obiad robi o 6
rano i ta kapusta ma czas się zmacerować i te składniki mają czas na
"przegryzienie się".