Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?

napisał/a: ~Goska 2007-08-14 07:36
On 13 Sie, 23:54, topek
wrote:
> Czy takim z nozem sie krecacym?http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer876.jpg

Z takim właśnie - tyle, że musisz dawać ten przyszły farsz w niezbyt
wielkich porcjach, a na koniec wymieszać i jeszcze raz rozdrobnić. W
ten sposób robiłam pulpeciki dla ciężko chorej osoby - farsz wyjdzie w
konsystencji omalże pasty..

napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-14 07:52

"Goska" wrote in message
On 13 Sie, 23:54, topek
wrote:
> Czy takim z nozem sie
krecacym?http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer876.jpg

Z takim właśnie - tyle, że musisz dawać ten przyszły farsz w niezbyt
wielkich porcjach, a na koniec wymieszać i jeszcze raz rozdrobnić. W
ten sposób robiłam pulpeciki dla ciężko chorej osoby - farsz wyjdzie w
konsystencji omalże pasty..

Przy odrobinie cierpliwości można zemleć mięso w udarowym młynku do kawy...

napisał/a: ~topek " 2007-08-14 10:09
> > Czy takim z nozem sie krecacym?http://www.aagd.pl/grafika/roboty/zelmer87=
> 6=2Ejpg
>
> Z takim w=B3a=B6nie -
A czego uzywalas jako elementu mielacego?
Tych 2 nozy?
http://images23.fotosik.pl/57/afc7bdfd69025a49.jpg


> ten spos=F3b robi=B3am pulpeciki dla ci=EA=BFko chorej osoby - farsz wyjdzi=
> e w
> konsystencji omal=BFe pasty..
No to swietnie :) O to mi chodzi.

A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?


topek jak zawsze pozdrawiajacy

--
napisał/a: ~batory" 2007-08-14 11:58

Użytkownik "topek " napisał w wiadomości
> Witam,
> ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie
> udaly,
> rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem
> mieso
> mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
> cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie
> "koralikowe".
> Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?
>
> Z gory dzieki
>
ja robię tak: mięso wołowe z rosołu mielę wraz z surową cebulą. Kładę na
olej na patelkę i smażę aż cebula straci smak surowizny. Przyprawiam solą i
pieprzem, dolewam nieco rosołu, aby nie było suche.
Pozdrawiam - Agnieszka

napisał/a: ~medea 2007-08-14 12:37
topek pisze:

> A czego uzywalas jako elementu mielacego?
> Tych 2 nozy?

Tego obrotowego noża użyj i będzie dobrze


> A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?

To nie ma znaczenia. Jak dodasz w trakcie jajko i porządnie zmiksujesz,
to z każdego mięsa wyjdzie Ci gładka masa. Ja najczęściej robię z mięsem
indyczym pierogi.

Pozdrawiam
Ewa
napisał/a: ~Goska 2007-08-14 12:51
On 14 Sie, 10:09, "topek " wrote:

> A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?
>
> topek jak zawsze pozdrawiajacy

Robiłam z cielęciny i indyka, ale jeśli ugotujesz do miękkosci, to
każde się nadaje.
napisał/a: ~Goska 2007-08-14 12:53
On 14 Sie, 10:09, "topek " wrote:
> A czego uzywalas jako elementu mielacego?
> Tych 2 nozy?http://images23.fotosik.pl/57/afc7bdfd69025a49.jpg
Tak, to obrotowy nóż.

napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-14 12:58

"Goska" wrote in message
On 14 Sie, 10:09, "topek " wrote:

> A z jakiego miesa robilas? Swinka czy Krowka?
>
> topek jak zawsze pozdrawiajacy

Robiłam z cielęciny i indyka, ale jeśli ugotujesz do miękkosci, to
każde się nadaje.

Można z różnych mięs - mogą być mieszane, a nawet z ryby.
Gotujemy różne bazy zup na różnych mięsach - obiera się z kości i zamraża.
Po rozmrożeniu miele wszystko razem i robi się pierogi, uszka, naleśniki,
krokiety, gołabki lub kabaczki czy papryka, pomidory czy też cebula
faszerowana...

napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 03:22
On Mon, 13 Aug 2007 10:30:28 +0000 (UTC), Felinity
wrote:

>W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
>zwiewna znana jako topek napisała:
>
>> Jak zrobic, zeby ta
>> masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
>> barach mlecznych?
>>
>Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
>dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
>pyszny.

Mylisz sie - taki farsz robi sie z papieru toaletowego, odrobiny
tektury falistej oraz odpowiednich dawek maki ziemniaczanej i maki
krupczatki. Jak rozmoczony papier z tektura poddac zmiksowaniu w
mikserze z ostrymi koncami mieszadla to masa napewno bedzie tak gladka
jak w barach mlecznych...

Bo mnie osobiscie pierogi z nadzieniem tak gladkim jak w barach
mlecznych zastepuja niedostatek wraliwosci blednika - jak nie mam
ciagot do ptactwa ozdobnego w wyniku kolysania tak przyprawia mnie o
takie zainteresowania gladkie jak w barach mlecznych nadzienie
pierogow...

--
Darek