Polki.pl

Gotowanie w szynkowarze

pl.rec.kuchnia

Gotowanie w szynkowarze

autor: wolim  2008-11-09 14:54:06
Witam.
Znajoma swego czasu wspominała, że wsad w szynkowarze nalezy gotować
proporcjonalnie w/w jego wagi.

Wydaje mi się, że mówiła tak: "jeśli wsad waży kilogram, to gotujesz
godzinę, wyłączasz i czekasz aż wystygnie, jeśli wsad waży 1,20 kg, to
gotujesz godzinę dwadzieścia, itp.".

Problem jest taki, że nie pamiętam, czy to dokładnie tak brzmiało ;)

Może ktoś z was będzie wiedział? Ja ostanio gotowałem w/g przepisu ze strony
wędliny domowe, ale szynka wyszła mi sucha i wiórowata. Znajomej zawsze
wychodziła idealna i śmiała się ze mnie, że ona nigdy nie sprawdza
temperatury wody, po prostu gotuje tyle i tyle i zostawia w wodzie... ;)

Pozdrawiam,
/\/\\/\/

Re: Gotowanie w szynkowarze

autor: andro  2008-11-09 17:54:16

Użytkownik "wolim" napisał w wiadomości
news:gf6pes$j52$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Znajoma swego czasu wspominała, że wsad w szynkowarze nalezy gotować
> proporcjonalnie w/w jego wagi.
>
> Wydaje mi się, że mówiła tak: "jeśli wsad waży kilogram, to gotujesz
> godzinę, wyłączasz i czekasz aż wystygnie, jeśli wsad waży 1,20 kg, to
> gotujesz godzinę dwadzieścia, itp.".
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Wodę zagotowujemy wstawiając do niej schłodzony szynkowar, który
natychmiast obniży nam temperaturę. Dlatego też po włożeniu go dajemy gaz na
pełny "ful" starając się jak najszybciej doprowadzić wodę do zadanej
temperatury w przepisie. Czas parzenia liczymy od momentu gdy temperatura
wody osiągnie przewidzianą w przepisie.

Za krótkie podgotowywanie lub w niższa temperatura powodują, że
wędlina będzie twarda.

. Zbyt długie podgotowywanie sprawi, że wędlina będzie mało soczysta i
krucha.

Po zakończeniu procesu podgotowywania wyjmujemy szynkowar i schładzamy w
zimnej wodzie (kubeł, miska itp.) kilkakrotnie zmieniając ją. Źle schłodzony
szynkowar spowoduje rozmrożenie lodówki

Z reguły parzy się w temperaturze 85-90 stopni, reszta to wyczucie. po
trzech ,czterech razach będziesz będziesz wiedział wszystko.



Re: Gotowanie w szynkowarze

autor: zbisa  2008-11-10 12:16:28

Użytkownik "wolim" napisał w wiadomości
news:gf6pes$j52$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Znajoma swego czasu wspominała, że wsad w szynkowarze nalezy gotować
> proporcjonalnie w/w jego wagi.
>
> Wydaje mi się, że mówiła tak: "jeśli wsad waży kilogram, to gotujesz
> godzinę, wyłączasz i czekasz aż wystygnie, jeśli wsad waży 1,20 kg, to
> gotujesz godzinę dwadzieścia, itp.".
>
> Problem jest taki, że nie pamiętam, czy to dokładnie tak brzmiało ;)

mam typowy "czeski" szynkowar - wkład wazy 1,2kg, parzę (nie gotuję) ok.
godzinę dwadzieścia od momentu zawrzenia, zostawiam w wodzie do
wystygnięcia. Szynkowar wkładam do garnka do gotowania szparagów z taka
sprytną siateczka :-))) Idealnie pasuje...

--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)

Re: Gotowanie w szynkowarze

autor: wolim  2008-11-10 12:34:15

Użytkownik "zbisa" napisał

> mam typowy "czeski" szynkowar - wkład wazy 1,2kg, parzę (nie gotuję) ok.
> godzinę dwadzieścia od momentu zawrzenia, zostawiam w wodzie do
> wystygnięcia.

Czyli wsadzasz szynkowar do _zimnej_wody_, doprowadzasz do wrzenia i od tego
momentu liczysz godzinę dwadzieścia?

Pzdry,
/\/\\/\/

Re: Gotowanie w szynkowarze

autor: zbisa  2008-11-10 14:46:24

Użytkownik "wolim" napisał w wiadomości
news:gf95kn$ehu$1@news.interia.pl...
>
> Użytkownik "zbisa" napisał
>
>> mam typowy "czeski" szynkowar - wkład wazy 1,2kg, parzę (nie gotuję) ok.
>> godzinę dwadzieścia od momentu zawrzenia, zostawiam w wodzie do
>> wystygnięcia.
>
> Czyli wsadzasz szynkowar do _zimnej_wody_, doprowadzasz do wrzenia i od
> tego momentu liczysz godzinę dwadzieścia?

dokładnie tak :-))) doprowadzam do wrzenia a potem zmniejszam gaz na
minimum, tak aby tylko pojedyncze "bombelki" :-) pojawiały się w wodzie
(czynie to wszystko na najmniejszym palniku kuchenki gazowej)

--
serdeczności! zbisa


Podobne do Gotowanie w szynkowarze

Gotowanie jest proste (3)2007-07-17, 23:29
Gotowanie mleka (13)2006-05-13, 13:53
gotowanie zupek dla niemowlaka (7)2006-05-18, 10:58
gotowanie zup (43)2006-07-04, 20:17
gotowanie - terminologia polska (21)2007-04-26, 14:51
Gotowanie na parze (3)2007-05-12, 16:12
gotowanie na parze (1)2007-05-18, 08:35


Zobacz najpopularniejsze na Facebook

Polecamy w We-Dwoje.pl