gorzkie szparagi

napisał/a: ~lady mutant 2008-05-24 10:17
zrobiłam parę dni zupę krem ze szparagów (bulion + śmietana/mąka)
była OK a nawet świetna,
dziś - ten sam przepis - zupa jest gorzka. Nie bardzo
gorzka ale smak jest wyraźnie wyczuwalny...

Szparagi grubo obierane, jeden pęczek grube i duże drugi
krótkie. Wygląda że któryś były nie za bardzo. Jest jakiś sposób
żeby odróżnić trefne od dobrych...

Zresztą myślałam (do dzisiaj),
że na zupę nie ma to aż tak wielkiego znaczenia a wychodzi że ma

--lm
napisał/a: ~ czeremcha" 2008-05-25 23:22
lady mutant napisał(a):

> Jest jakiś sposób
> żeby odróżnić trefne od dobrych...

Nie wiem, czy jest - ale na wszelki wypadek możnaby z nimi postąpić przed
gotowaniem tak, jak z cykorią - tzn. pomoczyć kilkanaście minut w zimnej
wodzie, żeby straciły ewentualną goryczkę.

Ania

--