gofry-rozrywają się przy wyciąganiu

napisał/a: ~gość 2007-06-04 19:16
witam
w koncu przy trzeciej próbie udało mi się kupić dość dobrą gofrownicę-ładnie
przypieka z obu stron, nie robi zakalców, ale...kiedy gofer (gofr?)się
upiecze i otwieram gofrownicę zeby go wyciągnąc to często rozrywa mi się na
pół, tzn.częśc tak mocno przylega do góry a dolna do dołu, że musze się
niezle naszarpać zeby wogole otworzyć gofrowinicę i często konczy się to
rozerwaniem gofra .nie wiem-za gęste ciasto? za rzadkie?za mało tłuszczu?(
ok poł kostki margaryny na ok. 3 szkl mąki) a można płytki przed wylaniem
ciasta tez smarowac tłuszczem?
dzięki za rady
pozdrawiam

napisał/a: ~Panslavista" 2007-06-04 19:18

wrote in message news:f41hls$84b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witam
> w koncu przy trzeciej próbie udało mi się kupić dość dobrą
gofrownicę-ładnie
> przypieka z obu stron, nie robi zakalców, ale...kiedy gofer (gofr?)się
> upiecze i otwieram gofrownicę zeby go wyciągnąc to często rozrywa mi się
na
> pół, tzn.częśc tak mocno przylega do góry a dolna do dołu, że musze się
> niezle naszarpać zeby wogole otworzyć gofrowinicę i często konczy się to
> rozerwaniem gofra .nie wiem-za gęste ciasto? za rzadkie?za mało tłuszczu?(
> ok poł kostki margaryny na ok. 3 szkl mąki) a można płytki przed wylaniem
> ciasta tez smarowac tłuszczem?
> dzięki za rady
> pozdrawiam

Też smarować cieniutko olejem. Przepisy dawałem hasła: gofry, panslavista

napisał/a: ~MONI| 2007-06-04 20:04

Użytkownik napisał w wiadomości
> witam
> w koncu przy trzeciej próbie udało mi się kupić dość dobrą
gofrownicę-ładnie
> przypieka z obu stron, nie robi zakalców, ale...kiedy gofer (gofr?)się
> upiecze i otwieram gofrownicę zeby go wyciągnąc to często rozrywa mi się
na
> pół, tzn.częśc tak mocno przylega do góry a dolna do dołu, że musze się
> niezle naszarpać zeby wogole otworzyć gofrowinicę i często konczy się to
> rozerwaniem gofra .nie wiem-za gęste ciasto? za rzadkie?za mało tłuszczu?(
> ok poł kostki margaryny na ok. 3 szkl mąki) a można płytki przed wylaniem
> ciasta tez smarowac tłuszczem?
> dzięki za rady
> pozdrawiam
>
>

Przy pomocy pędzla mozna pokryć płytki gofrownicy cieniutką warstwą oleju.

Pozdrawiam

Monika