dżem z arbuza-robił ktoś??

napisał/a: ~Joa" 2007-07-05 16:07
jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
pozdrawiam Joa

napisał/a: ~Marsjasz 2007-07-05 17:02
Joa napisał(a):
> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
> pozdrawiam Joa
>
>
przecie arbuz prawie sama woda...
nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
raczej polecam go upic ;)
napisał/a: ~Jerzy Nowak 2007-07-05 20:33
Marsjasz napisał(a):
> Joa napisał(a):
>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
>> pozdrawiam Joa
>>
>>
> przecie arbuz prawie sama woda...
> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
> raczej polecam go upic ;)

E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
nadaje.
pozdr. Jerzy
napisał/a: ~Mider 2007-07-05 21:08
Jerzy Nowak pisze:

> Marsjasz napisał(a):
>> Joa napisał(a):
>>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
>>> pozdrawiam Joa
>>>
>>>
>> przecie arbuz prawie sama woda...
>> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
>> raczej polecam go upic ;)
>
> E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
> nadaje.
> pozdr. Jerzy

Taki właśnie przepis znalazłem u Marii Śleżańskiej w Kucharzu Polskim:

Skroić zieloną skórkę arbuza, używając na konfiturę tylko białą część
owocu. Pokrajać go na podłużne kawałki, które wrzucić na wrzącą wodę z
dodatkiem małej ilości kwasu cytrynowego; gotować doputy, aż będzie
zupełnie miękki; wtenczas odcedzić i przelać kilka razy zimną wodą.
Tymczasem przygotować syrop, biorąc na kilo surowego arbuza 2 kilo cukru
i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisnąć na kilo owicu 3 cytryny i
wkroić trochę skórki cytryn. Na wrzący syrop wrzucić arbuz, zagotować 3
razy po 5 minut, za każdym razem odstawiając go do przestudzenia.
Zamiast skórki cytrynowej można dla zapachu użyć waniliji.

Nie próbowałem robić. Jak by ktoś przetestował to proszę dać znać.

Pozdrawiam

Mider
www.kuchniaonline.pl
napisał/a: ~Joa" 2007-07-05 21:28
mniam zrobie to tak...

ja zrobiłam dżem truskawowo-arbuzowy,wyszedł palce lizać w ilości
70%trusakwi,a 30%arbuz, cukru dodałam tyle ile w zwykłych dżemach ..potem
jeszcze zrobilam mix arbuz+truskawka+malina...


Użytkownik "Mider" napisał w wiadomości
> Jerzy Nowak pisze:
>
> > Marsjasz napisał(a):
> >> Joa napisał(a):
> >>> jak w temacie?czy ktoś zrobił tylko dżem z arbuza ??
> >>> pozdrawiam Joa
> >>>
> >>>
> >> przecie arbuz prawie sama woda...
> >> nie sadze zeby taki dzem byl smaczny...
> >> raczej polecam go upic ;)
> >
> > E tam, środek zjeść a to białe po obraniu skóry z pewnością na dzem się
> > nadaje.
> > pozdr. Jerzy
>
> Taki właśnie przepis znalazłem u Marii Śleżańskiej w Kucharzu Polskim:
>
> Skroić zieloną skórkę arbuza, używając na konfiturę tylko białą część
> owocu. Pokrajać go na podłużne kawałki, które wrzucić na wrzącą wodę z
> dodatkiem małej ilości kwasu cytrynowego; gotować doputy, aż będzie
> zupełnie miękki; wtenczas odcedzić i przelać kilka razy zimną wodą.
> Tymczasem przygotować syrop, biorąc na kilo surowego arbuza 2 kilo cukru
> i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisnąć na kilo owicu 3 cytryny i
> wkroić trochę skórki cytryn. Na wrzący syrop wrzucić arbuz, zagotować 3
> razy po 5 minut, za każdym razem odstawiając go do przestudzenia.
> Zamiast skórki cytrynowej można dla zapachu użyć waniliji.
>
> Nie próbowałem robić. Jak by ktoś przetestował to proszę dać znać.
>
> Pozdrawiam
>
> Mider
> www.kuchniaonline.pl

napisał/a: ~Marsjasz 2007-07-06 01:24
Joa napisał(a):
> mniam zrobie to tak...
>
> ja zrobiłam dżem truskawowo-arbuzowy,wyszedł palce lizać w ilości
> 70%trusakwi,a 30%arbuz, cukru dodałam tyle ile w zwykłych dżemach ..potem
> jeszcze zrobilam mix arbuz+truskawka+malina...

przypomina to starodawny przepis na pasztet mysliwski z zajaca i koniny...
sklad jeden zajac i jeden kon...
albo zupe na gwozdziu...
Mars