Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]

napisał/a: ~ Juf" 2007-10-19 21:46
Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi, że w
Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba jakąś duszoną
(na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T. Manna?). Mogę prosić o
przepis?

To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się wieczorku w
guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego Narodzenia.
A może i inne dania?
Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY?

Z góry dziekuję!

Juf!(fjufju)
napisał/a: ~gdaMa" 2007-10-24 12:50
Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
> Manna?). Mogę prosić o przepis?

Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.

Julskinka
Taką szynkę można u nich kupić już peklowana i obgotowaną (gotową do
umaziania:) ) a jak nie to trzeba ją wczesniej zapeklować. Następnie gotuje
się ją z przyprawami (ziele angielskie i liść laurowy) ok 1h na 1kg szynki
lub pakuje się w nią termometr i piecze zawiniętą w folii aluminowej w 175C
1h na 1 kg szynku lub piecze bez folii w 125C przez ok 1,25h na 1kg szynki.
Szynka jest gotowa jak temperatura w środku dojdzie do 70C (ale nie
przekroczy 75, bo będzie sucha). Następnie smaruje się szyneczkę mieszanką
jajka, musztardy i cukru lub miodu i obsypuje bułką tartą. Na koniec wtyka
się jeszcze goździki i opieka aż panierka będzie rumiana.

No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to znalazłam i
po naszemu ;)
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...

> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
> Narodzenia.
> A może i inne dania?

Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i cebuli
Sillsallad - sałatka ze śledzia, ziemniaków, jabłka i buraczków
Inlagd sill - śledź z zalewie korzennej
Lutfisk - taka suszona ryba którą się moczy przez dobę a potem piecze
Pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami suszonymi
Żeberka pieczone w miodzie
Korvpanna - parówki, kiełbaski różnego rodzaju, cebulka, boczek, pieczarki
obsmażone "cuzamen do qpy", posypane przed podaniem posiekana natką
Kottbullar - klopsiki z sosem śmietanowym i żurawiną/borówkami (przepis
podawał kiedyś WMA a ja podawałam wielokrotnie linki do tego przepisu)
na koniec na słodko: risgrynsgrot, ris a'la Malta, lussebullar, pepparkakor,
pepparkakshus, ischoklad, knack, chokladkola, krokofanter...

> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY?

Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko


--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
napisał/a: ~Panslavista" 2007-10-24 13:13

"gdaMa" wrote in message
> Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
>> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
>> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
>> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
>> Manna?). Mogę prosić o przepis?
>
> Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
> następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
>
> Julskinka
> Taką szynkę można u nich kupić już peklowana i obgotowaną (gotową do
> umaziania:) ) a jak nie to trzeba ją wczesniej zapeklować. Następnie
> gotuje
> się ją z przyprawami (ziele angielskie i liść laurowy) ok 1h na 1kg szynki
> lub pakuje się w nią termometr i piecze zawiniętą w folii aluminowej w
> 175C
> 1h na 1 kg szynku lub piecze bez folii w 125C przez ok 1,25h na 1kg
> szynki.
> Szynka jest gotowa jak temperatura w środku dojdzie do 70C (ale nie
> przekroczy 75, bo będzie sucha). Następnie smaruje się szyneczkę mieszanką
> jajka, musztardy i cukru lub miodu i obsypuje bułką tartą. Na koniec wtyka
> się jeszcze goździki i opieka aż panierka będzie rumiana.
>
> No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to znalazłam
> i
> po naszemu ;)
> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
> Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...
>
>> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
>> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
>> Narodzenia.
>> A może i inne dania?
>
> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i cebuli
> Sillsallad - sałatka ze śledzia, ziemniaków, jabłka i buraczków
> Inlagd sill - śledź z zalewie korzennej
> Lutfisk - taka suszona ryba którą się moczy przez dobę a potem piecze
> Pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami suszonymi
> Żeberka pieczone w miodzie
> Korvpanna - parówki, kiełbaski różnego rodzaju, cebulka, boczek, pieczarki
> obsmażone "cuzamen do qpy", posypane przed podaniem posiekana natką
> Kottbullar - klopsiki z sosem śmietanowym i żurawiną/borówkami (przepis
> podawał kiedyś WMA a ja podawałam wielokrotnie linki do tego przepisu)
> na koniec na słodko: risgrynsgrot, ris a'la Malta, lussebullar,
> pepparkakor,
> pepparkakshus, ischoklad, knack, chokladkola, krokofanter...
>
>> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY?
>
> Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko

Jak to tak! Bez koperku?

napisał/a: ~gdaMa" 2007-10-24 14:20
Słonko świeci, deszczyk pada... a *Panslavista* takie rzeczy opowiada:

>
> Jak to tak! Bez koperku?

Śledź na słodko ze śmietaną, młodymi ziemniaczkami i qpą koperku to nie ta
pora roku - na Midsommar się to jada.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
napisał/a: ~Qrczak" 2007-10-24 15:08
Użytkownik "gdaMa" napisał w wiadomości
> Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
>> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
>> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
>> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
>> Manna?). Mogę prosić o przepis?
>
> Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
> następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
>
> Julskinka
> Taką szynkę można u nich kupić już peklowana i obgotowaną (gotową do
> umaziania:) ) a jak nie to trzeba ją wczesniej zapeklować. Następnie
> gotuje
> się ją z przyprawami (ziele angielskie i liść laurowy) ok 1h na 1kg szynki
> lub pakuje się w nią termometr i piecze zawiniętą w folii aluminowej w
> 175C
> 1h na 1 kg szynku lub piecze bez folii w 125C przez ok 1,25h na 1kg
> szynki.
> Szynka jest gotowa jak temperatura w środku dojdzie do 70C (ale nie
> przekroczy 75, bo będzie sucha). Następnie smaruje się szyneczkę mieszanką
> jajka, musztardy i cukru lub miodu i obsypuje bułką tartą. Na koniec wtyka
> się jeszcze goździki i opieka aż panierka będzie rumiana.
>
> No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to znalazłam
> i
> po naszemu ;)
> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
> Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...
>
>> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
>> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
>> Narodzenia.
>> A może i inne dania?
>
> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i cebuli
> Sillsallad - sałatka ze śledzia, ziemniaków, jabłka i buraczków
> Inlagd sill - śledź z zalewie korzennej
> Lutfisk - taka suszona ryba którą się moczy przez dobę a potem piecze
> Pieczona kaczka z jabłkami i śliwkami suszonymi
> Żeberka pieczone w miodzie
> Korvpanna - parówki, kiełbaski różnego rodzaju, cebulka, boczek, pieczarki
> obsmażone "cuzamen do qpy", posypane przed podaniem posiekana natką
> Kottbullar - klopsiki z sosem śmietanowym i żurawiną/borówkami (przepis
> podawał kiedyś WMA a ja podawałam wielokrotnie linki do tego przepisu)
> na koniec na słodko: risgrynsgrot, ris a'la Malta, lussebullar,
> pepparkakor,
> pepparkakshus, ischoklad, knack, chokladkola, krokofanter...

Właśnie obśliniłam klawiaturę. Sadystka!

Qra, a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?
napisał/a: ~gdaMa" 2007-10-24 15:21
Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:
>
> Właśnie obśliniłam klawiaturę. Sadystka!

Sama się zaśliniłam pisząc tą listę ;-P

> a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?

Przetłumaczę, ale jutro - OK?

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
napisał/a: ~Qrczak" 2007-10-24 19:28
Użytkownik "gdaMa" napisał w wiadomości
> Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:
>>
>> Właśnie obśliniłam klawiaturę. Sadystka!
>
> Sama się zaśliniłam pisząc tą listę ;-P
>
>> a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?
>
> Przetłumaczę, ale jutro - OK?

OK. I tak potrzebuję na zaduszki.

Qra, feeeenkju!
napisał/a: ~ Juf" 2007-10-24 20:42
gdaMa napisał(a):

> Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
>> Swego czasu pewna przygodnie spotkana szwedzka Polka opowiadała mi,
>> że w Szwecji na Wigilię jada się jakaś specyficzną szynkę, chyba
>> jakąś duszoną (na kwaśno? - a może pomyliłem z Buddenbrookami T.
>> Manna?). Mogę prosić o przepis?
>
> Jak szynka na święta to chyba raczej peklowana i gotowana/pieczona a
> następnie umaziana w panierce musztardowej i opieczona.
>
> Julskinka
^^^^^^^^^^^^^^^

To-to-to! Wielkie dzięki!

[...]
> No i jak to wszystko napisałam tłumacząc ze szwedzkich stron to

Doceniam! W razie czego mogę się odwdzięczyć czymś z niemieckiego.

> znalazłam i po naszemu ;)
>
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768939,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
> Nie ma to jak szukać ze zrozumieniem ...

Szukać ze zrozumieniem? Hmmm, chyba kwestia doboru słów kluczowych? Mój
gugiel jakoś nie potrafił, poza tym lubię zeznania doświadczeń żywych ludzi.


>
>> To mogłoby mi zncznie pomóc w kilku sprawach. Spodziewam się
>> wieczorku w guście interkulturowym jeszcze przed Wigilią Świąt Bożego
>> Narodzenia.
>> A może i inne dania?
>
> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i

Hejże, a ansjovis to nie sa anchois/sardele? Tak się pytam.

[...ciach...]

Ale fajne! Prafie coś jak "nasze" rozmaite Kartoffelsalaty . Mniam! Ale w
domu to zrobię chyba na Sylwestra.
>
>> Pewnie jakieś sledzie na słodko z buraczkamY?
>
> Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko

Dlaczego nie. I wtedy mówi się (no właśnie, jak to się mówi?), że to jest
"tuff/tyff"? Cos kiedyś mi się obiło o uszy.

Jeszcze raz WIELKIE dzięki i pozdrawiam!

j.
napisał/a: ~ Juf" 2007-10-24 20:45
Qrczak napisał(a):

[...]

A jak tam z elementarną umiejętnością cytowania?!

j.
napisał/a: ~ Juf" 2007-10-24 20:47
gdaMa napisał(a):

> Słonko świeci, deszczyk pada... a *Panslavista* takie rzeczy opowiada:
>
>>
>> Jak to tak! Bez koperku?
>
> Śledź na słodko ze śmietaną, młodymi ziemniaczkami i qpą koperku to
> nie ta pora roku - na Midsommar się to jada.

To po co ja filtruję? Proszę mi nie wywlekać. Ja naprawdę chcę na tej grupie
tylko o kuchni.

j.
napisał/a: ~Qrczak" 2007-10-25 08:20
Użytkownik " Juf" napisał w wiadomości
> Qrczak napisał(a):
>
> [...]
>
> A jak tam z elementarną umiejętnością cytowania?!

Aż dziw, że pretensje, że inni oddychają, jeszcze nie występują

Qra, w KFie jak w piekle, sami ciekawi ludzie bywają
napisał/a: ~BBjk 2007-10-25 08:22
Qrczak pisze:

> Qra, w KFie jak w piekle, sami ciekawi ludzie bywają

A to chyba zależy od KFającego?
--
BBjk (iść do roboty, nie iść, iść, nie iść...)