Polki.pl

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

pl.rec.kuchnia

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

autor: Tadeusz Jerzy Korsak  2008-01-25 16:10:48

Użytkownik "Panslavista" napisał w wiadomości
news:fncmfa$be$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" napisał w
> wiadomości news:fncm5g$mol$1@pippin.nask.net.pl...
>
>> Szkoda tylko że najlepsza maszyna do chleba produkowana przez "Panasonic"
>> jest w naszym kraju niedostępna!
>
> Szkoda, że nie podał Pan jej typu (symbolu).

Nie chciałem robić za reklamożercę, ale już podaję typ:

SD-255WXA

w Niemczech kosztuje 199.- euro i ma taki specjalny dozownik do dodatków,
jak: rodzynki, orzeszki, pestki dyni, skórka pomarańczowa, etc.
Wypiekacz do chleba to wynalazek Panasonica, i wiem z własnej praktyki że
trzeba się bardzo starać by skopać wypiek w Panasonicu!
Ja mam model SD-253, też z dozownikiem dodatków, chyba ostatni egzemplarz
kupiony w Polsce!

Foremka do wyrabiania / pieczenia jest odlewana, aluminiowa, co musi wpływać
na równomierność procesu pieczenia.
Drożdże sypie się na spód foremki (1,5 łyżeczki suchych drożdży), potem
(przykładowo na chleb razowy 75%) 450 g mąki razowej orkiszowej i 150 g mąki
białej, 2 łyżki glutenu, 2 łyżeczki soli (ważne, kontrolują rośnięcie
ciasta), 2,5 dag masła (łyżka) i na sam wierzch 420 ml zimnej wody. Można
dodać też 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku i/lub zawartość 3 kapsułek
żelatynowych witaminy C (to zamiast zakwasu). Pierwszą godzinę maszyna myśli
co z tym wszystkim ma zrobić (wyrównuje temperaturę). Potem wyrabia ciasto
dwukrotnie, przedzielając je procesem wyrastania. Pieczenie trwa 50 minut z
całkowitego czasu 5 godzin, ten czas można przedłużyć do 13 godzin by chleb
został upieczony na żądaną godzinę.
Nie należy chleba zostawiać w maszynie w foremce, musi stygnąć na
przewiewnej kratce.
Mieszadło zawsze zostaje w foremce!

Pozdrowienia!
Tadeusz

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

autor: Szymuś  2008-01-25 19:39:32

> Mieszadło zawsze zostaje w foremce!
>

Czyli po wyjęciu masz w chlebie dziurę po mieszadle ?


--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

autor: Tadeusz Jerzy Korsak  2008-01-26 00:11:06

Użytkownik "Szymuś" napisał w wiadomości
news:1m7yvg262lnmz$.dlg@Szymus.pwdi...
> Czyli po wyjęciu masz w chlebie dziurę po mieszadle ?

Dziura, to za dużo powiedziane...
Jest ślad po osi mieszadła na spodzie chleba o wielkości naparstka oraz
przecięcie jako ślad po łopatce mieszadła o wielkości może (tu mierzę): 6 x
5 cm i grubości 2 mm. Ta część jest praktycznie niewidoczna, bowiem jest
pozbawiona skórki chlebowej.
Praktycznie, tylko jedna kromka chleba jest przy krojeniu skażona śladem po
mieszadle.
BTW, mieszadełko jest też teflonowane. Sporo też myśleli przy opracowaniu
takiej współpracy mieszadełka z osią, by ciasto chlebowe zalepiło je na osi
i zapobiegało w ten sposób jego pozostawaniu w chlebie po wyrzuceniu
bochenka z formy.
Dopiero szklanka wody w dzieży / foremce zmiękcza ten "klej z chleba" i
uwalnia mieszadło z osi!

Pozdrowienia!

Tadeusz

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba

autor: Tomasz Koczorowski  2008-01-26 23:42:24
On Fri, 25 Jan 2008 13:46:34 +0100, Jacek Popławski wrote:

>> tzn czy sprawdza się w kuchni
> Od paru miesięcy nie kupuję chleba w sklepie.

Czytajac ponizsze wnioskuje, ze zdecydowaly walory smakowe.

>> i czy chleb z neigo wypiekany jest smaczny?
> O niebo smaczniejszy od tej gąbki ze sklepu.

Rozumiem. Z tym, ze mnie intryguje ile tak wlasciwie ta zabawa z pieczeniem
kosztuje. Przeciez te urzadzenia sa na prad, wiec ile sie wlasciwie
przeplaca (w porownaniu do ceny chleba w sklepie) za ten lepszy smak? I czy
nadal warto?

Tomek

Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

autor: JBP  2008-01-27 00:44:58

Użytkownik "Tomasz Koczorowski" napisał w
wiadomości news:1579rctxijud8$.11997kl3ib0k4$.dlg@40tude.net...

> Rozumiem. Z tym, ze mnie intryguje ile tak wlasciwie ta zabawa z
> pieczeniem
> kosztuje. Przeciez te urzadzenia sa na prad, wiec ile sie wlasciwie
> przeplaca (w porownaniu do ceny chleba w sklepie) za ten lepszy smak? I
> czy
> nadal warto?

Powiadaja, ze walory smakowe sa bezcenne :)
Kiedys mnie taka wyliczanka zainteresowala. Maka plus dodatki dla
przecietnego, niezbyt wymyslnego chleba wypadły 1,5 do 2 x drozej. Energie
elektryczna policz sam - urzadzenie dziala co najmniej 3 godziny i ma
srednio 600 do 800 W.
Kosztu wody do mycia pojemnika, mieszadel, itp. nie licze.
Ale zabawa przednia. I to oczekiwanie... wyrosnie, ile wyrosnie, a moze
opadnie (choc skladniki, warunki i sposob wykonania identyczny) ;)
JBP


Podobne do Re: Czy urządzenie do pieczenia chleba to dobry pomysł?

odchudzanie - dobry przyklad (22)2007-07-13, 12:05
dobry sprawdzony krem  (16)2007-07-11, 18:38
cos na dobry humor :) (1)2007-06-04, 20:24
Automat do chleba (13)2007-08-12, 15:37
Dobry wieczor Sopot :) (3)2007-09-03, 08:42


Zobacz najpopularniejsze na Facebook

Polecamy w We-Dwoje.pl