Polki.pl
kom. (41)

Dlaczego warto gotować na parze?

Jedna z najstarszych technik gotowania ostatnimi czasy znów wraca do łask ze względów zdrowotnych. Pora powiedzieć „koniec” rozgotowanym warzywom bez smaku…

Gotowanie na parze, uwielbiane przez tysiące lat przez słynący ze zdrowotnej mądrości naród chiński, to najlepszy sposób na zachowanie naturalnego smaku, barwy i konsystencji produktów. Co jednak najważniejsze, ta technika pozwala na maksymalne ograniczenie strat witamin i mikroelementów, które przy konwencjonalnych sposobach obróbki są często dramatycznie wysokie. Nie zdajemy sobie nawet często sprawy, jak wielkie bogactwo wylewamy do zlewu odcedzając jarzyny i co tak naprawdę pozostaje nam na talerzu, poza kaloriami. Dla przykładu, straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70%, na parze 40%.

Dlaczego warto gotować na parze?

Co więcej, w specjalnych nakładkach na garnki nie potrzebujmy już żadnych substancji ułatwiających gotowanie – bez oleju, smalcu i masła, dania stają się automatycznie lżejsze i zdrowsze. A jakby tego było jeszcze mało, nie potrzeba stać na garnkiem i mieszać ani obracać – proces jest całkowicie samoczynny!

Wbrew powszechnym opiniom, na parze ugotować można wszystko poza grzybami, które tracą zbyt dużo wody. Jest jednak oczywiście kilka zasad, których warto przestrzegać, aby w pełni wykorzystać dobroczynność pary.

Nakładki muszą być umieszczone min. 2,5 cm nad powierzchnią wrzątku, tak aby woda nie dotykała jedzenia.

Pokrywka powinna być dobrze dopasowana, aby nie tracić ciepła w nakładce.
Najlepiej gotować tylko na jednym poziomie, chyba, że umiemy prawidłowo dobrać czas do poszczególnych składników – im wyżej, tym słabsze działanie pary i wolniejszy czas obróbki.
Pozostawiajmy przerwy między kawałkami jedzenia, aby para mogła swobodnie krążyć.
Warzywa i owoce staramy się gotować całe lub w jak największych częściach – nawet wszelkie uszkodzenia skórki powodują utratę cennych minerałów i witamin, więc dobrze jest kupować zieleninę wysokiej jakości.

Przyprawy najlepiej dodawać marynując pokarm przed gotowaniem (przy wykorzystaniu soku z cytryny lub oliwy z oliwek) lub doprawiając nimi gotującą się wodę (np. kostką rosołową)
Mięso powinno być chude i raczej nie z gatunku wymagających długiej obróbki cieplnej, typu wołowina.

Składniki mrożone należy wcześniej rozmrozić.

Oczywiście sporej części z nas obiady gotowane na parze mogą na początku wydawać się mało wyraźne i mdłe w porównaniu z tradycyjną smażeniną. Jest to po pierwsze kwestia smaku, którą nadają tłuszcze i sól, po drugie po prostu przyzwyczajenie. Jeśli jednak potrawy dobrze doprawimy ziołami, to jedzenie będzie nie mniej ciekawe a o niebo zdrowsze. Po kilku tygodniach nie będziemy w stanie wyobrazić sobie konsumpcji schabowego z rozgotowanym ziemniaczanym puree…
 

Oceń3.72 / 50

Podobne w temacie Zdrowa kuchnia

  • Jak zrobić sól ziołową?Jak zrobić sól ziołową?Sól ziołowa to połączenie różnorodnych ziół i soli. Warto nią zastąpić tradycyjną sól, gdyż jak doskonale...
  • Odkryjmy kaszę na nowo!Odkryjmy kaszę na nowo!Kasza towarzyszy nam od dzieciństwa, jest uznawana ze tradycyjny składnik polskiej kuchni i ma pozytywny...
  • Zamiast soliZamiast soliChoć poprawia smak potraw i trudno jest wyobrazić sobie dania bez jej dodatku, to jednak jej spożywanie nie...
  • Sałatka warzywna z oliwkamiSałatka warzywna z oliwkamiIdealna na karnawałowe domówki, a w dodatku bardzo zdrowa!

Skomentuj Dlaczego warto gotować na parze?

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 29 Mar 14, 08:55
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?ja gotuję na parze od roku, mam parownik philipiak, który świetnie się sprawdza, nawet namówiłam męża do jadania dan gotownaych na parze i w koncu mam nadzieje, ze zrzuci ten swoj miesien piwny ;-)
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 28 Gru 13, 07:03
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Jak czytam i czytam i coraz więcej czytam o tym gotowaniu na parze to widzę coraz więcej problemów z tym. Okazuje się że to sposób dla beztalencia w kuchni która ochrony smak może zwalić tym razem na garnek z parą. I niech mi pseudo panie domu nie chrzania że schab rozpaciany na parze smakuje lepiej niż schabowy w panierce na smalcu. Nauczcie...więcej »
kitek12
Sobota | 28 Lip 12, 21:52
0    nie oceniono 0
kitek12
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Gotowanie na parze ,samo zdrowie :)
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 15 Mar 12, 18:51
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Do Jass: To w takim razie ile za niego chcesz?
Pierwszy raz ugotowałem i było pyszne!!!
naparze
Piątek | 20 Sty 12, 16:44
+3    oceniono 3 razy
naparze
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Zapraszam do mojego serwisu www.naparze.za.pl gdzie są przepisy i potrawy nie są mdłe i nie wyraziste wręcz przeciwnie.
yass
Czwartek | 12 Sty 12, 20:16
-1    oceniono 5 razy
yass
Re: Dlaczego warto gotować na parze?O mamo! Mam Tefala, gotowałem mnóstwo razy, różne potrawy - są po prostu wstrętne, nijakie, bez smaku! Rozumiem, że dla ludzi chorych na schorzenia gastryczne ten przyrząd jest niezbędny. Nie uwierzę w teksty typu: pierwszy raz ugotowalam i bylo pyszne! Po miesiącu prób parowar wylądował na pawlaczu w najciemniejszym kącie. Nie polecam!
hmmmmmmmmmmm
Wtorek | 17 Sty 12, 11:40
+2    oceniono 4 razy
hmmmmmmmmmmm
Re: Dlaczego warto gotować na parze?trzeba umieć gotować
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 29 Lut 12, 18:47
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?No to masz pecha, bo ja po ugotowaniu na parze po raz pierwszy byłem w niebowzięty. Gotowałem kalafior z brokułami, papryką i marchewką w czymś własnego patentu - nakładka na garnek wykonana ze zwykłej aluminiowej folii podziurawionej na spodzie widelcem. Tak gotuje do dziś - pycha.
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 18 Maj 12, 00:39
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Zakupiłam garnek do gotowania na parze ponieważ mój tato ma problemy z cholesterolem. Pierwszy obiad, który ugotowałam składał się z ziemniaków, piersi kurczaka obsypanej ziołami oraz brokułów. Do tego pomidory z niewielka ilością śmietany, wszystko bez użycia soli, a jedynie ziół z torebki. Pomimo tego, że lubię sobie pojeść smakowitych,...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 6 Sty 12, 12:40
0    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?zaczełam gotować na parze 3 m-c temu,z początku było ciężko,ale stopniowo przyzwyczaiłam się-polecam
Piotr60
Poniedziałek | 13 Cze 11, 20:40
-1    oceniono 1 raz
Piotr60
Re: Dlaczego warto gotować na parze?U mnie w domu zaczęto gotować na parze ale ja tego jeść nie mogę -kartofle rosną mi w ustach i wszystko ma słomiany smak. Czuję że warzywa są wyjałowione i nawet obfite sosy tego nie zniwelują, wolę jak gotują się we własnym sosie.
Jestem tu bo szukam jakiegoś potwierdzenia ale wszyscy piszą że ta metoda jest lepsza. Tylko kto przekona moje...
naparze
Piątek | 20 Sty 12, 16:46
0    nie oceniono 0
naparze
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Spróbuj takiego kurczaka http://www.naparze.za.pl/html/Przepisy%20drob/Piersi%20z%20kurczaka%20marynowane%20-%202.html
gość Marta
Sobota | 14 Maj 11, 11:01
+1    oceniono 3 razy
gość Marta
Re: Dlaczego warto gotować na parze?przepraszam kochane , że mój komentarzyk pojawił się tutaj dwa razy po prostu za dużo razy kliknęłam skomentuj , loFFciam was moje kreJzolKlki xd . Ide gotować na parze z moim stefciem , stefciu i bij mnie lolek
gość Marta
Sobota | 14 Maj 11, 10:58
-1    oceniono 3 razy
gość Marta
Re: Dlaczego warto gotować na parze?naprawdę uwierzcie gotowanie na parze to świetny sposób po pierwsze nie tyję się po drugie sa tak pyszne lofciam was.


marta lat 65
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 26 Sty 11, 21:29
0    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Wczoraj kupiłam parowar :) i surowa rybę. Takiej ryby nigdy i nigdzie nie jadłam. Warzywa mają intensywny smak . Po jedzeniu czyjesz sie najedzona , ale nie opchna :) Mam nadziję , że schudnę dzięki takiej diecie. A i co najważniejsze..... zawsze wszystko dosalalam, zeby wyostzyc smakpotraw a tu jakoś nie solę wcale i bardzo mi smakuje. Polecam...
ofelia
Czwartek | 12 Sie 10, 13:31
+1    oceniono 3 razy
ofelia
Re: Dlaczego warto gotować na parze?kupiłam właśnie niedawno parowar 3-poziomowy z Tefala i jestem bardzo zadowolona:) jedzonko z niego jest wyśmienite i pełne smaku. bardzo szybko się przyzwyczaiłam. POLECAM wszystkim gotowanie na parze.
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 30 Maj 10, 22:04
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Piszecie o garnkach. A ja sie zastanawiam nad zakupem parowaru. Ma ktoras z Was? Czy warto nabyc takie urzadzonko? Bo przyznam sie ze ja choruje juz od miesiaca na potrawy przyrzadzone na parze i teraz czekam tylko na wyplate :)
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 14 Maj 11, 11:04
+3    oceniono 3 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?ja posiadam takie urządzenie dostałam go , na początku nie byłam zadowolona ponieważ go nie używałam ale po przeczytaniu tego tekstu od razu wyciągłam i zaczęłam gotować i odnośnie komentarzy Marty na pewno nie masz 65 nie podszywaj się dziecko za kogoś
Miki
Niedziela | 2 Maj 10, 15:35
0    nie oceniono 0
Miki
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Właśnie zaczynam swoją przygodę z gotowaniem na parze. Bardzo fajne porady, oprócz tego znalazłam ciekawe informacje na tej oto stronie http://www.klubdobrejenergii.pl/forum.html/1 /13/0/166/ Polecam!
retro
Sobota | 16 Sty 10, 01:06
0    nie oceniono 0
retro
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Spedzilem ostatnie kilka lat w UK i musze powiedziec ze po powrocie do Pl zaliczylem kompletna porazke jesli chodzi o skladniki przyprawy , ich swiezosc itp . Trzeba nie bywac w Eu zeby sobie wyobrazac iz jestesmy potega ktora zasypuje zach rynki dobrymi art spozywczymi . Tymczasem zaliczamy totalna porazke ...jestesmy na rynku spozywczym tym...więcej »
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 4 Sty 10, 18:39
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?A wiecie gdzie szukać fajnych przepisów i ciekawych porad w tym temacie?
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 29 Gru 09, 12:40
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?A próbowałyście gotować na parze w kuchence mikrofalowej?
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 3 Kwi 11, 18:20
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?na parze w kuchence mikrofalowej, nie polacem piniewaz samo podgrzewanie w tym urzadzeniu powoduje iz potrawy traca wszytskie wartoswci odrzywcze a wiec po kilkunastu min to sporzyciu takiego dania jestesmy glodni
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 29 Gru 09, 10:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?A próbowałyście gotować na parze w kuchence mikrofalowej?
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 4 Gru 09, 12:05
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?ja bardzo czesto gotuje w philipiaku. I powiem wam ze tak sie przyzwyczaiłam ze nawet zupke w nim gotuje. A rosół smakuje wysmienicie.
karola
Piątek | 27 Lis 09, 08:29
0    nie oceniono 0
karola
Re: Dlaczego warto gotować na parze?ja bym chętnie gotowała na parze, ale mój mąż ni lubi ... jak go przekonać? może znacie jakis pyszny przepis...
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 15 Cze 10, 16:00
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?1. Nie mow, że warzywa były ugotowane na parze. To naprawdę działa! Czego oczy nie widzą... ;)
2. Stosuj zioła. Nie tylko wzbogacają smak, ale też są zdrowe.

Oczywiście dobre naczynia to podstawa. www.zepter-klub.pl
ami
Czwartek | 26 Lis 09, 14:03
0    nie oceniono 0
ami
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Na pewno zdrowo, ale co ja na to porodzą, że i tak wolę tradycyjne gotowanie.
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 4 Wrz 09, 16:06
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?JA jeszcze nie próbowałam takich warzyw gotowac w domu,ale skoro polecacie taki sposób gotowania to chyba jednak musze spróbowac.
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 29 Mar 09, 08:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Oczywiście mam kilka takich urządzeń... Nie umyślnie przez takie gotowanie schudłam... (Choroba wrzodowa) Byłam zmuszona ciągłe bóle brzucha... Przez 2 niecałe miesiące schudłam 8 kg lol
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 17 Paź 08, 22:09
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?No no ,przez ten artykuł wzrósł mój apetyt do maximum.Gdzie Wy kupujecie takie garnki?
gość
Sobota | 18 Paź 08, 17:57
0    nie oceniono 0
gość
Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?roznie, mozna na stronie producenta lub allegro, a np philipiak ma swoich konsultantow i po prezentacji mozna kupic lub nie. (moja psiapiola na z alle)
melania22
Środa | 22 Paź 08, 16:13
0    nie oceniono 0
melania22
Re: Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?Taka wizyta przedstawiciela z Philipiaka coś kosztuje ?
trzeba wszystko przygotowac ? chodzi mi o żywnosc .
glodomor
Środa | 17 Gru 08, 22:07
0    nie oceniono 0
glodomor
Re: Re: Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?Nie, dzwonisz do nich i mówisz że jesteś zainteresowana. Przedstawiciel ma wszystko ze sobą. Gotuje pełny obiad na parze i omawia naczynia. Ma też zestawy w promocyjnych cenach z tym że lepiej zadzwonić i zapisać się na prezentacje hotelową jest na niej inny zestaw naczyń. Wg. mnie dużo ładniejszy no i tańszy :) Z tym że w hotelu to inaczej...więcej »
axxxxa
Środa | 29 Lip 09, 11:26
0    oceniono 2 razy
axxxxa
Re: Re: Re: Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?ja kupiłam taki zestaw na pokazie firmy welmax praktycznie nie różni sie niczym tylko połowę taniej
witkacy
Niedziela | 27 Wrz 09, 21:33
0    oceniono 2 razy
witkacy
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?Dokładnie,naczynia firmy WELMAX sa identyczne jak Filipiak czy Zepter,róznia sie tylko cena.po co przeplacac?najlepiej wybrac naczynia Welmax.
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 17 Paź 08, 18:58
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Bardzo madry artykul. Ja od roku jem tylko potrawy gotowane na parze. Czuje sie szczupla i zdrowa. Tez gotuje w specjalnych naczyniach.
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 19 Wrz 08, 11:26
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Warto gotwac na parze bo żywność nie traci smaku oraz cennych składników odrzywczych, witamin.
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 9 Wrz 08, 20:38
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Dlaczego warto gotować na parze?Bardzo lubie dania gotowane na parze.Łosoś z warzywami,warzywa polane sosem serowym...pycha.A to wszystko dzieki garnkom które sa przystosowane do tego typu gotowanie (garnki philipiak ze stali chromowo-niklowej)
Krysia
Wtorek | 19 Maj 09, 15:13
0    nie oceniono 0
Krysia
Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?Rozumiem ze masz takie garnki w domu ?
Mozesz napisac w jaki sposób i gdzie je mozna kupić ?
y.
Czwartek | 26 Lis 09, 14:49
0    oceniono 2 razy
y.
Re: Re: Re: Dlaczego warto gotować na parze?Ja kupiłam w zwykłym supermarkecie, kosztował około 50 zł :) Super sprawa, a jedzonko przepyszne!!!
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Dlaczego warto gotować na parze?

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl