Dieta niskocholesterolowa

Dieta o niskiej zawartości cholesterolu powinna być podstawą żywienia osób zmagających się z hipercholesterolemią, chorobami serca, wątroby, cukrzycą, otyłością i następstwami miażdżycy naczyń krwionośnych, jak np. stany po zawałach serca i udarach mózgu.
/ 29.09.2016 18:04

Dieta o niskiej zawartości cholesterolu powinna być podstawą żywienia osób zmagających się z hipercholesterolemią, chorobami serca, wątroby, cukrzycą, otyłością i następstwami miażdżycy naczyń krwionośnych, jak np. stany po zawałach serca i udarach mózgu.

Wymienione choroby, to choroby cywilizacyjne, którym w większości przypadków można było zapobiec. Winę za taki, a nie inny stan rzeczy, ponosimy my... Rażące błędy dietetyczne, czyli przyjmowanie nadmiaru pokarmów zawierających „złe” tłuszcze oraz deficyty ruchowe i stosowanie używek – znacząco zwiększają ryzyko rozwinięcia się patologii w naszym organizmie.

Dietę niskocholesterolową, powinny stosować te osoby, które mają problem z gospodarką lipidową i ci, którym lekarz zalecił taki sposób żywienia. Zdrowy człowiek nie ma potrzeby redukować do minimum cholesterolu w swojej diecie. Ma być ona urozmaicona i dostarczać wszelkich niezbędnych substancji – w tym także cholesterolu, który wbrew pozorom, jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania.

Szersze definicje związane z gospodarką lipidową naszego organizmu, znajdziecie tutaj:

Cholesterol – co trzeba o nim wiedzieć?

Cholesterole i trójglicerydy – cz. 2 hipolipidemia

Z czego należy zrezygnować, stosując dietę niskocholesterolową?

Produkty zwierzęce:
tłuste mięso, czerwone mięso, słonina, boczek, konserwy mięsne, tłuste wędliny, salami, wątroba, podroby, skórka z kurczaka, baranina, jaja

Smarowidła:
masło

Nabiał:
tłuste mleko, twarogi, żółty ser, śmietana, sery topione

Pieczywo:
białe pieczywo, bułki

Słodkości:
ciasta, ciastka, cukierki, lody, batoniki, czekolada mleczna i nadziewana

Potrawy:
smażone na oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, margarynie

Szybkie jedzenie i produkty przetworzone:
frytki, hot-dogi, hamburgery, kebaby, kanapki z grilla, chipsy

Na co można sobie pozwolić, stosując dietę niskocholesterolową?

Produkty zwierzęce:
chude mięso: kurczaki bez skóry, indyk, cielęcina, mięso ryb morskich (makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk), jedno jajko na tydzień

Smarowidła:
margaryny miękkie, specjalne margaryny dla osób z wysokim cholesterolem

Nabiał:
chude mleko i twarogi, jogurty naturalne i z owocami, kefiry, maślanki

Pieczywo i produkty zbożowe:
pieczywo: ciemne, razowe, z ziarnami zbóż
inne: kasze, ryż, otręby, płatki owsiane

Rośliny:
owoce: grapefruity, jabłka, pomarańcze, pomelo, porzeczki, żurawina, jagody, jeżyny, awokado, kiwi,
warzywa: pomidory, ogórki, cebula, czosnek, natki, brokuł, kapusta, warzywa strączkowe
orzechy: laskowe, nerkowca, włoskie
nasiona: słonecznik, dynia

Potrawy:
gotowane w wodzie, na parze, pieczone w rękawie, duszone, przyprawiane olejami: z wiesiołka, makowym, pestek winogron; sporadycznie dopuszcza się potrawy smażone na oleju rzepakowym, palmowym, specjalnej oliwie do smażenia,

Oprócz zmiany swojej diety, redukując poziom cholesterolu we krwi, nie wolno zapomnieć o wielu innych bardzo ważnych aspektach. Są to między innymi:

  • zwiększenie aktywności fizycznej w miarę możliwości (spacery, pływanie, jazda na rowerze, aerobic, fitness)
  • rezygnacja z używek (odstawienie papierosów, alkoholu (na tzw. „dawki profilaktyczne” czerwonego, wytrawnego wina, pozwalamy sobie wówczas, gdy jesteśmy zdrowi i nie przyjmujemy żadnych lekarstw, a także gdy nasz styl życia jest prawidłowy), narkotyków)
  • rezygnacja z produktów łączących w sobie cukier, cholesterol i różne inne tłuszcze (wyroby cukiernicze wszelkiej maści)
  • systematyczna kontrola poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • ścisła współpraca z lekarzem prowadzącym i przyjmowanie zaleconych lekarstw
  • ograniczenie podaży soli w potrawach

Redakcja poleca

REKLAMA