Dieta antyrakowa może ochronić przed nowotworami. Jak ją układać?

dieta antyrakowa fot. Adobe Stock, cherryandbees
Dieta antynowotworowa powinna składać się w większości z niskoskrobiowych warzyw i owoców, tłuszczu roślinnego i wyselekcjonowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy w niej unikać produktów wysokoprzetworzonych, wieprzowiny, cukru oraz soli. Cennym składnikiem takiej diety są antyoksydanty, polifenole i witaminy pochodzenia naturalnego.
Ewa Cwil / 25.04.2023 12:24
dieta antyrakowa fot. Adobe Stock, cherryandbees

Czy dieta antyrakowa ma sens? Jak pokazują najnowsze badania, tylko część zachorowań na nowotwór jest uwarunkowana genetycznie. Jak podkreślają naukowcy z MD Anderson Cancer Institute, większość nowotworów związanych jest z czynnikami środowiskowymi, w tym aż 1/3 – ze stosowaną dietą! To pokazuje, że dieta jest tym, co naprawdę może mieć olbrzymi wpływ na zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.

Spis treści:

  1. Dieta antyrakowa: co jeść
  2. dr Budwig: dieta antyrakowa
  3. Jadłospis diety antyrakowej
  4. Dieta antyrakowa – przepisy

Dieta antyrakowa: co jeść

Według raportu Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, niemal połowie zachorowań na nowotwór można zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Co z tego wynika? Otóż wynika z tego stwierdzenie, że profilaktyka nowotworów opiera się głównie na świadomym wyborze produktów, które na co dzień zjadamy.

Oto wytyczne do układania diety antyrakowej:

  • każdego dnia zjadaj 5 porcji niskoskrobiowych warzyw i owoców: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce; przynajmniej połowa tych cennych produktów powinna być zjadana w postaci surowej;
  • w większości posiłków powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe lub/i nasiona roślin strączkowych;
  • tłuszcz w diecie powinien pochodzić w znakomitej większości ze źródeł roślinnych;
  • żywność pochodzenia roślinnego powinna stanowić nie mniej niż 2/3 diety,
  • maksymalnie 1/3 diety powinna składać się z wyselekcjonowanych produktów zwierzęcych, z wykluczeniem czerwonego mięsa.

Produkty polecane w diecie antyrakowej

Warzywa niskoskrobiowe: sałata, ogórek, pomidory, kapusta, brokuły, kalafior, jarmuż, kalarepa, kapusta kiszona, boćwina, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por.

Pełnoziarniste produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, niełuskany ryż, otręby, naturalne płatki zbożowe, makarony z mąki razowej.

Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, ciecierzyca.

Tłuszcz roślinny: olej rzepakowy, lniany, oliwa, orzechy, siemię lniane, ziarna słonecznika i dyni, awokado, kakao, oliwki.

Produkty zwierzęce: ryby morskie, jaja, mleko i przetwory mleczne oraz chude mięso.

Co jest najbardziej antyrakowe?

Najbardziej cenione ze względu na dużą zawartość dobroczynnych i antyrakowych substancji są:

  • jeżyny,
  • truskawki,
  • jagody,
  • borówki,
  • czarne porzeczki,
  • aronia.

Dieta antyrakowa powinna być bogata w antyoksydanty powstrzymujące rozwój wolnych rodników, w witaminy A, C i E oraz w magnez i selen.  Antyoksydanty znajdziesz w:

  • warzywach strączkowych,
  • brokułach,
  • czerwonej papryce,
  • karczochach,
  • dyni,
  • marchwi,
  • bakłażanach,
  • morelach,
  • melonach,
  • wszystkich ciemnych owocach,
  • ziołach i przyprawach (szczególnie w oregano i kurkumie),
  • rybach morskich,
  • drobiu,
  • warzywach o intensywnym zapachu: czosnku, cebuli, porze czy szczypiorku,
  • zielonej herbacie.

Co jeść na diecie antyrakowej

fot. Co jeść na diecie antyrakowej?/ Adobe Stock, bit24

Czego należy unikać w diecie antyrakowej?

Aby jadłospis miał właściwości antynowotworowe, należy z niego wykluczyć niektóre produkty. Oto najważniejsze z nich:

  • żywność wysoko przetworzona,
  • potrawy zawierające konserwanty i sztuczne barwniki,
  • tłuszcz zwierzęcy,
  • wieprzowina (tłuste czerwone mięso zawiera duże ilości kwasów Omega-6 powodujących rozmnażanie się obecnych już w organizmie komórek rakowych),
  • wędliny (obfitują w konserwanty, spośród których najgroźniejsze to związki azotowe N-nitrozoaminy),
  • sól kuchenna (nie ma żadnych walorów odżywczych i sama w sobie jest konserwantem),
  • cukier (jest żywicielem nowotworów okolic przewodu pokarmowego).

dr Budwig: dieta antyrakowa

Dieta dr Budwig nazywana jest dietą nowotworową lub antyrakową dietą dr Budwig. U jej podstaw leży zastosowanie oleju lnianego. Powinien być nieoczyszczony, tłoczony na zimno. Jego ilość w diecie zależy od tego, czy jadłospis ma działać profilaktycznie czy leczniczo i stosuje się go w ilościach od 1 do 8 łyżek dziennie.

Bardzo charakterystycznym elementem diety antyrakowej budwigowej jest przepis na pastę budwigową, która przygotowuje się na bazie chudego białego twarogu oraz oleju lnianego.

Dieta antyrakowa: jadłospis

fot. Dieta antyrakowa: jadłospis/ Adobe Stock, xuanhuongho

Jadłospis diety antyrakowej

Oto przykładowy jadłospis diety antyrakowej na jeden dzień, składający się z pięciu posiłków:

Śniadanie:

  • jajecznica z 2 jajek i warzywami (np. pomidor, szczypior, cebula)
  • pełnoziarnista kanapka z hummusem, pomidorem i sałatą
  • szklanka herbaty zielonej lub herbaty matcha

Drugie śniadanie:

  • jabłko lub inny owoc sezonowy
  • garść orzechów włoskich lub migdałów

Obiad:

  • sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, pomidorem, awokado, i orzechami
  • pełnoziarnisty kuskus lub quinoa

Podwieczorek:

  • smoothie z jagodami, bananem i mlekiem kokosowym
  • kanapka z pieczonym kurczakiem, awokado i pomidorem na pełnoziarnistym chlebie

Kolacja:

  • grillowany łosoś z sosem cytrynowo-koperkowym
  • kasza jaglana lub brązowy ryż
  • pół garści gotowanego brokułu lub fasoli zielonej

Dieta antyrakowa – przepisy

 Poniżej kilka przykładów przepisów, które mogłyby znaleźć się w diecie antyrakowej. Można je oczywiście modyfikować, pamiętając o zaleceniach, które omówiliśmy wyżej.

Antynowotworowa sałatka z brokułów, jarmużu i orzechów

Składniki:

  • główka brokułów,
  • pęczek jarmużu,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina soli i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
  2. Jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki i blanszuj przez około 2-3 minuty.
  3. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, a następnie dodaj oliwę i sok z cytryny.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Antynowotworowy koktajl z jagód

Składniki:

  • szklanka jagód (świeżych lub mrożonych),
  • banan,
  • szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść jagody i umyj je dokładnie.
  2. Obierz banana i pokrój go na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zblenduj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  4. Sprawdź smak i dodaj ewentualnie odrobinę miodu, jeśli chcesz, aby koktajl był słodszy.
  5. Wlej do szklanki i podaj od razu.

Dieta antynowotworowa: koktajl jagodowy

fot. Dieta antynowotworowa: przepis na koktajl jagodowy/ Adobe Stock, sola_sola

Orzeźwiający napój antynowotworowy

Składniki:

  • szklanka zielonej herbaty,
  • 6-8 listków mięty,
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • garść czarnych porzeczek lub aronii,
  • 4-5 kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz zieloną herbatę i odstaw do wystygnięcia.
  2. Przelej ją do blendera i wrzuć pozostałe składniki z kostkami lodu włącznie.
  3. Całość zblenduj i od razu podawaj.
  4. Wypracuj sobie takie proporcje składników, które ci najbardziej będą smakować.

Źródło: pzh.gov.pl, mdanderson.org

Artykuł pierwotnie opublikowano 20.10.2014 r.

Czytaj także:
Czego nie lubi rak – dekalog antynowotworowy
Zdrowa dieta na 10 dni – jadłospis
Test ryzyka zachorowania na raka

Redakcja poleca

REKLAMA