Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Świeżymi kwiatami możemy pięknie przyozdobić stół, ale nie tylko. Bardzo modna stała się sztuka dekoracji potraw kwiatami. A żeby było jeszcze ciekawiej i smaczniej, ich jadalnymi odmianami.
/ 29.03.2013 06:47

Świeżymi kwiatami możemy pięknie przyozdobić stół, ale nie tylko. Bardzo modna stała się sztuka dekoracji potraw kwiatami. A żeby było jeszcze ciekawiej i smaczniej, ich jadalnymi odmianami.

Jadalnych gatunków kwiatów jest prawie osiemdziesiąt. Różnią się smakiem i konsystencją. Mogą być słodkie niczym miód lub kwaśne jak cytryna, chrupiące jak sałata lub miękkie jak pianka. Do najbardziej popularnych odmian należą: akacja, begonia, bławatek, bratek, chryzantema, fiołek, geranium, goździkowiec, hibiskus, jaśmin, lawenda, liliowiec, nagietek, nasturcja, pierwiosnek, róża, stokrotka.

Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Kwiatami jadalnymi najczęściej dekoruje się ciasta i desery. Niektórzy dodają je również do sałatek i zup. Można używać pączków, łodyżek, płatków, pełna dowolność i odrobina fantazji.

Tworząc dekoracje z kwiatów jadalnych musimy się upewnić czy nie są toksyczne. Nie wolno zbierać kwiatów, które rosły w terenach zanieczyszczonych i w pobliżu ruchliwych dróg. Nie ufajcie również kwiatom z kwiaciarni. Z pewnością były sztucznie nawożone i pryskane. Należy używać kwiatów,które zostały wyhodowane bez stosowania pestycydów i innych środków chemicznych. Najlepsze są zatem te z ogródków przydomowych.

Zerwane kwiaty szybko widną, więc należy je jak najszybciej wykorzystać. Po zerwaniu najlepiej przechowywać je w wodzie w lodówce.

A oto kilka przykładów na dekoracje jadalnymi kwiatami:

Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Dekorowanie potraw kwiatami jadalnymi

Redakcja poleca

REKLAMA