Te bułeczki to klasyka kuchni brazylijskiej. Rozmaryn dodaje im aromatycznego, ziołowego smaku.
fot. Fotolia
Składniki na 12 bułeczek serowych:
- 1/2 szklanki masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 i 1/2 szklanki utartego sera
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania bułeczek:
1. Spryskaj blachę na 12 muffinów sprayem do gotowania zapobiegającym przywieraniu. Odstaw.
2. Podgrzej na wolnym ogniu w średnim rondlu masło, wodę i mleko, mieszaj, aby rozpuścić masło.
3. Przelej do miski miksera do ucierania z łopatkami.
4. Dodaj mąkę - miksuj przy niskiej prędkości przez 4 minuty do uzyskania gładkiej masy.
5. Stopniowo dodawaj jajka.
6. Dodaj ser, rozmaryn i pieprz; ubijaj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają (masa będzie gęsta i kleista).
7. Rozdziel masę równo do foremek do muffinów przy użyciu łyżeczki do lodów.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 do 25 minut (lub aż się zezłocą).
9. Przejedź nożem po krawędzi każdej foremki, aby oddzielić ciasto od blachy.
Na podstawie materiałów prasowych firmy Kamis