Sezon na dania z truskawkami trwa z reguły od maja do końca sierpnia, chociaż są także takie odmiany truskawek, które owocują nawet we wrześniu. Z truskawek najczęściej przygotowujemy desery, ale można z nich też przyrządzi syte i pyszne dania obiadowe. Jeśli nie masz świeżych owoców, możesz wykorzystać także te mrożone - wcześniej jednak musisz je rozmrozić.
Spis treści:
Dania z truskawek na obiad
Najpopularniejszym daniem obiadowym z truskawkami są pierogi. Do ich przygotowania wystarczy dobrze zagniecione ciasto z mąki pszennej i ćwierć kilo owoców. O pierwsze miejsce konkurować z nimi mogą jednak knedle z truskawkami i kluski leniwe z sosem truskawkowym.
Truskawki doskonale sprawdzają się także w daniach wytrawnych - dodają im słodyczy i charakterystycznej kwaskowatości. Świetnie komponują się z mięsem wieprzowym lub drobiem, np. kaczką. Można z nich przygotować pyszny, aromatyczny sos, który podkreśli ich smak.
Te letnie owoce świetnie nadają się również jako dodatek do sałatki na bazie mieszanki zielonych sałat, sera pleśniowego lub koziego i sosu balsamicznego. Warto wykończyć ją orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika.
Co zrobić z truskawek na obiad: pierogi z truskawkami
Pyszne pierogi z truskawkami to prawdziwy hit w okresie wiosenno-letnim. Idealnie smakują z naturalnym jogurtem i śmietaną, a także z dodatkiem kilku świeżych listków mięty. Taki obiad z truskawkami zachwyci całą rodzinę.
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 350 g mąki pszennej,
- 150 ml gorącej wody,
- 40 g masła,
- 1 jajko,
- sól,
- śmietana 18% do podania,
- cukier do podania.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól.
- Do gorącej wody dodaj masło i wymieszaj.
- Wodę z rozpuszczonym masłem powoli wlewaj do miski z mąką, delikatnie mieszając.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
- Po 10 minutach zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Pokrój truskawki na ćwiartki (wszystkie powinny być tej samej wielkości).
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę.
- Wyjmij ciasto po 15 minutach, podziel je na kilka części i jedną z nich rozwałkuj.
- Wycinaj z nich kółka o średnicy mniej więcej 8 cm, na sam środek nałóż kilka kawałków truskawek i zlep brzegi.
- Gotowe pierogi z truskawkami gotuj partiami w osolonej wodzie.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.
fot. Dania z truskawek: pierogi z truskawkami/Adobe Stock, gkrphoto
Sałatka z truskawkami
Połączenie warzyw i owoców nie każdemu przypada do gustu, jednak warto spróbować tej pysznej propozycji na sałatkę. Idealnie sprawdzi się jako danie na grilla, a także pyszna przekąska czy szybki lunch w pracy.
Składniki:
- 20 truskawek,
- 200 g szpinaku lub rukoli,
- 150 g sera pleśniowego niebieskiego,
- 100 g orzeszków piniowych,
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka listków mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki gęstego sosu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż umyty szpinak.
- Dorzuć pokrojone w ćwiartki truskawki, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i pokruszony ser pleśniowy.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do miski.
- Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
- Gotową sałatkę z truskawkami posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii, listkami mięty i sosem balsamicznym.
fot. Dania z truskawkami: sałatka z truskawkami/Adobe Stock, iMarzi
Dania z truskawkami na słodko: tarta truskawkowa
Truskawki są niezwykle uniwersalne i pasują niemal do wszystkich deserów - sprawdzają się w tartach, bezach, biszkoptach, lodach czy sernikach. Są doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, a nawet zwykłego jogurtu.
Świetnie komponują się z kremami na bazie śmietany czy budyniu, orzechami, czekoladą. Najprostszym deserem jest sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie zajmie ci kilka minut.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 120 g masła,
- 1 jajko,
- 1 budyń waniliowy + 500 ml mleka,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 250 g świeżych truskawek,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od galaretki - przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź (nie w lodówce, bo nie powinna stężeć).
- Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło, cukier, sól i zagnieć ciasto. Uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (najlepiej silikonowej). Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni, aby ciasto jednolicie się upiekło.
- Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Wyjmij ciasto z piekarnika - gdy ostygnie, wyłóż przygotowany krem budyniowy i poukładaj pokrojone na pół truskawki.
- Całość zalej galaretką truskawkową. Wstaw tartę z truskawkami do lodówki na godzinę, aby całość stężała.
fot. Dania z truskawek na słodko/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.05.2020.
Zobacz też inne przepisy na dania z truskawkami: