Dahl - Indyjska zupa z soczewicy

Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy, składająca się głównie z przypraw, na bazie mleczka kokosowego.
/ 29.10.2012 06:46

Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy, składająca się głównie z przypraw, na bazie mleczka kokosowego.

Jest gęsta i bardzo sycąca. Oryginalnie podaje się ją z indyjskim chlebkiem naan, który wypieka się z drożdży i białej mąki w specjalnym piecu zwanym tandoor, w którym temperatura pieczenia dochodzi nawet do 480 stopni.

Dahl - Indyjska zupa z soczewicy

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić chwilę. Dodać, pomidory, soczewicę, mleko kokosowe i bulion, zagotować. Na małym ogniu gotować 25-30 min. aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą i pieprzemudekorować kolendrą.