Polki.pl
kom. (4)

Cytryna i drożdże

Cytryna cieszy się dużą popularnością - bo zdrowa, ma dużo witaminy C i herbata jest z nią smaczna. Herbata z cytryną i miodem jest poza tym napojem uodparniającym, bo zawiera dużo witaminy B1 i P., wapń, żelazo i fosfor.

Ale cytryna jest także cenna w kosmetyce: sok i miąższ mają właściwości ściągające, oczyszczające i odtłuszczające.

Bardzo prosto można przygotować kąpiel cytrynową: wystarczy do wanny pełnej wody wrzucić kilka cytryn pokrojonych na plasterki. To doskonale wpływa na tłustą skórę, dezynfekuje i wzmacnia, ściąga pory, a dodatkowo olejek eteryczny zawarty w skórce cytryny działa orżeźwiająco i odprężająco. Cytryna i drożdże

Dla skóry trądzikowej można przygotować tonik cytrynowy domowym sposobem. Najprostszy to woda przegotowana z dodatkiem soku z cytryny. Bardziej skomplikowany jest dobry dla skóry tłustej a zarazem wrażliwej, skłonnej do łuszczenia następujący przepis: w 70 g destylowanej wody moczymy przez noc pęczek zielonej pietruszki, następnie filtrujemy i dodajemy 70 g soku z cytryny i ewentualnie 30 g alkoholu 70%. Taki tonik rozjaśnia skórę, likwiduje pryszczyki, zapobiega wągrom.

Tak samo działa kwaśna parówka - wystarczy naczynie z gorącą wodą, do której dodajemy dwie umyte, pokrojone cytryny: nachylmy się i nakrywamy ręcznikrem. Para z sokiem cytrynowym oczyszcza pory, zaś maseczka z ubitego białka z dodatkiem kilku kropli cytryny doskonale zamyka pory i oczyszcza.

Drożdże są też domowym kosmetykiem, niedocenianym i niezastąpionym w pieIęgnacji cery tłustej. Zawierają dużo korzystnych dla skóry witamin z grupy B i sole mineralne. Swietnie też działają na stan nerwów. Stosowane w postaci maseczek albo napoju drożdżowego wygładzają skórę, oczyszczają z wągrów i wyprysków.

Kuracje oczyszczającą organizm z toksyn (zmęczenie, nieświeża cera) prowadzimy przez około 4 tygodnie. Codziennie pijemy napój: grudkę drożdży wielkości orzecha włoskie go zalewamy wrzącym mlekiem lub wrzącą wodą ewentualnie dodajemy miód i pijemy. Woda musi być bardzo gorąca, aby "zabić drożdże" bo inaczej spowodowałyby ubytek z naszego organizmu pewnych witamin.

Maseczka drożdżowa
ściąga pory i oczyszcza skórę, a także wvgładza. Robi się ją bardzo łatwo: grudję drożdży rozrabiamy mlekiem lub wodą do konsystencji śmietanki, nakładamy na twarz i po 20 minutach zmywamy. Można dodać nieco otrębów pszennych, a wtedy z maseczki zrobi się peeling.

mwmedia
Oceń3.67 / 9

Podobne w temacie Domowe SPA

Skomentuj Cytryna i drożdże

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 30 Maj 09, 00:57
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Cytryna i drożdżesuper!
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 10 Paź 08, 22:31
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Cytryna i drożdżeCo do tych parówek to ja radzę nie robić osobom z cerą naczynkową, ja popełniłam ten błąd i moja cera wyglądała bardzo źle po paru miesiącach stosowania, to bardzo rozszerza naczynka:/
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 26 Sie 08, 14:52
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Cytryna i drożdżepolecam maseczke drozdzowa :) fakt smierdzi bo smierdzi ale genialna sprawa ;)
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 27 Sie 10, 12:07
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Cytryna i drożdżegenialna sprawa bo?
widoczne efekty, jak tak to jakie?
pozdrawiam

Podobne do Cytryna i drożdże

  • Cytryna i drożdże dla pięknej skóry!Domowe SPACytryna i drożdże dla pięknej skóry!Cytryna cieszy się dużą popularnością - bo zdrowa, ma dużo witaminy C i herbata jest z nią smaczna. Herbata z cytryną i miodem jest poza tym napojem uodparniającym, bo zawiera dużo witaminy B1 i P., wapń, żelazo i fosfor. Ale...więcej »
  • Japońska cytrynaKosmetyczne ABCJapońska cytrynaRynek kosmetyczny uwielbia nowości – nieznane, egzotyczne rośliny i substancje zawsze wzbudzają falę nadziei, że to może właśnie być legendarny eliksir młodości. Tym razem pora na cytrynę…więcej »
  • Naleśniki drożdżoweNaleśniki, placuszkiNaleśniki drożdżoweRozmieszać drożdże z 3 łyżkami mleka, dodać cukier, drożdże postawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do garnka, do mąki wlać wyrośnięte drożdże, mleko, 2 żółtka, 2 dag stopionego tłuszczu. Ciasto starannie wybić łyżką. Ubić pianę,...więcej »
  • Pochwała drożdżyKosmetyczne ABCPochwała drożdżyJuż nasze prababki wiedziały, że na pryszcze najlepsze są drożdże. Wiedziano też o tym w Egipcie za czasów faraonów, gdzie dbające o gładką cerę pięknisie spożywały je z apetytem. Współczesna nauka również nie lekceważy ich...więcej »
  • Babka drożdżowaCiastaBabka drożdżowaMleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać proszek budyniowy, cukier, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką...więcej »
  • Chałka z konfiturąCiastaChałka z konfiturąMasło roztopić. Mąkę przesiać. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Zostawić aby wyrosły. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie dodać dodać jajko, wodę oraz zimne masło i wyrobić ciasto.więcej »
  • PittaKuchnia greckaPittaCukier puder rozpuścić w wodzie. Drożdże umieścić w misce i zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w cieple miejsce na 10 min. Misę do wyrabiania ciasta wygrzać w piecu. Wyjąc, wsypać do niej mąkę i...więcej »
  • Cytryna zamiast chemiiDomowe SOSCytryna zamiast chemiiTen aromatyczny i smakowity owoc południowy możemy dziś kupić przez cały okrągły rok. Herbatka z cytryną nie jest już takim rarytasem, jak jeszcze 20 lat temu.więcej »
  • Domowy chlebek tostowyPotrawy mączneDomowy chlebek tostowyDrożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól...więcej »
  • Chleb z rozmarynemPotrawy mączneChleb z rozmarynemRozmaryn i czosnek posiekać, dodać mąkę i sól. W drugim naczyniu wymieszać wodę i drożdże, dodać oliwę i wymieszać dobrze trzepaczką.więcej »
  • Racuchy bananowo-kokosoweNaleśniki, placuszkiRacuchy bananowo-kokosoweBanany obrać, każdy z nich podzielić na 4 równe części. Zalać je alkoholem i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Dodać też żółtka, mleko i 1 łyżkę oleju. Całość...więcej »
  • Bułeczki czosnkoweKuchnia włoskaBułeczki czosnkoweRobimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daję 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy. Do zaczynu wsypujemy mąkę,...więcej »
  • Zobacz podobne do Cytryna i drożdżewięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl