275 ml śmietanki (można użyć chudszej, 18%),
4 duże jaja,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
175 g cukru
Jaja wbijamy do misy i ubijamy. Stopniowo wlewamy gorące mleko z karmelem cały czas mocno ubijając. Dodajemy wanilię i przelewamy sos do foremek. Foremki umieszczamy w większym naczyniu z wodą (powinna sięgać do 2/3 ścianek) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 1 ¼ godziny – aż środek się zetnie. Wyjmujemy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem, okrajamy brzegi nożem, przewracamy foremkę i porządnie potrząsamy, aż krem wyskoczy na talerzyk. Można podawać go z bitą śmietaną, śmietanką albo większą ilością sosu karmelowego (stopić cukier i wymieszać ze śmietanką).